Proč jsou voliči tak zhnuseni?

15. 4. 2010

V Británii se budou 6. května konat všeobecné volby, všechny hlavní politické strany zveřejnily svůj volební manifest a volební kampaň je v plném proudu. Avšak voliči zůstávají nerozhodní a šíří se nezájem a nuda. Lidem je úplně jedno, kdo vyhraje.

Je to proto, že od finanční krize na podzim r. 2008 se svět radikálně změnil, píše ekonomický komentátor deníku Times Anatole Kaletsky. Téměř úplný rozklad globálního finančního systému radikálně změnil politiku v Británii i ve všech zralých demokraciích, a to způsobem, jemuž politikové a voliči zatím vůbec nerozumí.

Podzimní píseň

15. 4. 2010 / Paul Verlaine

Ó podzime,
tak dlouze tvé
housle lkají,
mou duši tou
hrou unylou
utýrají.

Dýchaje tíž,
zesinám, když
orloj slyším,
vše je to tam,
ten žal, co mám,
neutiším.

I odcházím
povětřím zlým,
jehož svistem
jsem hnán sem a tam,
jak byl bych sám
suchým listem.

z výboru Písně beze slov, Státní nakladatelství krásné literatury, hudby a umění, Praha 1958, přel. František Hrubín, vybrala Hanka Tomšů.

Sovětské manýry Baracka Obamy

15. 4. 2010

Světoví politici, kteří se účastnili ve Washingtonu Obamova jaderného summitu, zjevně z něho museli získat dojem, že se schůzka koná v Moskvě za sovětské éry, píše komentátor listu Washington Post Dana Milbank. Politikové přijeli totiž do Washingtonu, který byl v totálním vojenském obležení. Uprostřed toho vojenského tábora byl Obama, který ukazoval nejvýznamnějším světovým diktátorům, jak se vyhnout svobodnému tisku.

Dvojí metr přesně vystihuje izraelsko-palestinský konflikt

15. 4. 2010 / Daniel Veselý

Reaguji na článek Pavla Mareše "Opět dvojí metr". Titulkem svého textu autor přesně vystihl podstatu nazírání na tento tragický spor skrze západní kaleidoskop, ačkoliv jeho úmyslem byl pravý opak. Přestože se od izraelského masakru v Gaze na přelomu předminulého a minulého roku veřejné mínění v západních zemích pomalu přiklání na stranu oběti konfliktu (jak jsme mohli vidět v průběhu "lovecké sezóny" právě v Gaze, kde bylo celkem zřetelné, kdo je agresorem a kdo nemohoucí obětí), stále převládá optika dvojího metru.

Amerika, Rusko, Kyrgyzstán -- seřaď dle důležitosti!

15. 4. 2010 / Lucie Hromková

V posledních dnech se nám na televizní obrazovky či stránky světových, a dokonce i českých médií, probojovala malá středoasijská republika Kyrgyzstán, o jejíž existenci ví průměrný Čech, stejně jako průměrný světoobčan, pramálo. Jak tedy "obhájit" minutový sestřih zabývající se jakousi proběhnuvší revolucí v hlavním vysílacím čase?

Tato malá hornatá republika prochází od rozpadu Sovětského svazu poměrně složitým vývojem. Liberální vize prvního prezidenta Askara Akajeva byly na počátku 90. let ve středoasijském prostoru poněkud neobvyklé, a tudíž byl Akajev v prvních letech vlády opěvován jak mezinárodními institucemi, tak poučujícími "demokraty". Ve specifických podmínkách Kyrgyzstánu, jehož vznik coby nezávislého státu byl negativně poznamenán zejména existencí silných klanových struktur, severojižního regionalismu, multietnickou skladbou společnosti, korupčním prostředním a jinými faktory, bylo a je zajisté nesmírně těžké zvolit strategii, která by vedla k demokratickému a ekonomickému rozvoji.

Chorvatský prezident se omluvil Bosně

15. 4. 2010

Chorvatský prezident Ivo Josipović ve středu v bosenském parlamentu prohlásil, že hluboce lituje role, kterou jeho země sehrála během války v letech 1992-1995 a která rozdělila bosenské Chorvaty, Muslimy a Srby. "Hluboce lituji, že chorvatská politika přispěla k utrpení lidí a k rozdělení, které nás dosud trápí," řekl Josipović.

To nejsou jen puberťáci, paní redaktorko

14. 4. 2010 / Štěpán Kotrba

Lenka Petrášová z MF Dnes si 13. 4. 2010 všimla tématu, které Britské listy jako první otevřely 22. 3. 2010 článkem Štěpána Kotrby "Jaká je mládež? Taková, jakou jsme ji vychovali." Petrášová Britské listy necitovala, ačkoliv se jimi při psaní článku zjevně nechala inspirovat... Nenávist k důchodcům, verbalizovaná mnohdy vulgárními komentáři na sociální síti Facebook ve skupině "Jejich revírem je Kaufland, jejich tempo je vražedné -- důchodci!" ovšem není otázkou puberťáků, jak se snaží naznačovat Mladá fronta Dnes. Počet "fanoušků" této skupiny je k dnešnímu dni 229 471. A - na rozdíl od toho, co tvrdí Petrášová, jsou mezi nimi i vysokoškolsky vzdělaní třicátníci. Mnohdy matky malých dětí. Mnohdy už lidé zaměstnaní. Ano, převaha je patnáctiletých.

Ale problém je daleko rozsáhlejší a hlubší. Tkví v sobectví a netoleranci.

Jaký bude dopad smolenské katastrofy na polskou politiku?

14. 4. 2010 / Karel Dolejší

Aktuální zpravodajství z Polska vyvolává na první pohled dojem, že zesnulý prezident Lech Kaczyński zažívá dodatečný triumf. Připravuje se jeho pohřeb na krakovském Wawelu vedle zakladatele státu Jozefa Piłsudského, a zdá se tedy, že ho čeká statut národního hrdiny. Jenže bychom si koneckonců mohli odvodit per analogiam, že tak jako sebehorlivější tatíčkování neučinilo Čechy masarykovštějšími (ba možná právě naopak), ani nynější pompézní oslavy exprezidenta neučiní Poláky kaczyńštějšími (ba možná právě naopak).

Co se děje?

16. 4. 2010 / Tomáš Krček

Strnul jsem při nočním pohledu na Verlainovu "Podzimní píseň" v kongeniálním překladu Františka Hrubína v BL - to přece nemůže být jen tak samo sebou ! Aspoń ne pro dříve narozené, kteří někdy slyšeli onu heroickou story, jak první sloka té básně, kterou zná každý francouzský školák, posloužila v červnu 44 ve vysílání BBC jako heslo a povel francouzskému hnutí odporu, že začíná dlouho očekávaná spojenecká invaze...

Krakov protestuje proti rozhodnutí pohřbít Kaczyńského na Wawelu

14. 4. 2010

Asi 500 osob v úterý demonstrovalo proti rozhodnutí pohřbít Kaczynského na krakovském Wawelu, kde jsou hroby polských králů.

"Požadujeme referendum, zda má být prezident Kaczyński pohřben na tomto místě," vyjádřili se krakovští demonstranti proti rozhodnutí pohřbít Kaczyńského na krakovském Wawelu. Jsou tam pohřbeni polští králové.

"Respektuji pana prezidenta, ale upřímně řečeno, na toto místo se nehodí, tady leží pozůstatky lidí, kteří jsou pro tuto zemi opravdu důležití," vysvětloval jeden demonstrant.

Podrobnosti v polštině ZDE

Podrobnosti v angličtině ZDE

Hledáme průměrného voliče. Zn.: Existuješ?

14. 4. 2010 / Ján Mišovič

Jednou ze sledovaných stránek, která hraje rozhodující roli při zjišťování stranických preferencí je kvalita získaných dat. Všeobecně se předpokládá, že pokud určitá agentura publikuje svá výzkumná zjištění, stojí si za nimi, resp. garantuje jak jejich reprezentativnost, tak kvalitu měření. Přirozeně nejde o "slepou" důvěru, ale o možnost přesvědčit se o uvedených parametrech. Seriozní agentury nabízejí pohled do "datového zákulisí" toho kterého šetření a dokumentují, nakolik a v čem se výběrový soubor shoduje či odlišuje od základního souboru reflektujícího danou strukturu obyvatel, tedy transparentně seznamuje uživatele s reprezentativností. V našich podmínkách jde alespoň o minimum shody nejběžnějších charakteristik dotázaných, jako jsou jejich pohlaví, věk, vzdělání, velikost místa bydliště či region a další, s populací ČR.

Angličtí vědci obviňování z "falšování" údajů o globálním oteplování byli očištěni

14. 4. 2010

Klimatologové z University v East Anglia, kteří byli obviňováni z úmyslného zkreslování faktů o globálním oteplování na základě ukradených emailů byli nyní očištěni druhým ze tří oficiálních vyšetřování této aféry.

Vyšeřovací komise, jíž předsedal bývalý šéf výboru pro vědu v britské Horní sněmovně Lord Oxburgh měla zadání od University of East Anglia, aby zkontrolovala výsledky vědeckého výzkumu její klimatologické jednotky.

Takový trochu neobyčejný rasismus

14. 4. 2010 / Martin Profant

Článek Miloše Dokulila Když se v "integraci" Romů do škol stále marně předpřahá vůz před koně popisuje realisticky stávající problémy integrace romských dětí v českých školách. Nastokrát souhlasím s jeho hlavním poselstvím. Absence intenzivní předškolní přípravy a sociální ochrany dětí nejen z romského, ale obecně ze sociálně znevýhodňujícího prostředí, je obrovská selhání a bez ni klademe na školy bezmála neřešitelný úkol. Ovšem trochu se mi tajil dech nad následujícími motivy:

Romské děti jsou pro české školy problém. Svojí nepřipraveností na školní docházku a živostí, která činí atmosféru výuky nevypočitatelnou, ohrožují kvalitu výuky, rychlost postupu v probírání látky a vytvářejí na škole atmosféru, která jejich neromské spolužáky přesměrovává "do sice vzdálenějších škol jinde, ale "čistokrevně" neromských." To proto, že prvních šest let jejich života "je rozdílných nejen fyziologicky, ale také psychologicky a sociálně". Pokud není mezi našimi Romy masověji navoditelné klima odpovědnosti za vzdělanostní kariéru jejich dětí, "je pokus o vzájemnou integraci s dětmi z většinové populace předem odsouzen k nezdaru. Pro zvlášť talentované děti musí být společný život ve třídě s vesměs hůř vybavenými dětmi dokonce brzdou."

O jedné slevě na DPH

14. 4. 2010 / Jaroslav Ungerman

Současné diskuse o rozsahu poskytovaných daňových slev zatím směřují jen k jednomu jevu -- k tzv. zaměstnaneckým benefitům. Připomeňme, že jde především o poskytování slev na dani z přidané hodnoty pro stravenky, ubytování (jde-li o vlastní firemní zařízení) a také režijní jízdenky a některé další. Často jsou tyto diskuse velmi emocionální. Někteří jejich účastníci vytvářejí zdání, jakoby odstraněním těchto benefitů byl učiněn velmi zásadní krok ke zlepšení deficitu státního rozpočtu. Přitom existují odborné odhady, která rozsah těchto slev na DPH oceňují na 75 mil Kč ročně.

Možná, že by někdy bylo užitečné zamyslet se nad daleko širším okruhem možných slev na DPH, protože těchto slev je poskytováno více a otázkou, zda některé z nich nejsou ve svých dopadech na rozpočet ještě mnohem větší.

Jsou důležitější věci než hledat společnou řeč

14. 4. 2010 / Leopold Kyslinger

Problémy matematiky na školách jsou závažnější, ale hlavně úplně jiné, než popisuje p. Šimůnek ve svém článku. Nemohu sine exceptione tvrdit, že p. Šimůnek jenom lže. To proto, že většina středních škol, v zájmu svého přežití, snížila svoje nároky, ale zachovala nebo i nově zřídila maturitní program. V diskusním příspěvků serveru Česká škola na toto téma to vyjádřila jedna z učitelek takto: "Nebojte se, že to nezvládnou. My jsme tu laťku zakopali pod zem." Dalším z důvodů je možnost (oproti dřívějším osnovám) poměrně dalekosáhle přesouvat obsah učiva. Nezbývá mi tedy jiná možnost, než tvrdit, že výše identifikovaný článek je pokusem o dalekosáhlou manipulaci.

Za matematiku ještě nudnější

14. 4. 2010 / Hynek Bíla

Poslední článek Jana Šimůnka mi opravdu nedá, abych nenapsal pár poznámek.

Nejdřív k těm logaritmům. Tak nějak považuji za přirozené, že důvod, proč se studenti učí počítat s logaritmy, není udělat z nich cvičené opice, které mají v hlavě seznam izolovaných postupů, ve kterých se užívá funkce logaritmus. Důvod (ten nejbezprostřednější) je spíše to, aby studenti pochopili a zažili si, co to vlastně je, takový logaritmus. Nejpřirozenější definice logaritmu je, že se jedná o inversní funkci k exponenciále. Od toho je vidět, že pokud x = ln z a y = log10 z, pak ex = z = 10y, a když z obou stran vezmeme přirozený logaritmus, máme x = ln 10y = y ln 10. Což je to, co jsme chtěli odvodit. Středoškolák musí vědět, že ln pq = q ln p, a to se běžně učí. Pamatuji si, že jsem si diskutovaný vztah popsaným způsobem na střední škole odvodil předtím, než nám jej odvodila naše učitelka (ano, na naší střední škole, a nebyla to matematicky orientovaná škola, se převádění logaritmů o různých základech probíralo).

Jiří Paroubek: Udržet Romy v hlavním vzdělávacím proudu

14. 4. 2010 / Pavel Pečínka

Jiří Paroubek. Foto: Schmiedberger. ▶

Existují rozdíly v přístupu jednotlivých politických stran v romské tematice? A považují ji za důležitou, budou se jí věnovat? Na to jsme se před volbami postupně zeptali politických stran, jejichž preference se pohybovaly alespoň kolem 5 %. Za stranu Věci veřejné odpovídal v RH 2 její jihomoravský lídr Jiří Dobeš, za KSČM "jednička" na severní Moravě Kateřina Konečná. Za ČSSD a Stranu zelených reagovali jejich předsedové Jiří Paroubek a Ondřej Liška. Strany ODS, TOP 09 a KDU-ČSL prozatím svoje názory nezaslaly. Nyní tedy přinášíme odpovědi Jiřího Paroubka, příští číslo bude patřit Zeleným.

Historici z ÚSTR děkují Senátu ČR

14. 4. 2010

tisková zpráva

Vážený pane předsedo Senátu PČR,

vážená paní místopředsedkyně, vážení páni místopředsedové, a především vážení členové senátního výboru pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice,

přijměte prosím naše poděkování za včerejší možnost vystoupit na veřejném slyšení vašeho výboru k situaci v ÚSTR. Velmi si této možnosti vážíme a domníváme se, že jsme jí s kolegy využili v rámci pravidel slušnosti a demokratické diskuse. Oceňujeme závěrečné usnesení výboru, které jednomyslně konstatuje, že určité pravomoci leží pouze a jedině v rukou Rady ÚSTR. Jsme rovněž rádi, že tento v důležitém případě jednomyslný výbor v jiném případě neodsouhlasil zařazení projednávání "zrušení výběrového řízení" požadované peticí paní Pajerové a spol. na pořad senátního jednání.

Kyrgyzstán

ANALÝZA na okraj krize v Kyrgyzstánu

Velká hra a geopolitika Střední Asie

14. 4. 2010 / Oskar Krejčí

"Až všichni zemřou, Velká hra skončí. Ne dříve."
Rudyard Kipling, Kim

Poněkud patetický název této stati má zcela věcné pozadí -- slovní spojení "velká hra", které dnes asociuje globální politický konflikt, se původně týkalo právě Střední Asie. Slávu mu dodal britský spisovatel Rudyard Kipling ve svém románu Kim vydaném poprvé v roce 1901 (česky naposled roku 2004). Kniha vypráví i sirotku Kimballu O'Harovi, potomku irského vojáka, žijícím v Indii. Kim občas pracuje pro Mahbub Ali, paštunského koňského handlíře, který je místním operativcem britské zpravodajské služby. S místní kulturou, ale i krásou krajiny, se Kim seznamuje, když doprovází tibetského lámu. Kapitán otcova regimentu jej pozná podle zednářského náhrdelníku a pošle do britské školy; Kim ovšem zůstává v kontaktu s lámou. Kim projde zpravodajským výcvikem -- a ve Střední Asii se dostává do souboje s ruskou zpravodajskou službou, která se snaží podkopat britskou nadvládu v regionu, což je právě ona "velká hra".

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za březen 2010

1. 4. 2010

V březnu 2010 přispělo finančně na Britské listy 260 osob celkovou částkou 67 456.39 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.3. 2010 částku 44 615.53 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 608.13 eur a 883.67 GBP. Jsme plni uznání vůči čtenářům Britských listů, že umožnili další provoz našeho časopisu nedávným financováním nových serverů. Mnohokrát děkujeme a prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.