10. 10. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
10. 10. 2002

Není metro jako Metro. (O "aktivní cenzuře" a neporušování volebního zákona)

V pondělním článku k dění ve víkendových médiích (Když dva dělají totéž, není to totéž) jsem se okrajově zmínil, u příležitosti glosy k novácké "Sedmičce", o časté prezentaci náměstka pražského primátora Paroubka, kterou mu, jistě shodou okolností, na svých stránkách poskytuje deník Metro.

Toto periodikum (pondělí - pátek) vtrhlo před několika lety do naší podzemní dráhy jako velká voda. Bylo vítaným zpestřením dopravy a umožňovalo nenákladné zabití volného času probouzejícím se pasažérům. Na druhé straně jistě ohrozilo náklady ostatních periodik včetně celostátních. Vzít si výtisk zdarma ze stojánku a nehledat drobné před trafikou mnoha lidem vyhovuje. Obsah sice poněkud fádní, ale k přečtení všech třiceti nebo šedesáti stran jiných (některých) novin se stejně člověk během celého dne zpravidla nedostane. Nespokojenost stánkařů a trafikantů, resp. vydavatelů byla zřejmě důvodem, že od jisté doby se v různých stanicích podzemní dráhy objevuje Metro v nestejnou hodinu a zapráší se po něm během několika minut. Někde ale přestupujete nebo vystupujete, všude stojánky, takže při troše snahy se můžete stát celkem pravidelnými čtenáři. Tak i já.

Podprahové (a o to právě jde!) vnímání mne také náhle dovedlo k povšimnutí, že náměstek primátora nějak často v těchto novinách zaštiťuje různé sportovní akce. Fotečka z akce: žáček, pohár, náměstek. A jindy: dorostenka, mísa, náměstek.

Záštita od zástupce primátora pro ekonomiku má sice určitou logiku, ale od jistého okamžiku jsem byl ostražitější, všímavější a nakonec mi nedalo, abych se o tom v pondělí na BL nezmínil. Nechci být umanutý, ale podezření jsem se prostě neubránil.

Tak jsem si také v pondělí hned v podzemce všiml: Metro informovalo o duelu primátorských kandidátů Béma a Paroubka v článku pod titulkem: Kandidáti na primátora se shodují v kauze metro. Trochu specificky. V úvodu totiž zmínilo oba jako účastníky, ale dál už se článek věnoval jen a jen náměstkovi primátora, resp. rozváděl jeho vyjádření.

I v úterý jsem byl pozorný - ale nic, jen placená inzerce. Dokonce ani zmínka o mítinku jedné nejmenované strany, ke kterému jsem se u "koně" den před tím nachomýtl, když jsem vstupoval do "krtka" na stanici Muzeum.

Stranu pořádající mítink nejmenuji, abych jí nedělal reklamu, byť jí šéfuje kandidát na senátora (v jednom pražském obvodě, a o událostech v Praze deník Metro hlavně informuje). Nakonec, ani to nestojí za řeč, protože jsem si všiml jen pár čumilů, asi tolika, kolik se jich účastní sportovního klání okrajového významu. Třeba takového, jakým byl Mizuno Cup, v němž zvítězil Policejní volejbalový klub Olymp Praha. O něm však na sportovní stránce ve středu nechyběla popiska k obrázku, na kterém volejbalistka přebírá pohár. Hádejte, kdo ho předával?

Ale třeba o tom, že týž den zůstalo na trase C metro bez provozu a zhasnutý vlak stál uvězněn v tubusu hodinu i s cestujícími, jsem v Metru nenašel nic. Asi to také nestálo za řeč.

Nechci spekulovat o strategii, taktice, důvodech, záměrech ani pohnutkách. Jen dávám k dobru.

                 
Obsah vydání       10. 10. 2002
10. 10. 2002 Evropská komise schválila rozšíření EU - jsou však kandidátské země připraveny?
10. 10. 2002 Rozšiřování EU jde dobře, ale jen zvenčí
10. 10. 2002 Proč jste v parlamentě tvrdil nepravdu, pane ministře?
10. 10. 2002 Britská Horní sněmovna torpédovala plány ministra vnitra zpřísnit azylový zákon
10. 10. 2002 Zachrání školství po zániku ČR evropský či německý kapitál? Michal  Rusek
10. 10. 2002 Není metro jako Metro. (O "aktivní cenzuře" a neporušování volebního zákona) Josef  Trnka
10. 10. 2002 Havířov je už pět měsíců bez primátora Jaroslav  Hlaváček
9. 10. 2002 Před 64 lety probíhala okupace českého pohraničí Jaroslava  Čajová
10. 10. 2002 Miliardár Železný ohrozil Žobráka Lubomír  Sedláčik
9. 10. 2002 Zapomenuté pohraničí - zapomenuté osudy Jaroslava  Čajová, Josef  Bartoš, J.  Kouřil
9. 10. 2002 Český ostrůvek na Uničovsku v okupovaném pohraničí Josef  Bartoš
8. 10. 2002 Donald Rumsfeld osobně vyjednával se Saddámem Husajnem
9. 10. 2002 Jaká jsi, slovenská levice? Oskar  Krejčí
8. 10. 2002 Česká média v průběhu zasedání MMF/SB 2000 nebyla nestranná Eva  Kunzová
10. 10. 2002 Přístup na Britské listy
1. 10. 2002 Sponzorům OSBL