Egypt:

Opozice stále požaduje Mubarakův odchod

8. 2. 2011

Opoziční organizace v Egyptě, včetně Muslimského bratrstva, dál požadují, aby prezident Mubarak odstoupil. Jinak nejsou ochotny jednat o politické dohodě. Prodemokratičtí aktivisté plánují na úterý další masové protesty, přestože se vláda snaží pouliční protesty nyní marginalizovat.

Opozice chová značné podezření vůči úmyslům Mubarakova viceprezidenta Omara Sulejmana, zejména proto, že jsou nadále zatýkáni opoziční aktivisté a stále jsou terorizováni novináři.

Mubarakova nová vláda se pokusila pacifikovat státní úředníky tím, že jim s okamžitou platností zvýšila plat o 15 procent. Zároveň výrazně zvýšila dotace ceny cukru.

Avšak pokusy vlády marginalizovat demonstranty a navrátit Egypt k normálu měly dosud jen omezený úspěch. Sulejman jednal s opozičními skupinami a učinil jim celou řadu ústupků. Avšak Muslimské bratrstvo v pondělí uvedlo, že "bude v dialogu pokračovat jen, pokud budou respektovány požadavky lidu".

I ostatní opoziční představitelé, včetně Mohameda El Baradeje, si dávají pozor na to, aby nebyli zneužiti k oslabení veřejných demonstrací. I El Baradej znovu zdůraznil, že Mubarak musí okamžitě odstoupit. Opoziční síly požadují také rozpuštění parlamentu, zrušení dlouholetého mimořádného stavu a svobodu projevu.

Armáda se snaží na káhirském náměstí Osvobození znovu otevřít silnici vedoucí přes náměstí, což by demonstraci silně oslabilo. Demonstranti se snaží zabránit překvapivému útoku armády tím, že spí mezi pásy tanků a obrněných transportérů.

Armáda zakázala zahraničním novinářům, kteří nemají povolení od egyptského ministerstva informací, vstup na náměstí Osvobození. A povolení se začne vydávat prý až za dva dny. Další opoziční aktivisté byli zatčeni.

Washington mění v posledních čtrnácti dnech opakovaně svůj postoj k Egyptu. Minulý týden Obama požadoval, aby Mubarak odešel z úřadu, nyní byl donucen akceptovat, že Mubarak zřejmě v úřadě zůstane až do září. Obama nyní podpořil Sulejmana, ke zděšení mnohých demonstrantů. Podle stevena Cooka z americké Rady pro zahraniční vztahy nemá americká vláda možnost ovlivnit události v Egyptě.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 8.2. 2011