10. 6. 2002
Lachnit kuchařem?Ministr pro místní rozvoj Petr Lachnit prošel za svůj život řadou profesí, pracoval ve Vítkovicích, stavěl památník v Hrabyni i nemocnici, na městě dělal náměstka, nyní je ministrem. Zítra, nebude-li ministrem, může být klidně autorem užitkových knih. Právě totiž absolvoval v Ostravě autogramiádu své první kuchařky. Místní rozvoj a kuchařka? (O místním rozvoji Lachnit knihu nevydal...) Ale kuchařka, to je nový prvek v českém předvolebním boji...
|
Není obvyklé, aby členové vlády psali knihy, které tak trochu shazují všeobecně žádanou aureolu důvěryhodnosti a vážnosti svého vlastního kabinetu, přesto se tak stalo. Většina vzpomínkových knih, kterých se politici dopouštějí, vycházejí až po jejich více či méně úspěšných odchodech. Dlužno dodat, že ty pak bývají často komerčně velmi úspěšné. Výjimkou jsou jen grafomanské výlevy politiků typu Václava Klause, který píše knihy tak, jako jiný peče housky. Ovšem pak se není co divit, že tyto knihy nebývají příliš žádaným artiklem, a tak se na stranických setkáních a konferencích rozdávají alespoň zadarmo. Na plesech se pak stávají cenami v tombole. Někdy ovšem bývají také vhodným doplňkem knihovničky v kanceláři loajálního úředníka. Lachnit, jinak svými kolegy v ostravské buňce ČSSD nepříliš oblíbený ministr, ovšem slovy šetří. Jeho glosy jsou pro ty, jež ho znají jen skrze obrazovku televize a jednoslovné a nerudné odpovědi v novinách, až nezvykle vtipné a téměř vždy dobře "pointované". Celkový výprava knížky je sice již slabší, o to více je podpořeno její vydání reklamně - po Ostravě jsem viděl už několik billboardů. Jistě tak spojil ministr kandidující na 9 (!) místě stranické kandidátky kampaň na podporu své knihy s kampaní předvolební. Ani to však nebývá zvykem. Uvidíme, jakou bude mít Lachnitova knížka nakonec úspěch. V každém případě, nebude-li se někomu líbit jako vzpomínkový glosář, tak si alespoň může podle ní něco uvařit - třeba valašské řezy, těrlické uzené koleno nebo ostravskou klobásu... Autor je šéfredaktor i-deníku OstravskeNoviny.cz. K tomu poznamenává Daniela Pilařová:
|