Parkanové se na ministerstvu obrany ztratila její vlastní kopie utajeného dokumentu

15. 3. 2011 / Štěpán Kotrba

13:15 Z písemného dokumentu Obvodního soudu pro Prahu 6, kterým disponuje redakce Britských listů, vyplývá, že se ztratila číslovaná kopie klasifikovaného dokumentu, na základě kterého Parkanová odvolala z funkce náčelníka Vojenské rozvědky, generála Krejčíka. Neztratila se pouze kopie č. 2 ◄, po které pátralo při svém nájezdu do České televize komando Vojenské police v kanceláři reportéra Karla Rožánka, ale ztratila se i kopie č. 1, určená přímo do rukou Parkanové, na jejímž základě Vlasta Parkanová rozhodovala, když byla ve funkci ministryně obrany České republiky.

Soudce lže a Páleník musí utajovat pachatele úniku informací z rozvědky - brání tak oba spravedlnosti?

15. 3. 2011 / Štěpán Kotrba

16:20 Existuje pouze jedno jediné vysvětlení pro to, že CIVILNÍ městský státní zástupce stíhá prostřednictvím CIVILNÍHO soudu "neznámého pachatele" ztráty utajených informací ve VOJENSKÉ rozvědce a soudce pověřuje VOJENSKOU policii provedením razie v CIVILNÍM objektu redakce zpravodajství České televize. Rozdělovník, ke kterému se váží oba "ztracené" udavačské dokumenty brigádního generála Adama, je nejspíše stále tajný stejně, jako předávací a přebírací protokoly, nebo jej rozvědka policejnímu orgánu bezdůvodně nepředala. Jinak by pachatel neoprávněného nakládání s utajovanými písemnostmi musel být ztotožněn porovnáním podpisů na předávacím protokolu ke ztracené listině a na jiných listinách. VOJENSKÁ rozvědka musí pachatele neoprávněného nakládání s utajovanou listinou znát, či mít podezření hraničící s jistotou a musí vědět, že jde o CIVILNÍ osobu, protože v opačném případě by věc šetřila Vondrova inspekce a ne městský státní zástupce. Nepředala ovšem CIVILNÍM orgánům činným v trestním řízení informace vedoucí k osobě pachatele, pravděpodobně proto, že tyto informace jsou i nadále UTAJENY.

Víme pouze, že jeden z těchto dokumentů si musela v době, kdy byl utajen, převzít ministryně obrany Vlasta Parkanová. A víme, že jedním z těchto dokumentů mohl od dubna 2007 do března 2009 disponovat nejspíš kdokoliv, včetně uklízeček, aniž to kdo z odpovědných pracovníků zjistil. To alespoň vyplývá z informací, kterými dnes disponuje soudce Kryštof Nový. A tváří v tvář těmto informacím nekoná, ale hloupě lže novinářům v domnění, že na jeho lži nikdo nepřijde a on z této "spřátelené" kovbojky vybruslí.

Japonsko po další explozi čelí hrozbě jaderné katastrofy velkých rozměrů

15. 3. 2011

Japonsku hrozí katastrofální jaderná havárie, poté co dnes ráno exploze v nejvíce postiženém ze tří reaktorů ohrožovaných nedostatečným chlazením poškodila životně důležitý ocelový kontejnment (ochrannou obálku reaktoru). Zaměstnanci poté opustili areál elektrárny Fukušima Dai-či a podle oficiálních prohlášení došlo okamžitě k mnohem větším emisím radioaktivních materiálů.

Premiér Naoto Kan v 11 hodin tokijského času přednesl televizní projev týkající se událostí v elektrárně. Odborníci už nyní havárii klasifikují jako horší než někdejší vážnou havárii v americkém Three Mile Island, která byla dosud druhou nejvážnější zaznamenanou havárií reaktoru jaderné elektrárny - hned po černobylské.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Činitelé japonského jaderného průmyslu "obětí paniky"

15. 3. 2011

BREAKING NEWS úterý 00.00: V bloku jaderné elektrárny Fukušima 1 došlo u reaktoru č.2 v pondělí v 22:10 SEČ k další explozi vodíku. Ozáření dosáhlo kolem 0:30 SEČ 8217 microsievertů. Škody jsou vidět i na střeše budovy jaderné jednotky č. 4. Problémy hlásí i další tři atomová zařízení.Informují o tom japonská média na základě zprávy Agentury pro jadernou bezpečnost japonského ministerstva hospodářství. Mutou Sakai, viceprezident TEPCO hovořil na tiskové konferenci o možnosti poškození palivových tyčí tavením během asi dvou hodin, kdy byly plně odhaleny po selhání vstřikování mořské vody. Mluvčí japonské vlády tvrdí, že existuje "vysoká možnost zhroucení jádra". Funkce chlazení byla ztracena, hladina vody klesala a tlak vodíku stoupal až na 7 atm. Podle japonské vlády byla druhým výbuchem poškozena část betonového ochranného pláště reaktoru. Předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová považuje situaci za opravdu vážnou.

Informace ze zdroje Nikkei ZDEZDEZDE

WNN: Ztráta chladicí kapaliny na Fukushima Daiichi 2 ZDE

Navzdory naléhání japonské vlády, že se krize v jaderné elektrárně ve Fukušimě nepromění v nový Černobyl, začínají jaderní odborníci pochybovat o tom, zda japonská vláda zveřejňuje opravdu spolehlivé údaje. Poukazují na to, že japonský jaderný průmysl je nechvalně známý utajováním důležitých informací a potlačováním údajů o jaderných haváriích.

Online monitor stavu japonských reaktorů českým SÚJB ZDE

IAEA's Incident and Emergency Centre - monitor MAAE ZDE
IAEA Incident and Emergency Centre (IEC) ZDE
International Seismic Safety Centre (ISSC) ZDE
Response Assistance Network (RANET) ZDE
Japan Nuclear and Industrial Safety Agency (NISA) ZDE
International Nuclear and Radiological Event Scale (INES) ZDE

"Ekoteroristi jsou na koni"

15. 3. 2011 / Milan Daniel

Nejsa ani trochu odborníkem na atomovou energii, sleduji s rostoucími obavami bytnící hrozbu atomové katastrofy v Japonsku. Pomíjím přitom to, že lidé na filosofii výroby energie z atomového jádra přistoupili za podmínek, kdy byla bagatelizována související rizika. Nemohu však pominout to, že ti, kteří na ně vytrvale upozorňovali, byli technokraty označeni za "ekoteroristy" a tuto nálepku ochotně převzala krátkozraká část veřejnosti, pro niž okamžitý prospěch znamenal prospěch absolutní.

Německo pozastavilo plány na rozvoj jaderné energetiky

15. 3. 2011

Německá kancléřka Angela Merkelová se rozhodla znovu zkoumat plán na modernizaci německých jaderných elektráren, avšak Spojené státy potvrdily, že jadernou energetiku budou rozvíjet bez přerušení.

Německo v pondělí oznámilo, že dočasně vyřazuje z provozu své dvě nejstarší jaderné elektrárny a pozastavilo plány na prodloužení životnosti všech dosud funkčních německých jaderných elektráren, v důsledku současné globální nervozity ohledně jaderné energie.

Ústavní soud jako koňský handlíř

15. 3. 2011 / Petr "Vlk"

V Brně před několika hodinami padl dlouho očekávaný verdikt ohledně stížnosti sociální demokracie na vládní zneužití institutu legislativní nouze.

Celou kauzu jsem pro osud alespoň té formální demokracie, co v ČR ještě máme, považoval za naprosto zásadní, a proto jsem jí věnovala BL hned dva materiály:

Jak Nečas před Ústavním soudem prokázal, že je šlechtického původu, o kupeckých počtech a jak to všechno asi dopadne

a

Česká "vláda rozpočtové odpovědnosti" způsobila v lednu a v únoru 2011 velký rozpočtový schodek.

Po vyhlášení verdiktu jsem rád, že jsem se v odhadu výsledku spletl.

ČR jako příklad úpadku vědeckého výzkumu

15. 3. 2011 / Boris Cvek

Ještě nikdy jsem nečetl v editorialu nejprestižnějších vědeckých časopisů Nature nebo Science o České republice. Včera, kdy jsem si otevřel Science z 5. listopadu 2010, to bylo poprvé. V editorialu k tomuto číslu píše Martin Rees (Lord Rees of Ludlow), tehdejší prezident britské Královské společnosti (mezi prezidenty této prestižní společnosti lze najít např. Sira Isaaca Newtona, Sira Humphry Davyho, Lorda Kelvina a Sira Williama H. Bragga) o "záchranném pásu" pro britskou vědu (Lifebelt for UK Science) a rozlišuje mezi dvěma cestami.

Nenápadnost katastrofy

15. 3. 2011 / Jiří Šejnoha

Rozhodně nečekejte žádný šokující příběh, jaké dnes můžete sledovat v každém hlavním televizním zpravodajství. V dnešních dnech padají dlouhodobé teplotní rekordy, oproti tomu 15. března 1939 zuřila v Čechách sněhová vánice s mokrým sněhem. Tvořily se vysoké závěje. Postupující říšská vojska měla místy problém, neboť v cestě jim stálo pouze vrtkavé jarní počasí.

■ ■ ■

14. 3. 2011 / Filip Špecián


Ulice se blyštily po kyselém dešti.
Lampy na to tiše kývaly.
Většina lidí spala a čoklové to věděli.
Taky si nechtěli hrát.
Byli přežraný granulema.
Vítr to všechno spojoval
a dělal si z toho legraci.
Mělo to takhle být.

Kdo bude příštím předsedou ČSSD?

15. 3. 2011 / Josef Liška

V živé přírodě se vyskytuje jeden zajímavý jev, říká se mu - mimikry. Někteří druhoví jedinci umí svým vzhledem i chováním napodobit skoro k nerozeznání jiné příslušníky jiného druhu. Většinou tím získávají ochranné zabarvení, vlastní prospěch nebo se snaží alespoň oklamat své okolí.

Konečné řešení? Možná rozhřešení...

15. 3. 2011 / Jaroslav Čejka

Jsem astmatik. Už přes půl století. Režim, který se nazýval lidově demokratickým a později socialistickým, neměl mé rodiče a zprvu ani mne příliš v lásce. Když mi bylo 14 let, chtěl mě poslat do učení na horníka. Tenkrát mě zachránilo mé astma (všechno zlé je pro něco dobré). Ale po maturitě mě už bez pardonu poslal srůstat s dělnickou třídou na stavbu socialismu. Svou politickou averzi naštěstí nepřenášel do sféry zdravotní péče. Na stavbě mi klínové řemeny dávkovače cementu sice utrhly malíček pravé ruky a další tři prsty mi jednou provždy zmrzačily, ale české zdravotnictví o mne pečovalo vždycky dobře.

Kalousek, média a daň z přidané hodnoty

15. 3. 2011 / Renata Hanušová

Nedělní Otázky Václava Moravce poskytly poměrně značný časový prostor ministru Obrany pro vysvětlení působivé scény "útvaru rychlého nasazení" vojenské policie z pátečního večera v ČT. Že by ale po svátečním vystoupení sklesle působícího Alexandra Vondry bylo nyní jasnější, co touto fascinující "ekšn" zamýšleli autoři národu sdělit, alespoň za sebe říci nemohu.

O výsledku konfliktu v Libyi rozhodnou Kaddáfího elitní jednotky

15. 3. 2011

Gary Li z thinktanku International Institute for Strategic Studies (IISS) upozorňuje, že existují známky toho, že Kaddáfí mění vojenskou strategii a přechází od leteckých útoků k většímu použití útoků pozemních.

Elitní síly libyjského vůdce Muammara Kaddáfího drží v ruce klíč k porážce povstání, když už jejich velitel nemůže spoléhat na pravidelnou armádu, konstatují bezpečnostní analytici.

Bude Ázerbájdžán další zemí, kam přeskočí nepokoje arabského světa?

15. 3. 2011

JU│ Nezavisimaja gazeta si všímá sobotní demonstrace v Baku. Opozice hovoří o tisících účastnících, oficiální místa jen o dvou stech. Opozice prohlašuje, že je to jen začátek, ovšem ministr vnitra upozornil, že policisté byli zdrženliví a vyzval obyvatelstvo, aby se zdrželo dalších podobných akcí. Hned ráno se policie pokusila zakázat vjezd do centra města. Dokonce i metro jezdilo v nezvykle dlouhých intervalech a nezastavovalo na stanicích v centru města. Podezřelí byli zadržování již na předměstích, ale i tak se podařilo lidem dostat na místa demonstrací.

Imigrační politika EU a severoafrická povstání

15. 3. 2011

Zatímco většina světa oslavuje revoluce v Severní Africe, Evropa jim přihlíží s úzkostí, protože se obává proudu imigrantů ze subsaharské Afriky přes hranice, jež donedávna hlídaly Egypt, Libye a Tunisko, napsal pro Foreign Affairs profesor Behzad Yaghmaian.

Japonsko po zemětřesení na pokraji čtyř jaderných havárií
Střecha dalšího reaktoru explodovala kvůli nahromaděnému vodíku

13. 3. 2011

ŠOK│JČ│

  • ASSOCIATED PRESS PONDĚLÍ 17:00 SEČ Tyče jaderného paliva ve třech nejvážněji ohrožených jaderných reaktorech v Japonsku podle japonských činitelů se zřejmě roztékají, informovala tisková kancelář Associated Press.
  • GUARDIAN PONDĚLÍ 10:00 SEČ Záchranní pracovníci nalezli v prefektuře Miyagi na dvou místech na pobřeží 2000 mrtvol. Dramaticky to zvyšuje počet obětí a očekává se, že počty mrtvých v nadcházejících dnech výrazně vzrostou.
  • Ekonomický dopad katastrofy způsobil v pondělí výrazný pokles akcií na tokijské burze. Bank of Japan zpřístupnila ve 15 miliard jenů, aby zajistila likviditu úvěrového systému.
  • Navrhované pravidelné vypínání elektrického proudu v různých částech země se dosud neuskutečnilo, protože tokijská energetická společnost uvedla, že poptávka je nižší, než se očekávalo. Mnoho obchodů a podniků v Tokiu v pondělí neotevřelo - respektují vládní apel, aby šetřili energií. Lidé nakupují baterie, svíčky a další základní zboží pro případ vypínání elektrického proudu či dalšího silného zemětřesení.
  • WORLD NUCLEAR NEWS PONDĚLÍ 8:35 SEČ TEPCO oznámila, že se rozhodla nechat řízeně unikat páry, obsahující jod a cesium pro zmírnění tlaku v kontejnmentu všech čtyř jednotek u Fukushima II. Vítr rozhání páru nad oceán. Situace je stabilizovaná, teplota v reaktoru se snižuje. Podrobná zpráva ZDE. Injekce čerstvé vody smíšené s kyselinou boritou k potlačení jaderných reakcí reaktor zklidnily. Vývoj na reaktorech Daiichi, jak se zdá, je obdobný. Podrobnosti ZDE.
  • Výbuch vodíku nastal dnes v 11:01 místního času (3:01 SEČ) na na třetím reaktorovém bloku elektrárny Fukushima Daiichi. Podle úvodní analýzy uzavřená konstrukce vlastního reaktoru (kontejnmentu) zůstala neporušená. Hodnoty záření po výbuchu zůstávají nízké, i když zvýšené oproti normálnímu provozu. Čidla v servisní hale naměřila 50 microSieverts za hodinu. U vchodu do závodu to bylo 20 microSieverts za hodinu. PODROBNOSTI ZDE
  • REUTERS Japonsko požádalo o zvýšení energetické pomoci z Ruska na pokrytí své spotřeby elektřiny. Rusko by mohla zvýšit dodávky zkapalněného zemního plynu o 150.000 metrických tun a dodávky uhlí na 3 až 4 miliony tun. "Japonsko je náš soused, náš přátelský soused, a to i přes různé problémy, musíme být proto spolehlivými partnery," řekl Putin ve vysílání státní televize. Japonská firma Mitsubishi a holandský Shell jsou partnery Gazpromu v projektu výstavby Sachalin-2 LNG s výrobní kapacitou přibližně 10 milionů tun zmrazeného plynu ročně.
  • Vicepremiér Igor Sečin prohlásil, že Rusko by mohlo zásobit Japonsko energií vyráběnou na ruském Dálném východě.
  • REUTERS Americké válečné lodě a letadla s humanitární pomocí se vzdálily dočasně od japonského pobřeží kvůli možné nízké úrovni záření. 7. flotila USA to popsalo jako preventivní krok.
  • Potravinový úřad v Singapuru oznámil, že začalo testování dovážené japonské produkce na možný obsah záření.
  • Vláda řekla, že téměř 2 miliony domácností zůstalo na severu bez proudu a zhruba 1,4 milionu bez tekoucí vody. Desítky tisíc lidí se pohřešují.

Stále více Egypťanů odmítá ústavní reformu

14. 3. 2011

S blížícím se termínem referenda o ústavě, jejíž novela byla připravena pod dozorem vládnoucí Nejvyšší vojenské rady (=vojenské junty), stále více Egypťanů vyjadřuje obavy a raději by viděla zcela nový dokument. Radikální část opozice vyzývá k bojkotu referenda, které se má konat již v sobotu 19. března, nebo k odmítnutí předkládaného návrhu.

Vojenská policie: "Trváme na legálnosti a právní čistotě zásahu v ČT"

14. 3. 2011

Stanovisko Ministerstva obrany a Vojenské policie k zásahu Vojenské policie v ČT

Alexandr Vondra postavil mimo službu až do vyšetření případu náčelníka Vojenské policie brigádního generála Vladimíra Ložka a další dva důstojníky, kteří byli přímo zodpovědní za zásah VP v budově České televize. Alexandr Vondra považuje způsob provedení policejního zásahu v budově ČT za neadekvátní dané situaci.

ANALÝZA

Bída přípravy (i) penzijní reformy

14. 3. 2011 / Jaroslav Šulc

Když poslanec Michal Babák (VV) minulý týden v Otázkách Václava Moravce připustil, že poslední vládní návrh penzijní reformy může být už brzy mrtvý -- aniž vlastně by byl v ucelené podobě a se všemi detaily vůbec předložen veřejnosti -- asi ani sám netušil, jak blízko může být pravdy.

Europoslankyně Roithová prosadila oficiální stížnost Evropského parlamentu na zavedení vízové povinnosti Kanadou pro občany ČR

13. 3. 2011 / Daniel Strož

Jak nejspíš všeobecně známo, v Evropské unii vycházely doposud naprázdno veškeré dosavadní snahy jak domácích českých politiků, tak i dvou, tří z dvaadvaceti Českou republikou tam vyslaných europoslanců, o podporu ke zrušení jednostranně vyhlášených kanadských víz. To se teď ovšem mění poté, co se této ostudné a ponižující záležitosti ujala europoslankyně Zuzana Roithová (KDU-ČSL), které se minulý týden ve Štrasburku zdařilo přimět Evropský parlament a potažmo i Evropskou komisi, aby v tom začalo být konečně vážně jednáno.

Jaderná havárie v Japonsku: Blesk z čistého nebe?

14. 3. 2011

Autorka následujícího textu, Nicole "Stoneleigh" Fossová, obhájila diplomovou práci v oboru jaderné bezpečnosti na Warwick University a pro Oxford Institute for Energy Studies zpracovala monografii nazvanou Nuclear Safety and International Governance: Russia and Eastern Europe. V současnosti se zaměřuje na problematiku finančních systémů a ropného zlomu. Její blog The Automatic Earth patří mezi osm nejčtenějších finančních blogů na světě.

KD│ Zemětřesení v Japonsku je v mnoha ohledech tragédií epických rozměrů. Situace se stále vyvíjí a úplný rozsah neštěstí ještě dlouho nebude znám. Jednou z kriticky důležitých stránek je účinek na japonský jaderný průmysl, který z 54 reaktorů dodává přes 30% elektřiny. Některé z největších jaderných elektráren na světě (Fukušima Dai-či a Fukušima Dai-ni, 4696 a 4400 Megawattů) jsou umístěny blízko epicentra a na pobřeží, přímo v cestě následné tsunami.

Zemětřesení v minulosti

14. 3. 2011 / Boris Cvek

Nakolik se zlepšily schopnosti člověka čelit zemětřesením (technologicky i morálně)? V roce 1755 došlo v Atlantickém oceánu k podobně silnému zemětřesení, jaké bylo to současné v Japonsku. Došlo k tsunami a ohňům stejně jako dnes (Lisabon byl téměř úplně zničen), obětí však bylo asi o řád více: 10 tisíc až 100 tisíc.

Wallerstein, aneb návrat k utopii?

14. 3. 2011 / Karel Dolejší

"Kdo je oddán těmto dějinám, je oddán ničemu a sám je rovněž nic."
Albert Camus
"Jdi sobě."
Genesis 12,1

Sociolog a historik Immanuel Wallerstein v Monthly Review přehledně shrnul svůj pohled na současný stav globálního kapitalismu a vynesl diagnózu: Systém prochází nikoliv nějakou "krizí růstu", ale fatální strukturální krizí. Posouvá se proto do oblasti nestabilních stavů, kde přestávají platit stávající pravidla jeho fungování - a tak někdy i malé příčiny mohou vyvolat nepřiměřené účinky. Konzervace statu quo není tedy napříště žádnou reálnou volbou; může jít jedině o to, jak bude vlastně vypadat změna. Wallerstein předvídá dvě možnosti: "Ducha Davosu" a "ducha Porto Alegre".

Není čas na retro i na Britských listech?

14. 3. 2011 / Jiří Šejnoha

Když jsem si přečetl, mimochodem jen zběžně, odkaz z článku pana Bubeníka -- Zavedlo Československo systém, který nemá budoucnost? do archívu Britských listů na Váš rozhovor s ekonomem Františkem Nepilem -- "Proč je Klausova privatizace špatná", a s tím související archívní rozhovor s Ivanem Svítkem "Kompetence Klausových poradců", a pak jsem si přeskočil na další Váš "zajímavý" rozhovor s písničkářem Jaroslavem Hutkou -- rozhovor s Jaroslavem Hutkou o české identitě, tak mne napadlo, jestli už není čas na nějaké retro i na Britských listech, píše Jiří Šejnoha.

Ty všechny Vaše rozhovory si hodlám přečíst znovu a pěkně pomalu, ten čas si udělám.

Několik sobotních poznámek

PIG je anglicky prase

12. 3. 2011 / Alex Koenigsmark

1. "Není důležité, co si myslím," odpověděl Petr Nečas na jednu otázku redaktora MFDnes dnes. Konečně slovo do pranice.

2. "Položím ve sněmovně otázku důvěry", řekl dále. Je to riskantní a nesmírně odvážný čin, jelikož vládní strany mají naprostou většinu. Otázka bude spojena s důchodovou reformou, jen zatím není tak jasné, kterou.

ANALÝZA Oddělení makroekonomických analýz a prognóz ČMKOS

Nová koaliční dohoda o důchodové reformě z 10. března 2011 -- opravdu je všechno jinak?

11. 3. 2011 / Martin Fassmann

Nová dohoda vládní koalice o důchodové reformě ze čtvrtka 10. března 2011 výrazným způsobem změnila původní představu o DPH a jejím sjednocením a poněkud poopravila -- zdá se -- i svůj pohled na důchodovou reformu. Na základě nových koaličních ujednání i nadále platí, že hlavní směr důchodové reformy bude postaven na vyvedení 3 % z průběžného systému, a jeho přesměrování do fondů na důchodové spoření. Zároveň se v rámci tzv. malé důchodové reformy počítá se snížením stropu při platbách pojištění na 4 násobek průměrného příjmu.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za únor 2011

8. 3. 2011

V únoru 2011 přispělo finančně na Britské listy 221 osob celkovou částkou 61 108.51 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 28.2. 2011 částku 154 324.66 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní