Sarah Palinová.

USA: Veřejná debata se mění v hysterickou štvanici

11. 8. 2009 / Karel Dolejší

Prezident, který vůbec není Američan, ve spolupráci se sionistickými poradci, co chtějí umožnit domácím zvířatům žalovat své majitele, navrhuje reformu zdravotního systému, jež zruinuje americkou ekonomiku, zabije vaše nemocné rodiče a postižené děti. Tak lze shrnout hlavní politické mýty vypouštěné o parlamentních prázdninách do oběhu americkou opozicí. Strach a chvění zmocňující se běžného Američana při pomyšlení na nejistou budoucnost tak postupně posouvají veřejnou debatu do zcela nevěcné, iracionální roviny, v níž vládnou "názory" bez jakékoliv opory ve stavu světa. Výsledkem je rostoucí hysterie, šířící se hrozby politickým násilím a nebezpečí, že se celý ten temný vír uchytí v myslích běžných mediálních konzumentů na pořádně dlouhou dobu.

Dean Baker v této souvislosti upozorňuje na selhávání médií, která by měla zkoumat vztah politické propagandy ke stavu světa - a je-li něco naprosto nepodložené, říci jasně, že je to naprosto nepodložené. Politici budou podle Bakera operovat naprosto čímkoliv, včetně obvinění oponenta z ochodu s drogami nebo masových vražd, pokud je média nedonutí, aby dodržovali alespoň nějaká pravidla. Když Sarah Palinová nesmyslně obvinila Obamu, že plány na reformu zdravotnictví ohrožuje život jejích rodičů a postiženého dítěte, měla nastoupit média coby hlídací pes demokracie a jasný faul označit za jasný faul. To se však v řadě případů neděje. Podle Bakera za hysterii kolem Palinové - tedy fakticky i za posun politické kultury směrem k hrozbě násilím a "rozbíjení schůzí" - může pravicový Washington Post, který neplní roli demokratického média.

BRITÁNIE:

Vláda plánuje jak zajistit, aby v budoucnosti lidé nehladověli

11. 8. 2009

Vláda vypracovala strategii, jak pro budoucnost zajistit pro britské obyvatelstvo dostatek potravin. Podstatnou měrou bude nutno zvýšit objem pěstování plodin, pokud nemáme trpět v budoucnu hladem, tvrdí britské ministerstvo životního prostředí, potravin a záležitostí venkova (Defra) ve své analýze potravinové bezpečnosti.

Klimatické změny, klesající zdroje energie, rychle rostoucí počet obyvatel na Zemi a téměř úplně zlikvidované ryby v mořích, to všechno podle britské vlády znamená, že se musíme intenzivně začít starat o svou schopnost zajistit si dostatek potravin, nemáme-li v budoucnu trpět hladem.

Karel Gott

OTEVŘENÝ DOPIS REDAKCI DENÍKU PRÁVO

Dějiny jako velké zapomnění

11. 8. 2009 / Mirek Vodrážka

Na základě nových zjištěných poznatků obsažených ve spisech z Archivu bezpečnostních složek, vedených po číslem V 32041, zasílám otevřený dopis redakci deníku Právo, který v souvislosti s dopisem Karla Gotta adresovaným Husákovi publikoval dne 6. srpna 2009 nejen redakční nepravdivá tvrzení a komentáře, ale i nepravdivá prohlášení zpěváka Karla Gotta a pana Oldřicha Bukovského.

Komunisté nejsou jen stranou starých nostalgiků a obdivovatelů Stalina a Gottwalda

11. 8. 2009 / Miroslav Pořízek

S blížícími se podzimními volbami do Poslanecké Sněmovny ČR jako již tradičně před každými volbami dochází k opakujícím se kampaním proti návratu totality, strašení povolební spoluprací ČSSD a KSČM, mobilizaci proti levicovému nebezpečí a tak podobně. Mnozí pravicoví politici si dokonce založili svoji politickou kariéru na velmi povrchním antikomunismu, jelikož jejich schopnosti zřejmě na víc nestačí.

V Britských listech se také pravidelně objevují texty, které vychází z pozic antikomunismu nebo kritizují současné komunisty vycházejíce z pozic liberální demokracie, křesťanské demokracie či demokracie sociální. V řadě článků se kritizují současní komunisté, ale tato kritika zůstává většinou jen na povrchu, málokdy jde více do hloubky a tak jí unikají, myslím často velmi podstatná fakta.Díky nim můžeme možné o něco lépe pochopit současnou českou společnost, českou politickou scénu či míru objektivity informací poskytovaných médii.

Víte, jak vypadají Ytterby?

11. 8. 2009

Je to malé město (dříve vesnice ), z jejíchž rudných hald izolovali pánové Mosander (Švéd), de Marignac (Švýcar) a Gadolin (Fin) prvky, které podle vesnice pojmenovali: Yttrium Y, Ytterbium Yb, Terbium Tb a Erbium Er. Bylo to v 19. století a užitek to nemělo - přitom pro oddělení jejich sloučenin ze směsi je potřeba několik tisíc krystalizací (víc než 10 000).

Je jasné, že takovou pitomost by naše vláda v rámci úspor ihned zastavila .A teď užijte vyhledavače pro jméno města a posuďte, zda se (ve Švédsku) něčeho dosáhlo ve věci popularizace vědy, píše Vladimír Šmídl. (Yttriu neuniknete, pokud sledujete počítač na jakémkoli displeji, kromě LED.)

Konkrétní příklady jak popularizovat vědecký výzkum

11. 8. 2009 / Věra Říhová

První

Dne 5. 8. 2009 v pořadu Události a komentáře na ČT2 vystoupil ve 23 hodin paleontolog Josef Pšenička ze Západočeského muzea v Plzni a informoval diváky o výzkumu v lokalitě Ovčín, kde byly nalezeny pravěké rostliny. Vysvětlil, v čem spočívá důležitost tohoto výzkumu, zdůraznil mezinárodní účast vědců a uvedl zdroj financování -- Akademii věd.

ČR je svým mafiánstvím sama proti sobě

11. 8. 2009

Naprosto souhlasím s vaším článkem a jen dodávám, že tímhle mafiánstvím je ČR sama proti sobě. Znám spoustu šikovných lidí, kteří na to neměli žaludek a odešli pracovat do zahraničí tam, kde se talent a pracovitost ještě pořád cení.

Já sám jsem odešel do SRN někdy před deseti lety v momentě, kdy jsem si uvědomil, že stát preferuje pouze činnost typu nákup zboží za účelem dalšího prodeje, což je segment, kde já jako technik nemám co nabídnout.

Tehdejší ČR byla především pro lidi, kteří vozili ve velkém autovraky z Německa, nebo prodávali jiné značkové západní zboží, po němž tehdy byla u nás poptávka. Tihle lidé, většinou se základním, maximálně středoškolským vzděláním, šli velmi rychle nahoru a vytvořili poměrně silnou finančně nezávislou třídu s určitou velmi typickou kulturou, se kterou jsem se já nedokázal a dodnes nedokážu identifikovat, píše David Šafránek.

■ ■ ■

11. 8. 2009 / Jaroslav Seifert

Jak by mi bylo zatěžko
opouštět navždy
milované zdi! Byly chvíle,
kdy jsem uvěřil, že nelze žít
bez jejich stínů, které o tolik přesahují
náš krátký život.

Větrná růžice už nepobízí
do cizích dálek
a její paprsky snad pro mě pohasly.

A stromy zelené,
s široce rozkročenými kořeny,
drží tu se mnou krok.

Ze sbírky Koncert na ostrově, Československý spisovatel, Praha 1986 vybrala Hanka Tomšů.

Čím jsou lidé starší, tím jsou šťastnější

11. 8. 2009

Většina lidí je ve stáří štastnější než v jiných etapách života, zjistila studie osob ve věku až do 95 let.

Navzdory starostem v důsledku nemocí, nedostatku financí, změnám v sociálním postavení a umírání známých a příbuzných, je pro většinu lidí stáří podle psychologů zlatým věkem.

Psychologové zjistili, že starší lidé jsou všeobecně schopni velmi dobře využívat času, který ještě mají k dispozici, a naučili se vyhýbat situacím, v nichž by pociťovali stres nebo smutek. Mladí by měli dělat totéž, řekli staří lidé Americké asociaci psychologů.

Mladí konzumenti hudby autorská práva prostě respektovat nebudou. Tak co teď?

11. 8. 2009

Dnešní mladí lidé, jak vyplývá z nové analýzy, milují hudbu stejně vášnivě jako předchozí generace. Rozdíl od minulosti je však v tom, že vědí velmi dobře, jak si ji stáhnout z internetu ilegálně a v žádném případě za to nechtějí platit.

Podle britské organizace UK Music, která si zmíněnou zprávu nechala vypracovat, hudební průmysl musí od základu přepracovat způsob, jak jedná s mladými konzumenty hudby. Nejideálnější by bylo, kdyby jim nabídl spotřebu libovolného množství hudby za pevný, pravidelný měsíční poplatek.

Z průzkumu vyplývá, že hlavním nástrojem pro získávání a přehrávání hudby je dnes domácí počítač. 68 procent mladých lidí ve věku od 14 do 24 let poslouchá hudbu na svém počítači každý den. Průměrný hard disk obsahuje 8 159 hudebních skladeb -- 17 dní nepřetržitého hraní hudby.

Rusku hrozí další bankovní krize

11. 8. 2009

KD│ Rusové nesplácejí své půjčky. Oficiální údaje o nedobytných půjčkách zveřejněné centrální bankou hovoří o více než 10% nedobytných kreditů. Pokud by podíl nedobytných pohledávek dosáhl hodnoty 15-20%, může to způsobit krizi bankovního sektoru. Někteří analytici se domnívají, že oficiální údaje jsou podhodnocené a kritické úrovně již bylo dosaženo, uvedl pro Nězavisimuju gazetu Igor Naumov.

V lednu činil podíl nedobytných pohledávek u soukromých osob oficiálně 6,2%, u korporací pak 3,6%. Nyní je to 10,1% a 8,3%, což představuje výrazné zhoršení, ale nikoliv nepředvídané. Podnikatelé museli v posledním období buď akceptovat velice drahé půjčky nebo omezit činnost. Proto se mnoho podniků ocitlo v platební neschopnosti. Ve skutečnosti mnohé banky mohou ve snaze ochránit svou reputaci podíl nedobytných pohledávek výrazně podhodnocovat.

Podle amerických zpravodajských služeb potrvá Íránu vývoj jaderné bomby přinejmenším čtyři roky

11. 8. 2009

KD│ Írán nebude do roku 2013 schopen vyrábět vysoce obohacený uran a ještě se nerozhodl vyrobit jadernou zbraň, s odvoláním na americké zpravodajské zdroje a agenturu JTA uvedl deník Forward. Zmíněné hodnocení zřejmě vzniklo v dubnu v rámci Ředitelství národních bezpečnostních služeb. Šéf úřadu Dennis Blair byl o analýzu požádán Kongresem a výsledný dokument byl nedávno deklasifikován na základě žádosti organizace Federation of American Scientists.

Podle Blaira Írán v letech 2007-2008 udělal významný pokrok díky instalování a provozu centrifug, avšak kapacita pro obohacování uranu na úroveň nutnou k výrobě jaderné zbraně bude dosažena teprve v roce 2013. Podle analýzy je také nepravděpodobné, že by se Írán pokusil o výrobu takového jaderného materiálu, přinejmenším dokud trvá tlak mezinárodního společenství.

Komunisté fanaticky archivovali každou maličkost

11. 8. 2009 / Věra Říhová

V souvislosti s otázkou "Proč to ti komunisté všechno nespálili" chci připomenout jejich fanatismus v uschovávání každé maličkosti jako důkazního materiálu na někoho ze zúčastněných. Schovávalo se hodně neuvěřitelných maličkostí, jaksi pro "strýčka Příhodu" a dělalo se to na všech úrovních. Především v období normalizace se shromažďování důkazních materiálů stalo sběratelskou vášní a téměř všichni soudruzi funkcionáři měli doma "něco na někoho".

POZNÁMKA NA OKRAJ:

O mateřství a vlivu rodiště, bydliště a vzdělání, neboli O pokroku lidstva, nebo o národním fiasku

11. 8. 2009 / Uwe Ladwig

Podle informace Federálního statistického úřadu žilo v roce 2007 v Německu 40,2 milionů mužů a 41,9 milionů žen. A předvídá se, že se v budoucnosti dosavadní počet 82,1 milionů obyvatel Německa drasticky sníží, protože tyhle žijící ženy mají podle statistiky během svého života "jen" 1,36 dětí. To by mohlo být jedním z důvodů se ptát, co by mohlo mít zásadní vliv na výši porodnosti...

Jiří Králík stáhl žalobu na filmové kluby

11. 8. 2009

Tisková zpráva AČFK

V roce 2007 se Asociace českých filmových klubů dostala do ztráty. Jiří Králík poté, co mu Asociace vyslovila nedůvěru, k 31. srpnu 2007 odstoupil z funkce předsedy AČFK.

Jiří Králík pak podal žalobu na ochranu osobnosti a soudně požadoval po AČFK půl milionu korun a veřejnou omluvu za zveřejnění tvrzení, podle kterých byl jako bývalý předseda AČFK a ředitel LFŠ za ztrátu odpovědný.

Nyní, po dvou letech byla kauza uzavřena. Jiří Králík vzal 10. července 2009 před Krajským soudem v Brně žalobu zpět. Už nepožaduje půl milionu korun. Obě strany se dohodly na ukončení celého sporu soudním smírem ve formě tohoto společného prohlášení:

"Rada Asociace českých filmových klubů a Ing. Jiří Králík, jako bývalý předseda Rady AČFK, pro objasnění situace okolo Letní filmové školy 2007 tímto uvádějí, že za výsledek hospodaření odpovídají společně předseda i Rada AČFK dle Stanov AČFK. Tak považujeme tuto situaci za vyjasněnou a uzavřenou a nadále se AČFK i Ing. Jiří Králík hodlají věnovat svým vlastním filmových aktivitám."

Text byl jazykově a stylisticky upraven, pozn. red. BL

Talibán vítězí

11. 8. 2009

KD│ Talibán získal v Afghánistánu převahu, varuje generál Stanley McChrystal, a přinutil Američany ke změně strategie. Ti nyní zvyšují počet vojáků v hustě obydlených oblastech jako ve městě Kandahár na jihu země, které bývalo duchovním centrem islámských milic, informovali Yochi J. Dreazen a Peter Spiegel pro Wall Street Journal.

Příští válku s Gruzií už Rusko vyhrát nemusí

11. 8. 2009

KD│ Příští válku s Gruzií by už Rusko vyhrát nemuselo, obává se v rekapitulujícím článku pro Nězavisimuju gazetu Alexandr Chramčichin. Poukazuje tak na úmysl ruských úřadů výrazně zredukovat počty tanků. Podle Chramčichina může ale Gruzie na Ukrajině a v bývalých zemích Varšavské smlouvy zakoupit přibližně 500-600 starších tanků T-72. V případě, že by ruské ozbrojené síly provozovaly na celém obrovském území pouze plánovaných 2 000 tanků, nemuselo by se již podařit dosáhnout potřebné početní převahy nad gruzínskými jednotkami.

Celý článek v ruštině:ZDE

MiG-35

JAK SE RUSKO POUČILO V GRUZÍNSKÉ VÁLCE

Budoucnost ruského vojenského letectva

10. 8. 2009

LVI│ Nová a modernizovaná letadla by měla do roku 2020 tvořit 70 % stavu ruského letectva, sdělil minulou středu velitel letectva generálplukovník Aleksandr Zelin. „Vývoj ruského letectva se bude uskutečňovat pomocí rozsáhlého nakupování nové techniky a pokračování modernizace stávajících typů,“ upřesnil. Zveřejnil také řadu dalších informací o vývoji nových typů letadel v Rusku. Informovala o tom agentura RIA Novosti.

Disharmonie a politika kosmického řádu Václava Havla

7. 8. 2009 / Michael Hauser

Georg Lukács kdysi poznamenal, že jedinečnost marxismu netkví ve zdůrazňování ekonomiky, ale ve schopnosti spatřit všechny fragmenty společenského života jako celek. Pokud se kolem sebe začneme rozhlížet tímto způsobem, všechno se najednou mění.

Nic neběží v obvyklých kolejích. Kdybychom si představili společnost jako dům s mnoha místnostmi, dosud to vypadalo tak, že když jsme byli v jedné místnosti, na všechny ostatní jsme pozapomněli. Byli jsme v místnosti s nápisem "duchovního naladění" a nevšímali si toho, že tu je místnost "práce" nebo jsme pobývali buď v místnosti "vztahů", v místnosti "příběhů" nebo v místnosti "umění." Nyní se ale rozsvítily a otevřely všechny místnosti najednou a my mezi nimi volně procházíme.

Zglajchšaltování neidentického a sociální konstrukce přírody

8. 8. 2009 / Karel Dolejší

"Vše záleží na tom, kde máš svůj pojem. Pokud ho čerpáš ze zkušenosti, a la bonne heure, pak jeho předmět existuje a nepotřebuje žádný další důkaz; pokud jej však zosnuješ ve své vlastní sinciput, pak mu žádný jeho predikát nepomůže: je to jen pavučina v mozku."
Arthur Schopenhauer: O čtverém kořeni věty o dostatečném důvodu

Michael Hauser považuje za potřebné polemizovat s odkazem Václava Havla. Polemika s tím, co absurdní dramatik, jenž byl kdysi chvíli žákem Jana Patočky, napsal či řekl "filosofického", ze strany akademicky etablovaného intelektuála ovšem překvapí. Nepřekvapovala by snad v dobách, kdy Havel zastával funkci prezidenta a jeho nejrůznějším nápadům se dostávalo všeobecné pozornosti médií - ale dnes, kdy reprezentant delegitimizované a pomalu odumírající tradice "Sametové revoluce" dlí v politickém důchodu, jde o pozornost sotva pochopitelnou. Copak je tento člověk kromě zákulisního politického vlivu založeného na konexích ještě něčím důležitý?

Jan Kačer: V šedesátých letech byla v Československu chvíli tvůrčí svoboda. Nikdy předtím a nikdy potom

7. 8. 2009 / Jan Čulík

Jan Kačer a Jan Lukeš v Písku >

Ve čtvrtek vystoupil na Festivalu nad řekou v Písku před filmem Bloudění (1965) Antonína Máši a Jana Čuříka nesmírně kultivovaně a citlivě herec a režisér Jan Kačer. Vyjádřil se, že komunistický režim v šedesátých letech byl do takové míry rozložen, že umělci, především filmaři, měli tvůrčí svobodu bez komerčních tlaků. Tato svoboda podle Kačera neexistovala v žádném jiném režimu. Hovořil o svém kolegovi a příteli Antonínu Mášovi a filmu Bloudění, který umělci v polovině šedesátých let citlivě tvarovali: natáčeli méně než půl druhé minuty materiálu denně. Když se filmový kritik Jan Lukeš zmínil, že Antonín Máša byl komunista, Jan Kačer odpověděl: "Nedělím lidi na slušné a komunisty, to je takový český zvyk. Ideologické důvody jsou mi protivné. Zajímá mě, jaký to byl člověk a co uměl. Znám darebáky nestraníky a lidi férové, kteří byli v komunistické straně. Kromě toho, že byl Antonín Máša v komunistické straně, byl také nesmírně zbožný a chodil do kostela."

Česká republika leze Američanům kamsi, přitom zřejmě Češi ani moc nevědí, co vůbec Američané říkají

7. 8. 2009 / Jan Čulík

V Písku se ve čtvrtek večer promítal film Olivera Stona W (2008) (čti: "Dubya", hovorová forma "Dabljú", ve smyslu George W. [Dubya, tedy dabljú] Bush). Taková docela neslaná nemastná historie hloupého rozmazleného mladšího syna z bohaté americké patricijské rodiny, kterého otec považoval dost za zklamání a jemuž syn chtěl - neúspěšně - pořád prokázat, že je vlastně docela schopný - až zorganizoval manipulativně nesmyslnou válku v Iráku. Musím říct, že film to byl značně konvenční, to britská mediální satira, zaměřená proti proti Bushovi a americkým neokonzervativcům, byla a je daleko ostřejší, hlubší, provokativnější a zábavnější.

Upřesnění

7. 8. 2009 / Jan Čulík

Dobrý den! Je to pravda, s tou angličtinou. Moje žena doučovala vysokoškoláky, kteří překládali "old bachelor" - starý bakalář a překlad otázky "kde bydlí vaše babička?" zásadně začínali "where do..." a bylo jasno. Po vysoké škole tito lidé zjistili, že budou angličtinu opravdu potřebovat a pak chodili na hodiny k amatérce, jež ovšem čítala Bukowského v originále. Mně v práci psali inženýři na výkresy místo "fix" pojistit "insure" pojistit, tak jsem se ptal, u které pojišťovny a nebyl jsem u nich oblíben..., píše František Řezáč.

Mafiánské praktiky v ČR jsou myslím širší

10. 8. 2009 / Jan Čulík

Podle své zkušenosti usuzuji, že mafiánské praktiky v České republice jsou o hodně širší, než jak je popisuje na drsných ekonomických příkladech Vít Klíma. Jde o to, že život v ČR v mnoha profesích je založen na přítelíčkování a na zájmové provázanosti příslušníků profesních skupin. V daném oboru, zdá se, může fungovat jen ten, který má "dobré styky", na nich záleží daleko víc než na znalostech, schopnostech a profesionalitě.

Podpořte požadavek na vyšetření kolapsu tří budov WTC

11. 8. 2009

V Britských listech bylo možno již mnohokrát číst kritiku oficiálního stanoviska kolapsu tří budov Světového obchodního centra 11. září 2001, píše Adam Dubroka, např. ZDE ZDE ZDE ZDE ZDE ZDE ZDE ZDE ZDE ZDE a ZDE.

Přesto považuji za důležité se aktuálně zmínit o této tématice. Právě probíhá boj o vypsání referenda v  New York City o požadavku nového a nezávislého vyšetřování událostí 11. září.

Normálnost jako hádanka

10. 8. 2009 / Alex Koenigsmark

Kladl jsem si několik těchto otázek, už když jsem film Normal viděl na premiéře. Do temného sálu napochodovala asi dvacetičlenná delegace tvůrců, v čele s režisérem, který měl tmavé brýle, ačkoliv v sále nebylo skoro vidět. Vím, že je to detail nepodstatný a teoreticky může režisér nosit na hlavě třeba sedm papoušků a je to jen a jen jeho věc. Možná má bolavé oči. Ale svým způsobem to bylo symbolické předeslání tomu, co jsme viděli pak.

Politická bomba před volbami: Změna exekučního zákona

10. 8. 2009 / Wenzel Lischka

Obrátil jsem se na Ministerstvo spravedlnosti kvůli vysvětlení, jak je možné ve svobodném, právním a demokratickém státě z dlužné částky 12,- Kč dopravnímu podniku za jízdu městskou hromadnou dopravou (MHD) bez platné jízdenky vygenerovat exekuční sumu dosahující částky 30.000,- Kč.

Ministerstvo spravedlnosti mně sdělilo, že je naprosto nevinné a bezmocné a výslovně potvrdilo moje nejhorší obavy, že se jedná o zákonem legálně podložený hyenizmus nejhoršího mrchožravého druhu, jehož smyslem není naprosto žádný výchovný vliv na pachatele, ale pouze tvorba super lichvářského zisku na nejchudších sociálně narušených občanech.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červenec 2009

10. 8. 2009

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. Britské listy si každý měsíc otevře 200 000 individuálních IP adres. Finančně však na provoz listu přispívá jen kolem 200 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře.

V červenci 2009 přispělo celkem 200 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 35 570.28 Kč, příjem z reklamy byl 4285 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31. 7. 2009 částku 20 612.62 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a