Film o vězněném ruském miliardáři Chodorkovském ukraden před premiérou v Berlíně

7. 2. 2011

Hotový sestřih dokumentárního filmu o vězněném ruském oligarchovi Michailu Chodorkovském byl ukraden při vloupání do kanceláře jeho německého režiséra Cyrila Tuschla, pouhých několik dní před jeho premiérou na berlínském filmovém festivalu. Film však bude mít stejně svou premiéru, protože Tuschl už před vloupáním odeslal jeho kopii na festival.

Chodorkovskij je ostrý kritik ruského prezidenta Putina. Byl nejbohatším mužem v Rusku a ignoroval Putinovo varování, aby se nepletl do politiky. Financoval protiputinovské opoziční strany a r. 2005 byl odsouzen v Rusku do vězení za údajné daňové úniky a finanční podvody. Letos mu byl vězeňský trest prodloužen o dalších šest let.

"Je to jako ve špatném špionážním filmu," řekl režisér Tuschl deníku Sueddeutsche Zeitung. "Snaží se mě zastrašit a musím přiznat, že se jim to daří," dodal Tuschl. Film mu byl ukraden už jednou, při práci na střihu, a při natáčení v Rusku Tuschla a jeho tým obtěžovala policie. Tajná policie vyhrožuje lidem, kteří v Rusku poskytli pro film rozhovory, že toho budou litovat. Avšak v poslední době projevují známé ruské veřejné osobnosti Chodorkovskému stále častěji sympatie, zejména, když se ukázalo, že žádní jiní "podvodní miliardáři" než on zatčeni a odsouzeni v Rusku nikdy nebyli.

111 minutový film je sestřihem 180 hodin rozhovorů o Chodorkovském, které byly natočeny po celém světě.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 8.2. 2011