Co si myslíte o dnešní ČR v porovnání s Československem před rokem 1989?

20. 5. 2010

Zaujal nás stručný průzkum veřejného mínění z letošního ledna, který tehdy provedla agentura STEM. Podle ní si prý myslí 87 procent českého obyvatelstva, že "Mezi současnými českými politiky a politiky z komunistické éry není rozdíl". Může to být skutečně pravda?

Rozhodli jsme se zjistit podrobným průzkumem, co si lidé skutečně myslí o dnešním režimu v porovnání s dobou před rokem 1989. Ve spolupráci s jedním britským a jediným českým sociologem jsme připravili podrobný elektronický dotazník a byli bychom vám velmi vděčni, kdybyste nám ho vyplnili. Chceme se dovědět, jaké jsou vaše skutečné názory a co je jejich motivací. Dotazník vznikl tak, že jsme provedli předběžný průzkum o tom, co si lidé myslí, na základě vzorku asi 40 osob, a na základě jejich odpovědí byly zformulovány naše dnešní otázky.

Výsledky našeho elektronického průzkumu zveřejníme česky i anglicky, na Západě v akademických publikacích.

Velká prosba: Dotazník je opravdu podrobný a k jeho vyplnění budete pravděpodobně potřebovat více než půl hodiny, zřejmě asi tak 45 minut. Nicméně se domníváme, že je velmi důležitý a pevně doufáme, že si k jeho pozornému vyplnění naleznete pro nás trpělivost i čas.

Dotazník má dvě části: První z nich se týká vašich názorů na dnešní dobu a na dobu před rokem 1989. Druhá část se skládá z - obecných - sociodemografických dotazů na vaše postavení ve společnosti: ta by nám měla poskytnout informace, kdo na dotazník odpověděl. Veškeré odpovědi jsou ANONYMNÍ. Neshromažďujeme žádné osobní údaje respondentů. Prosíme vás, abyste vyplnili dotazník CELÝ. Kdo nevyplní kompletně i druhou, sociodemograficky identifikující část, namáhal se zbytečně, neboť jeho názory nebude možno do výsledku zahrnout.

Předem vám mnohokrát děkujeme za vaši pomoc, za vaši trpělivost při vyplňování dotazníku a za váš čas.

Těšíme se na vaše odpovědi.
Jan Čulík, šéfredaktor

Dotazník je k vyplnění ZDE

Pozn. JČ, pátek 18.30: Od včerejšího poledne, kdy byl dotazník zveřejněn, ho kompletně vyplnilo přes 1800 osob. Dalších cca 600 osob ho začalo vyplňovat, ale vzdali se v polovině. Pokud vás můžeme prosit, žádáme o trpělivost a o vyplnění až do konce. Výsledky jsou už nyní velmi zajímavé.

Délka dotazníku. Pro vaši informaci. Dotazník se skládá z 9 věcných a 16 sociodemografických otázkových celků. Ty věcné otázkové celky mají vždy několik podotázek, dva otázkové celky jsou však výjimečně velké, jeden má 37 podotázek, druhý 27 podotázek, ostatní vždy jen několik. Sociodemografické otázky (jste muž/žena?, kde bydlíte?, jaká je vaše profese?, atd.) jsou o hodně stručnější. Jeho vyplnění by mělo trvat maximálně 45 minut.

Neděle 19.00: Dotazník do této doby kompletně vyplnilo 2740 osob, vzdalo ho 880 osob. Počet nedokončených vyplnění poklesl na 24,3 procent, děkujeme za trpělivost.

Opozice v Praze zablokovala kontroverzní výstavbu

20. 5. 2010

ŠOK│ Opoziční zastupitelé z ČSSD, Strany zelených a KSČM v Praze zablokovali opakovaně zařazené kontroverzní změny územního plánu ve prospěch developerů, plánující výstavbu v architektonicky a jinak cenných lokalitách. Developerské firmy a radní z ODS utrpěli těžkou porážku. Na neurčito tak byl odložen například megalomanský projekt výstavby na Nákladovém nádraží Žižkov, Masarykově nádraží , výstavba v pražské Michli či v areálu bývalého podniku Walter v Jinonicích, kde měla vzniknout obytná a administrativní čtvrť s mrakodrapy.

Mediokracia

20. 5. 2010 / Peter Hudec

Ako resp. čím začať? V texte jednej z kultových slovenských hudobných skupín sa hovorí, čo dokázala analýza. Napriek tomu sa pokúsim zamyslieť nad súvislosťami, ktoré by mohli priblížiť a objasniť niektoré zdanlivo nesúviace a na prvý pohľad nepochopiteľné zákonitosti.. V jednom z Murphyho zákonov sa hovorí, že ak chceme pochopiť vec izolovane pravdepodobne zistíme, že súvisí so všetkým vo vesmíre Žijeme v dobe zmien nakumulovaných kvantitatívnych procesov v kvalitatívne. Obdobie prelomu tisícroči sa dá v širšom rámci charakterizovať ako obdobie technologických zmien, ktoré sa následne, v súvislosti so súčasnou prezentovanou masovou kultúrou, prejavili i v civilizačnej kultúrnej nadstavbe.

Žít se musí, i když jsou za pár dní volby

20. 5. 2010

Mám před sebou dnešní noviny. Titulky jsou jak je vidět, nezajímavé. "V Troubkách se mísí strach se vztekem; Na Ostravsku první případ rabování". Pak v televizních novinách škodolibé kopnutí si nejvyšší politickou celebritou tohoto státu do politika, který se v holinkách procházel po povodněmi zkoušené Moravě pře pár lety. Napadá mě, čtou lidé v Troubkách teď Britské listy? A čtou je vůbec? Co by říkali propuštění 80 pedagogů University of Glasgow, nebo pádu letadla s polskou delegací? Na Moravě k jadrnému naštvání není nikdy daleko, píše Alois Michálek z Břeclavi.

INSPIRACE PRO ČESKOU VLÁDU

Kolik stojí v Rusku horník?

20. 5. 2010

JU│ Právě při oslavách Den vítězství došlo v Rusku ke katastrofě, když vybuchl metan na šachtě Raspadskaja na západní Sibiři, což je největší černouhelný důl v Rusku. Důsledky jsou děsivé - zahynulo při ní 90 horníků -- některá těla obětí se ještě nepodařilo vyprostit. Tato katastrofa nezůstala bez následků. Premiér Putin svolal proto tento týden shromáždění představitelů uhelného průmyslu a ve svém vystoupení podrobil kritice poměry, které na šachtách panují.

Co dál s NATO?

20. 5. 2010 / Karel Dolejší

William Pfaff v pondělním vydání Truthdigu rozebral nejdivočejší scénář německé reakce na řeckou krizi, aby dospěl k názoru, že možnosti Spolkové republiky "udělat se pro sebe" jsou omezené a politická vůle k tomu vlastně neexistuje. Větší problém než hypotetický rozpad EU však podle něj představuje otázka, co vlastně vůbec bude s NATO, které USA po skončení studené války transformovaly z regionální obranné aliance v zásobárnu pomocných intervenčních sborů s globálním dosahem. Neměla by EU přece jen ještě jednou zvážit budování samostatné evropské obrany?

University of Glasgow vyhodí na dlažbu 85 profesorů

19. 5. 2010

Nové "podnikatelské" vedení University of Glasgow se rozhodlo, že vyhodí na dlažbu 85 univerzitních profesorů a výzkumníků ze své pedagogické fakulty, z fakulty biochemie a z katedry archeologie. Zaměstnancům, kteří mají být vyhozeni, bylo právě oznámeno, že jejich pracovní poměr končí dne 31. července 2010.

Argumentem vedení školy je, že údajně chybějí finance. Ve skutečnosti je Glasgow University v současnosti finančně mírně v plusu. (Očekávané škrty v státním rozpočtu na Skotsko dosud nedopadly.) Plat rektora Antona Muscatelliho byl právě zvýšen z 250 000 liber ročně na 280 000 liber ročně (700 000 Kč měsíčně).

Přeplněná schůze univerzitních odborů, která se konala na Glasgow University ve středu v poledne, schválila rezoluci, jíž odmítá propouštění. Schůze oficiálně zažádala vedení odborového svazu univerzitních pracovníků, aby zahájil oficiální kroky (hlasování členstva), které povedou k stávce. Pokud bude stávka schválena, bude mj. zastaveno zkoušení studentů, takže letos v Glasgow studenti nebudou schopni absolvovat vysokou školu.

Podrobnosti v angličtině ZDEBBC ZDE ZDEZDE

Řecko na kraji propasti

20. 5. 2010

Již několik měsíců sledují oči celého světa Řecko, "slabý článek" v ekonomice eurozóny, jak tato země bojuje o přežití proti bankrotu se závratným deficitem (na úrovni 14% HDP), astronomickým dluhem (nehorázných 130% HDP), a - což je vůbec nejdůležitější -- s kolabujícím výrobním sektorem. V mnoha ohledech mělo smysl sledovat řeckou ságu, neboť příslušné ekonomické aspekty jen představují zrcadlový obraz všeho toho, s čím jsme si spojovali politiku ve věku financializace, píše Chronis Polychroniou.

Merkelová bojuje proti spekulantům, euro proto ostře pokleslo

20. 5. 2010

Po celé Evropě poklesly ve středu akcie a euro pokleslo na svůj nejnižší kurs za poslední čtyři roky poté, co německý regulační orgán finančního trhu zavedla v úterý nová opatření proti finančním spekulantům.

Napětí na finančních trzích se zvýšilo ve středu dopoledne poté, co německá kancléřka Angela Merkelová varovala, že hrozí rozklad eura a že Evropa čelí své nejvážnější krizi za několik desetiletí.

Desetitisíce Rumunů demonstrovaly proti finančním škrtům

20. 5. 2010

Desetisicíce rumunských zaměstnanců státního sektoru demonstrovalo v Bukurešti proti plánům snížit platy a důchody. "Neodejdeme, dokud vláda neodstoupí," konstatoval Bogdan Hossu, předák odborového svazu Cartel Alfa.

Rumunská vláda chce snížit platy státních zaměstnanců o 25 procent a důchody o 15 procent, ve snaze snížit rumunský státní deficit.

Rumunské hospodářství se loni zmenšilo o 7 procent. Rumunsko potřebovalo pomoc Mezinárodního měnového fondu, aby mohlo uhradit platy svýžch zaměstnanců. Bude muset zavést přísné rozpočtové škrty, má-li dostat z MMF další část půjčky ve výši 20 miliard euro.

Zdroj v angličtině ZDE

Podpořte projekt digitalizace československého samizdatu

20. 5. 2010

Československé dokumentační středisko samizdatové literatury, v jehož čele stojí historik Vilém Prečan, se chce účastnit projektu EU na digitalizaci středoevropské samizdatové literatury. Evropská unie projektu však poskytne násobek částky, kterou bude ČSDS schopno do projektu vložit samo. Proto žádá v přiloženém dokumentu Vilém Prečan sympatizanty s tímto kulturním projektem o drobnou finanční pomoc, přesně řečeno nyní zatím jen o závazný příslib finanční pomoci:

Hlad peněz

20. 5. 2010

"Industriální civilizace rabuje životní prostředí. Máme usilovat o její reformu anebo jen sledovat její pád? Ti, kdo obhajují ekonomický růst často argumentují tím, že jenom bohaté země si mohou dovolit chránit životní prostředí. Čím větší je ekonomika, tím více peněz bude dostupných na zastavení znečišťování, na investice do nových typů energie, na ochranu divočiny. Jenom bohatý může žít udržitelně," napsal George Monbiot na svých webových stránkách.

Quasimodo a lid aneb Občan po volbách

20. 5. 2010 / Ivo Šebestík

Kdo by neznal slavný román Victora Huga Chrám Matky boží v Paříži a jeho hlavní postavu, chudáka zvoníka Quasimoda? V knize je kapitola, ve které pařížský lid zvolí Quasimoda králem. Ovšem, nikoliv králem z boží milosti, ale králem na jediný den a pro obveselení přítomných. Tahle románová epizoda se opírá o starobylou tradici, jejíž původ sahá až do dávnověku.

V pilotní kabině polského letadla "byli civilisté"

19. 5. 2010

Vyšetřovatelé ve středu oznámili, že v pilotní kabině polského letadla, které minulý měsíc havarovalo u Smolensku, byli civilisté. Podle listu Guardian to podporuje spekulace, že vysoce postavení polští činitelé nutili piloty, aby se pokusili přistát v husté mlze.

Jan Čulík o české literatuře v dvacátém století - v kostce

19. 5. 2010

Jan Čulík natočil základní informativní videorozhovor o české literatuře ve dvacátém století - pro digitální internetový akademický archiv zdrojů o evropských kulturách Humbox. Přinášíme jeho český překlad ZDE. Interviewuje ho Michal Mráz, postgraduální student z Masarykovy univerzity a bohemistický lektor na Glasgow University ve školním roce 2009-10.

Videorozhovor v angličtině je ZDE

Další tři rozhovory v Humboxu na česká témata jsou tyto:

  • Rozhovor s Martinem Pilařem o české literatuře 19.století je ZDE
  • Rozhovor s Martinem Myantem o české ekonomice je ZDE
  • Rozhovor s Janem Čulíkem o české historii od středověku do současnosti je ZDE

Celkem je na česká témata v Humboxu přes čtyřicet nejrůznějších zdrojů, od videorozhovorů, přes powerpointy až po wordové dokumenty. Odkaz je ZDE

STŘEDEČNÍ KRITICKÝ BLOC-NOTES

Alan Bennett, Robin Hood a lichtenštejnský návrat

19. 5. 2010 / Josef Brož

Absurdita. Ne, nesouvisí to s nadcházejícími volbami, ani s žádnými jinými věcmi povětšinou politickými, ale zdá se mi, že se absurdita -- tento jev, pro mne spojený především s realitou komunistického Československa -- vrací: v detailech, jemnostech, ale především v myšlení lidí.

ANALÝZA

Průzkumy před volbami: ODS v Praze určitě ztratí své výsadní postavení

19. 5. 2010 / Ján Mišovič

Nárůst veřejného dluhu se stal v rámci předvolebních šetření na regionální úrovni jedním z výzkumných témat. Autoři průzkumů prostřednictvím názorů veřejnosti interpretovali proces zvyšování státního schodku jako osobní záležitost, dotýkající se více než poloviny dotázaných v několika krajích. Zadlužování představuje rovněž diskusní námět pro vrcholové politiky.. Pravicové strany přišly i s hrozbou státního bankrotu v případě vlády pod taktovkou ČSSD. Z takto zjištěných odpovědí, které spadají do povrchové vrstvy veřejného mínění, se vyvozuje odmítání levicové politiky, jejíž uskutečnění v oblasti ekonomiky je spojováno s dalším utrácením, rozhazovačností a zadlužováním každého obyvatele. TOP 09 dokonce rozeslala složenky "na uhrazení dluhu" do každé domácnosti, aby "mobilizovala" občany, tentokrát jinak, než to udělala ODS v minulosti. Mediálním výsledkem byla morální panika a odsouzení takovéhoto deviantního "strašení", zejména starých občanů. Termín morální panika na popsání rozhořčení médií poprvé použil profesor sociologie London School of Economics Stanley Cohen v roce 1972...

Veřejný dluh se stává klackem na politické soupeře na obou stranách politického spektra. Jak to skutečně chápe veřejnost? Je krátkozraká, nedokáže posuzovat problémy v širším kontextu celé ekonomické transformace? A nebo viní ne sebe a své podlehnutí "mamonu" a středostavovskou touhu po konzumním životě, ale politiky, kteří se jí snažili vyhovět?

Nick Clegg: Řekněte nám, které zákony máme zrušit

19. 5. 2010

Nová britská vládní liberálně-demokraticko-konzervativní koalice se hodlá obrátit na veřejnost s dotazem, které zákony by měly být zrušeny. Jde o pokus "navrátit důvěryhodnost do politiky", jak tvrdí liberálnědemokratický náměstek premiéra Nick Clegg. Především mají být zrušeny zákony, které omezily za labouristů v Británii osobní svobodu.

Bude zrušen kontroverzní plán zavést v Británii občanské průkazy, bude zrušena celostátní databáze vzorků DNA, v níž byly uloženy vzorky DNA od tisíců nevinných lidí a bude omezena praxe ukládání záznamů o užívání internetu. Bude také revidováno používání pouličních kamer.

Zrušena bude i databáze dětí, kterou loni založila labouristická vláda a která obsahuje informace o všech 11 milionech mladých lidí mladších 18 let. Školy nebudou smět odebírat dětem otisky prstů bez svolení rodičů.

Budou také revidovány zákony o pomluvě a omezení pokojných veřejných protestů bude zrušeno.

"Toto bude vláda, která se pyšní tím, že britští občané povstali proti nelegitimním rozšiřováním pravomocí od státu. Občanů, kteří si cení debaty a nebojí se mít jiný než oficiální názor," zdůraznil Clegg.

Podronosti v angličtině ZDE

Krakov: Boj o most na Visle

19. 5. 2010

Měli budovat most, který spojí městkou část Podgórze a Kazimierz. Teď ale už tři dny bojují za to, aby most neodnesla rozvodněná Visla, v níž voda stále stoupá, informuje Gazeta Wyborcza.

Kalousku, zaplať to sám

19. 5. 2010

Kalousku,

poté, co jsem od Vás obdržela složenku na zaplacení 121.000 Kč jako úhradu své části státního dluhu České republiky, rozhodla jsem se Vám napsat otevřený dopis. Složenku Vám vracím. Myslím si totiž, že dluhy mají platit ti, kteří je dělají, píše Eva Rousová.

Já jakožto řádný občan jsem vždy v termínu platila daně, zdravotní i sociální pojištění. Žádné dluhy vůči státu ani nikomu jinému nemám. Nikdy jsem se nepodílela na rozkrádání majetku státu, ani na předražených zakázkách.

Na rozdíl ode mne jste Vy, už v 90. letech ve funkci ekonomického náměstka ministra obrany, později jako poslanec a předseda KDU-ČSL, mohl zabránit korupci ve státní správě a předraženým zakázkám. Není mi známo, že byste tak učinil.

Později ve funkci ministra financí jste v roce 2008 v době ekonomického růstu zadlužil Českou republiku deficitem státního rozpočtu přesahujícím de facto 67 mld. Kč a nic na tom nemění účetní trik s převodem prostředků z rezervních fondů organizačních složek státu do příjmů. Rozpočet pro rok 2009, který skončil rekordním deficitem přes 192 mld. Kč, připravovalo Ministerstvo financí pod Vaším vedením.

Z těchto důvodů Vám navrhuji, abyste složenky zaplatil sám a za tím účelem Vám s díky vracím tu, kterou jste mi poslal.

S korupcí je prostě potíž...

19. 5. 2010 / Ladislav Žák

Včerejší společný seminář Masarykovy demokratické akademie, Evropského hnutí v České republice a družstva FONTES RERUM na téma Poradíme si s korupcí? poměrně jednoznačně ukázal nejen svým obsahem, ale i samotným průběhem, že to poradění si bude ještě nějakou chvíli trvat. V svých úvodních vystoupeních sice odpověděli jak Martin Linhart -- ředitel bezpečnostního odboru MV ČR, tak David Ondračka - ředitel Transparency International - Česká republika, tak i Oldřich Kužílek zastupující o.p.s. Otevřená společnost - projekt Otevřete.cz na předem v pozvánce avizované otázky jako Co je obsahem "protikorupčního balíčku" ministra vnitra?, Jaké jsou zahraniční zkušenosti s institutem korunního svědka či spolupracujícího obviněného?, Na které úrovni veřejné správy je korupce nejčastější? nebo Mají u nás občané svobodný přístup k informacím o veřejných zakázkách? , ale následující průběh diskuse ukázal, že je toho kolem korupce stále více nejasného a nepojmenovaného, než je vůbec zdrávo.

"Byl špinavý. Mám nakázáno, že můžu vyhazovat jen lidi, co by mohli budit veřejné pohoršení. Třeba špinavý bezdomovce"

17. 5. 2010 / Radek Mikula

"Jedenáct problémových lokalit Prahy 10, kde často dochází k drobné kriminalitě a potyčkám bezdomovců, zkušebně hlídají pracovníci bezpečnostní agentury ABL." ZDE

Česká televize začátkem května připravila zpravodajský materiál o rozhodnutí radnice Prahy 10 zavést v několika lokalitách této městské části hlídky soukromé bezpečnostní agentury ABL. Relace se zabývá důvody, které vedly k rozhodnutí zaplatit soukromý subjekt, místo aby zodpovědné orgány např. požádaly o vyšší počet strážníků městské policie.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za duben 2010

2. 5. 2010

V dubnu 2010 přispělo finančně na Britské listy 202 osob celkovou částkou 38 685.45 Kč. Příjem z reklamy byl 8750 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 30.4 2010 částku 15 861.28 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 608.13 eur a 883.67 GBP. Jsme plni uznání vůči čtenářům Britských listů, že umožnili další provoz našeho časopisu nedávným financováním nových serverů. Mnohokrát děkujeme a prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.