Rusko vyhostilo reportéra deníku Guardian

8. 2. 2011

Reportér deníku Guardian Luke Harding se po dvou měsících práce na depeších WikiLeaks v Londýně vracel do Moskvy, avšak po příletu byl zatčen a umístěn do prvního letadla zpět do Británie. Bylo mu řečeno, že "Rusko je pro vás nyní uzavřeno". Žádný důvod pro vyhoštění mu nebyl sdělen. Britský ministr zahraničí William Hague se v této věci obrátil na ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova. Ten neměl žádné vysvětlení, ale přislíbil, že bude záležitost vyšetřovat.

Guardian spekuluje, že byl Harding vyloučen proto, že spolupracoval na publikaci amerických diplomatických depeší ze serveru Wikileaks, které tvrdí, že za vlády Vladimíra Putina se Rusko stalo "státem mafie". Luka Hardinga v Rusku několikrát obtěžovala už předtím ruská policie. Byl krátce zadržen v dubnu 2010, kdy navštívil Ingušetsko na Kavkaze a byl vyslýchán, když interviewoval dagestánského otce Mariam Šaripové, sebevražedné atentátnice, která usmrtila v březnu 2010 26 osob v moskevském metru.

Guardian podotýká, že i když západní novináři v Moskvě nejsou podrobováni tak ostrému tlaku a nebezpečí jako ruští novináři, přesto si dávají pozor na to, co píší a jak píší. Vědí, že nesmějí psát o údajném velkém osobním bohatství, které si nashromáždil Putin, ani o korupci spojené s vysokými vládními činiteli, ani o tom, že by Kreml předem věděl o plánech na usmrcení bývalého ruského špiona Alexandra Litviněnka v Londýně.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 8.2. 2011