ČR je svým mafiánstvím sama proti sobě

11. 8. 2009

Naprosto souhlasím s vaším článkem a jen dodávám, že tímhle mafiánstvím je ČR sama proti sobě. Znám spoustu šikovných lidí, kteří na to neměli žaludek a odešli pracovat do zahraničí tam, kde se talent a pracovitost ještě pořád cení.

Já sám jsem odešel do SRN někdy před deseti lety v momentě, kdy jsem si uvědomil, že stát preferuje pouze činnost typu nákup zboží za účelem dalšího prodeje, což je segment, kde já jako technik nemám co nabídnout.

Tehdejší ČR byla především pro lidi, kteří vozili ve velkém autovraky z Německa, nebo prodávali jiné značkové západní zboží, po němž tehdy byla u nás poptávka. Tihle lidé, většinou se základním, maximálně středoškolským vzděláním, šli velmi rychle nahoru a vytvořili poměrně silnou finančně nezávislou třídu s určitou velmi typickou kulturou, se kterou jsem se já nedokázal a dodnes nedokážu identifikovat, píše David Šafránek.

Osobně proti vyloženě obchodní činnosti nic nemám, nicméně stát potřebuje kromě oběhu zboží zajistit taky možnost vývoje nových technologií, fungující zdravotnictví nebo třeba školství. A tak zatímco obchodníci vesele prodávali, přičemž každý druhý znal velice slušné, navíc státem tolerované daňové triky, lidem v zaměstnaneckém poměru se nikdy nijak extrémně dobře nevedlo, protože zde stát vždy vyžadoval naprosto neoblomně svoje. Celá tahle situace dle mého vyvrcholila tím, že v ČR se nikdy neobrodila silná střední třída tvořená především vzdělanými lidmi, jak je tomu zvykem na západě. Z vlastní zkušenosti podotýkám, že v západních zemích se stát snaží zajistit všem rovné podmínky, jejichž dodržování taky tvrdě vyžaduje.

Výsledkem vývoje v ČR je, že neexistuje žádný klíčový obor, kde by republika celosvětově nebo aspoň v kontextu Evropy nějak vynikala - např. počet podávaných patentů z ČR je minimální až zanedbatelný, což docela dobře vypovídá o možnostech místní inovace. Naopak, ČR se stala montážní linkou německých nebo jiných nadnárodních koncernů, které se bohužel můžou vždycky sbalit a odejít do výhodnější lokality.

Situaci v českém zdravotnictví raději nebudu komentovat a tak aspoň doufám, že importované zboží se pořád dobře prodává.

Děkuji za váš článek a zůstávám s pozdravem,

David Šafránek

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 11.8. 2009