Po fišerném hegerné

8. 2. 2011 / Ivan David

Pokud není systém rozvrácen neschopností nebo neodpovědností jeho správců, lze ho uchvátit i zanesením rozvratu z vnějšku. Například reformami. Současný stav je důsledkem reforem, které už proběhly. Těšme se na další. Optimismus páchne blbostí. Na odpor, zdá se, není síla.

Je tahle česká vláda normální?

8. 2. 2011 / Jan Čulík

Ve svém článku "Tak se na ty kurvy levicový musí - aneb trojstranu si rozvracet nedáme" si povšiml Jiří Jírovec, bedlivý student jednání v parlamentu (kdo ty protokoly jinak vlastně čte), že zcela legitimní parlamentní interpelace, týkající se závažných otázek, které by v každém normálním demokratickém parlamentu vyvolaly skandál, byly v pražské sněmovně koaliční poslaneckou většinou zameteny pod koberec, aby se pak parlamentní většina věnovala skutečně závažnému problému dne, totiž rybářským lístkům.

Osamocení lékaři

8. 2. 2011 / Luděk Prokop

Většina občanů znovu a znovu se nechá manipulovat hromadnými sdělovacími prostředky tak, že znovu a znovu se staví proti vlastním zájmům. A sice ve prospěch kořistnictví individuálních či menšinových skupin a jednotlivců, proti vlastním oprávněným zájmům. Tento paradox zřetelně dokladuje nevšímavost k nepřeberné škále celospolečenských problémů spjatých s korupčním jednáním na straně jedné a odsuzování hnutí lékařů "děkujeme, odcházíme" na straně druhé.

Nejosamělejší muž v Egyptě? Mohamed el-Baradej?

8. 2. 2011 / Karel Dolejší

Dan Williams z Human Rights Watch ve svědectví o šestatřiceti hodinách strávených v "egyptské tmě" popisuje velmi zvláštní příhodu, kdy na něj už po zatčení a spoutání Mubarakův příznivec z ulice vykřikoval "Tohle je Egypt!", kdežto zatýkající voják ho obvinil, že hodlá "zruinovat jeho zemi". Taková příhoda se ovšem diametrálně liší od situace, kdy pětiletý hoch vedoucí protivládní demonstraci v Alexandrii burcuje dav proti americkým agentům - možná proto, že je ještě moc mladý, aby pochopil výhody liberální demokracie; nebo proto, že na rozdíl od káhirských demonstrantů neprodělal ani velmi rudimentární mediální trénink.

Paradox hlídacího psa

8. 2. 2011 / Bohumil Kartous

Vztah médií a politiky, alespoň podle tradice a podle toho, jak média sebe sama prezentují, je vyjadřován metaforou "hlídacího psa". Média by podle této metafory měla štěkat, když se za politickými prohlášeními, stanovisky, usneseními a rozhodnutími děje něco, co je v rozporu s veřejnými zájmy, s etickými pravidly politice přisuzovanými, se zákonem.

Převládající dojem ze současných českých médií, ale nejen českých, je takový, že skutečně tuto úlohu naplňují. Určitě to bude každý šéfredaktor vehementně tvrdit. Denně lze skutečně najít řadu zpráv o tom, že byl odhalen neprůhledný tendr, že se v nějaké státní zakázce utratilo mnohem víc, než se utratit muselo, že veřejnou zakázku dostala nějaká firma bez výběrového řízení. Denně jsou tato témata předmětem mediálních diskusí a spekulací. A právě v tom je skryta ne úplně viditelná podstata skutečnosti.

"Dominantní diskurz promlouvá skrze svého reportéra," míní Stuart Hall, přičemž diskurzem je mu reflexe stavu společnosti v pojetí držitelů moci. Jak je to ale možné, když "reportér" denodenně poukazuje na korupci, klientelismus a další nežádoucí politické deviace? Je to právě proto, že média ukazují tuto skutečnost jako deviantní, vychýlenou od "normálu", tedy od toho, co je považováno za pravidla tzv. demokratické politiky. Řečeno s Habermasem, tím, že "reportér" poukazuje na skutečnost jako na odchylku z normálu, legitimizuje celý systém jako v zásadě funkční, leč postižený nedostatky. To je ale zcela mylný přístup a skutečnost, že tyto "nedostatky" se staly funkčními principy systému, zcela uniká pozornosti. Média tím pádem nepředstavují opozici, ale reprezentaci systému, v němž se z nedostatků stal modus vivendi, a aktivně ho pomáhají udržovat při životě. Stačí pravidelně předhodit pár zbytků k ohlodání, což českým "hlídacím psům" k jejich spokojenosti bohatě stačí.

Jak dál ve sporu lékařů a vlády o naše krky

7. 2. 2011 / Josef Mrázek

V Lidových novinách, dříve lidových, dnes pro VIP, nic neupozorňuje, že s občany se hraje moc nebezpečná hra, a některým jde o život. Ano, je to vážnější než všechno, o čem se v těch novinách píše. Již před podáváním výpovědí bylo personální zajištění většiny nemocnic nedostatečné. Proto nemocniční lékaři sloužili přesčasy v rozporu se zákoníkem práce, kvůli dorovnání platu na důstojnější úroveň by jim to ředitelé sotva dovolili. Po odchodu četných lékařů, který hrozí, by se nedala pro některé pacienty zajistit ani akutní péče, a ty neakutní případy by se akutními brzo staly. To se nedá vyřešit rušením kapacit a změkčením předpisu o personálním zajištění, ani převážením sem a tam. Ale pomoci by mohla "progresivní" metoda ředitele FNKV Zemana, že by se neošetřovali ti, co na to nemají.

Jak se stárne v Česku

7. 2. 2011 / Fabiano Golgo

Po pádu minulého režimu se politických, ekonomických i kulturních záležitostí české země ujali mladí lidé - na starší se pohlíželo s podezíravostí, byli považováni za neschopné a nehodící se pro novou dobu, za zkažené tím, jak byli systémem po čtyři desetiletí udržováni v dětinských postojích. Vznikla nevyslovená věková diskriminace.

Nenávist a nezkušenost, aneb, že nás bílé nemaj rádi?

8. 2. 2011 / Jozef Bohumil Ftorek

Reakce na text Ladislava Žáka "Náčelníku, proč nás lidi nemaj rádi...?!?"

Během první návštěvy Londýna jsem měl u památníků britské koloniální éry podobné pocity, jež zmiňuje Ladislav Žák ve svém textu. V jiném případě mám potřebu sdílet svoji vlastní, autentickou a odlišnou zkušenost, a to i přesto, že autor, dost možná, prezentuje svůj názor spíše jen jako nadsázku (alespoň doufám).

Julian Assange "by se stal ve Švédsku obětí médií a prokurátorky, která nenávidí muže"

8. 2. 2011

V pondělí začalo v Londýně soudní slyšení, která má rozhodnout zda má zakladatel serveru Wikileaks Julian Assange být deportován do Švédska, kde má být vyslýchán v souvislosti s obviněním ze "znásilnění" a ze "sexuálního obtěžování". Prokurátorka, která ve Švédsku vede případ proti Assangemu, je "zaujatá proti mužům" a je to "zlovolná radikální feministka", svědčila při londýnském slyšení bývalá švédská soudkyně Brita Sundberg-Weitman.

Egypt:

Opozice stále požaduje Mubarakův odchod

8. 2. 2011

Opoziční organizace v Egyptě, včetně Muslimského bratrstva, dál požadují, aby prezident Mubarak odstoupil. Jinak nejsou ochotny jednat o politické dohodě. Prodemokratičtí aktivisté plánují na úterý další masové protesty, přestože se vláda snaží pouliční protesty nyní marginalizovat.

WikiLeaks: Omar Sulejman je dlouholetým favoritem Izraele

8. 2. 2011

Nový egyptský viceprezident Omar Sulejman, dosavadní šéf Mubarakových výzvědných služeb, je dlouholetým favoritem Izraele na funkci egyptského prezidenta. Denně hovořil s Tel Avivem prostřednictvím tajné telefonní linky. Vyplývá to z amerických diplomatických depeší, zveřejněných serverem WikiLeaks.

Po debatách s americkými činiteli považuje Izrael Sulejmana už od roku 2008 za svého prioritního kandidáta na egyptského prezidenta. V sobotu Sulejmana podpořila i americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Rusko vyhostilo reportéra deníku Guardian

8. 2. 2011

Reportér deníku Guardian Luke Harding se po dvou měsících práce na depeších WikiLeaks v Londýně vracel do Moskvy, avšak po příletu byl zatčen a umístěn do prvního letadla zpět do Británie. Bylo mu řečeno, že "Rusko je pro vás nyní uzavřeno". Žádný důvod pro vyhoštění mu nebyl sdělen. Britský ministr zahraničí William Hague se v této věci obrátil na ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova. Ten neměl žádné vysvětlení, ale přislíbil, že bude záležitost vyšetřovat.

Film o vězněném ruském miliardáři Chodorkovském ukraden před premiérou v Berlíně

7. 2. 2011

Hotový sestřih dokumentárního filmu o vězněném ruském oligarchovi Michailu Chodorkovském byl ukraden při vloupání do kanceláře jeho německého režiséra Cyrila Tuschla, pouhých několik dní před jeho premiérou na berlínském filmovém festivalu. Film však bude mít stejně svou premiéru, protože Tuschl už před vloupáním odeslal jeho kopii na festival.

BRITÁNIE:

Vláda zrušila středním a velkým britským korporacím povinnost platit daně ze zahraničních zisků

8. 2. 2011

Uprostřed bědování, jak je Británie na mizině a všude je nutno snižovat výdaje, zrušila vláda Davida Camerona povinnost pro velké a střední britské korporace platit podnikatelské daně ze zisku, vydělaného jejich zahraničními pobočkami. Zároveň korporace mohou nadále odepisovat provozní náklady i svých zahraničních poboček od svých britských daní. Zjistil to analytik George Monbiot, podrobnosti v angličtině ZDE.

Film Kajínek: Žánrový hybrid manipuluje skutečnost

6. 2. 2011 / Jan Čulík

Mám velký problém s každým filmovým či televizním dílem, které o sobě tvrdí, že je to "true story", tedy "příběh ze skutečnosti". Skutečný život na televizní obrazovku nebo na filmové plátno nikdy nedostanete. Každý film je pouze uměle vytvořeným, stylizovaným fikčním světem, modelem skutečnosti, jímž skutečnost tvůrci ohledávají, asi tak, jako si malé děti hrají s vláčkem nebo s kuchyňkou. Především to platí zejména o hraných filmech, ale jak čtenáři dobře vědí, skoro stejnou měrou to platí i o dokumentárních filmech či o televizním zpravodajství. To v žádném případě neinformuje o realitě, jde o subjektivní vizi světa, výběr určitých faktů, kterou televizní novináři vnucují světu.

Moskva hrozí odstoupením od nové smlouvy START

7. 2. 2011

Náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov podle ruských médií prohlásil, že další vývoj americké protiraketové obrany by mohl Moskvu donutit k přehodnocení podpisu pod novou smlouvou o strategických útočných zbraních.

Staré myšlenky české sociální demokracie

6. 2. 2011 / Boris Cvek

Odpovědi současného lídra ČSSD, Bohuslava Sobotky, na deset otázek českých levicově-liberálních intelektuálů mi připadají jako hezká přehlídka sociálnědemokratických ideálů, s nimiž často hluboce souvisí bytí či nebytí moderní liberální demokracie vůbec. Horší už je to, že podle Sobotky prostě stačí zavrhnout "neoliberální" politiku, uskutečnit ideje lepších zítřků, tedy vlastně udržení světa včerejška (protože žádné radikální lepší zítřky v Sobotkově pojetí neexistují, tedy až na vizi jednotné globální politiky v duchu sociáldemokratismu, jež by čelila fundamentalistickým a neoliberálním nepřátelům), a všechno je hotovo.

Egypt: Státní zaměstnanci dostanou o 15% vyšší platy a penze

7. 2. 2011

Egyptský režim v pondělí oznámil, že platy a penze státních zaměstnanců budou zvýšeny o 15%. Západní agentury to označují za poslední pokus zneškodnit lidový hněv. Rozhodnutí následuje po předchozích slibech vyšetřit volební podvody a korupční kauzy, které nicméně protesty neuklidnily. Některé Mubarakovy kroky naznačují, že by mohlo dojít k přehodnocení výsledků posledních parlamentních voleb a k vyšetřování tří bývalých ministrů podezřelých z korupce.

Americký diplomat, který podpořil Mubaraka, je jeho právník

7. 2. 2011

Frank Wisner, mimořádný vyslanec Baracka Obamy pro Egypt, který rozzuřil Bílý dům tím, že se po návštěvě v Káhiře vyjádřil, že Hosni Mubarak musí zůstat v Egyptě prezidentem, pracuje pro newyorskou a washingtonskou právní firmu, která je zaměstnancem egyptské vlády. Na tento ostrý konflikt zájmů nepoukázal dosud žádný novinář, píše Robert Fisk.

Překvapivé výroky Franka Wisnera, totiž: "Pokračující vedoucí role prezidenta Mubaraka je klíčově důležitá - je to pro něho příležitost, aby napsal svou závěť" šokovaly demokratickou opozici v Egyptě a zpochybnily soudnost Baracka Obamy i Hillary Clintonové, kteří Wisnera do Egypta v nynější krizi vyslali.

Wisner pracuje pro právní firmu Patton Boggs, která se otevřeně vychloubá, že provádí poradenství "pro egyptskou armádu, pro Egyptský úřad hospodářského rozvoje a vede v Evropě a v USA jménem Mubarakovy vlády arbitráže a soudní spory."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Ken a Barbie

7. 2. 2011 / Milan Kozelka


Ona je bývalá studentka teologie, on bývalý
detektiv. Ideální profesní kombinace pro
vyvážený vztah. Do práce to nemají daleko,
on o něco blíž. Doma téměř nevaří, v práci
se najedí mnohem levněji než kdyby jedli
doma. Ušetřené peníze investují do jiných
ušetřených peněz. Křestní jména mají po
světcích, pocitově nevybočují z obvyklých
šablon. Je krásné být krásní mezi krásnými,
je fascinující být mladí mezi mladými. Tam
nahoře, daleko ve vesmíru, se dějí divné
věci. Tady dole, blízko nás, ještě divnější.

Akční scénář

8. 2. 2011 / Milan Kozelka


Až budou zatýkat Sašu Vondru, zavelí náčelník
generálního štábu K poctě zbraň! U Lennonovy
zdi se o půlnoci sejdou bývalí disidenti a budou
říkat Byl to dobrej kluk. Růžový panter zaujme
vyčkávací postoj, spolek Šalamoun poukáže na
tristní stav zemědělství. Amnesty International
pietně vyhlásí celosvětový den pravdy a lásky.
Transparency International se hbitě přemístí
z Baham na Seychely a protikorupční policejní
komando odstartuje ranní domovní prohlídku
diskrétním dotazem Jak se máte, Vondrovi?

Miloš Zeman se už zase mýlí

7. 2. 2011 / Michal Rubáš

Miloš Zeman byl vždycky sebekritický. Již několikrát v minulosti dokázal chlapsky přiznat, že se dopouštěl chyb a špatných úsudků. Zejména se mu podle vlastních sdělení nedařilo správně odhadnout schopnosti druhých -- ať už šlo o jejich inteligenci, anebo schopnost snášet zátěž. V tom selhával nejčastěji. Popisu svých chybných prognóz, založených na tom, že své spolupracovníky zprvu obvykle příliš přecenil, věnoval dokonce celou jednu knihu.

Ameriku neznepokojuje radikální islám: USA se bojí nezávislosti

5. 2. 2011

Americe je jedno, jaké režimy podporuje v arabském světě. Prvořadá je americká potřeba ovládat,

"Arabský svět se vznítil," informovala minulý týden televize Al Džazíra a západní spojenci "rychle ztrácejí svůj vliv". Nárazová vlna, kterou vyvolalo dramatické povstání v Tunisku, v jehož důsledku byl vyhnán diktátor, kterého podporoval Západ, měla obrovský vliv zejména v Egyptě, kde demonstranti přemohli diktátorovu brutální policii, píše v deníku Guardian Noam Chomsky.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za prosinec 2010

7. 1. 2011

V prosinci 2010 přispělo finančně na Britské listy 253 osob celkovou částkou 92 969,45 Kč. Příjem z reklamy byl 11 570 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.12. 2010 částku 77 014,72 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní