Mladí konzumenti hudby autorská práva prostě respektovat nebudou. Tak co teď?

11. 8. 2009

Dnešní mladí lidé, jak vyplývá z nové analýzy, milují hudbu stejně vášnivě jako předchozí generace. Rozdíl od minulosti je však v tom, že vědí velmi dobře, jak si ji stáhnout z internetu ilegálně a v žádném případě za to nechtějí platit.

Podle britské organizace UK Music, která si zmíněnou zprávu nechala vypracovat, hudební průmysl musí od základu přepracovat způsob, jak jedná s mladými konzumenty hudby. Nejideálnější by bylo, kdyby jim nabídl spotřebu libovolného množství hudby za pevný, pravidelný měsíční poplatek.

Z průzkumu vyplývá, že hlavním nástrojem pro získávání a přehrávání hudby je dnes domácí počítač. 68 procent mladých lidí ve věku od 14 do 24 let poslouchá hudbu na svém počítači každý den. Průměrný hard disk obsahuje 8 159 hudebních skladeb -- 17 dní nepřetržitého hraní hudby.

61 procent mladých lidí přiznává, že si stahuje hudbu prostřednictvím peer-to-peer sítí nebo Tarentů, 86 procent mladých lidí přiznává,m že kopírují cédéčka pro přátele, a 75 procent uvádí, že posílají hudbu emailem, přes bluetooth, skype nebo MSN. Jejich postoj k zákonu o autorských právech je občerstvujícím způsobem jasný.

Jak uvedl jeden respondent: "Stahuju hudbu na počítači svých rodičů, takže pokud za to někdo bude trestán, nebudu to já. Výborně."

Feargal Sharkey, bývalý zpěvák skupiny Undertones a nyní generální ředitel organizace UK Music se k tomuto postoji mladých lidí staví flegmaticky:

"Vědí mladí lidé, že existuje něco takového jako autorská práva a že existuje filozofie autorských práv? Ano. Rozumějí tomu moc dobře. Jenže je jim to naprosto jedno. Jasně nám v této chvíli vysvětlují, že si budou i nadále stahovat hudbu ilegálně a že je nikdo nechytí."

Sharkey ale vidí v krizi řešení. Z průzkumu, který vypracovala University of Hertfordshire, vyplývá, že by drtivá většina mladých lidí ve věku od 14 do 24 let měla zájem stát se zákazníkem placené služby pro stahování mp trojek, kdyby si za pevný poplatek měli právo stáhnout, kolik hudby chtějí.

85 procent dnešních uživatelů sítí P2P by takovou službu přivítalo, 57 procent tvrdí, že by přestali sdílet hudební soubory ilegálně a 77 procent uvádí, že by si přesto ještě kupovali i cédéčka.

Zdá se, že hudební průmysl směřuje tímto směrem. V červnu začala nabízet kabelová společnost Virgin Media v partnerském vztahu s největší světovou hudební společností Universal službu, kde si může uživatel stáhnout neomezené množství hudby za 10 -- 15 liber (tj. 300 -- 450 Kč) měsíčně.

78 procent respondentů však uvedlo, že by nebylo ochotno platit za streamovací službu.

Pozoruhodným zjištěním v analýze bylo, že 56 procent mladých lidí zastává názor, že by výrobci přehrávačů MP3, mobilních telefonů a dalších nástrojů pro přehrávání hudby měly platit poplatek hudebním umělcům za to, že jejich přístroje umožňují kopírování hudby.

Sharkey poukazuje na to, že obětí ilegálního stahování hudby jsou často právě hudebníci.

"Jeden mladý umělec nám napsal neuvěřitelně vášnivý, chytrý test. Že se snaží přimět lidi, aby pochopili, že chce skládat hudbu, kterou miluje, a dávat ji k dispozici světu, ale nemuset přitom žít v chudobě. Myslím, že na tohle se musíme snažit lidi upozorňovat."

Zdroj ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 11.8. 2009