POZNÁMKA NA OKRAJ:

O mateřství a vlivu rodiště, bydliště a vzdělání, neboli O pokroku lidstva, nebo o národním fiasku

11. 8. 2009 / Uwe Ladwig

Podle informace Federálního statistického úřadu žilo v roce 2007 v Německu 40,2 milionů mužů a 41,9 milionů žen. A předvídá se, že se v budoucnosti dosavadní počet 82,1 milionů obyvatel Německa drasticky sníží, protože tyhle žijící ženy mají podle statistiky během svého života "jen" 1,36 dětí. To by mohlo být jedním z důvodů se ptát, co by mohlo mít zásadní vliv na výši porodnosti...

Dorothea Siemsova informovala ve 'welt-online', že každá pátá v Německu žijící žena podle statistických dat neporodí vůbec žádné dítě. Siemsová také poukázala na to, že ženy, které se narodily v cizině a žijí teď v Německu, mají děti dříve a mají jich více, než ženy, které se v Německu narodily. Alespoň to druhé platí i pro ženy, které žijí ve větších městech, a pro ty, které mají lepší vzdělání. Podle existujících dat se také zvyšuje podíl svobodných matek.

Podrobná data můžete nalézt ve výše uvedeném článku. Důvodem mé poznámky je ale otázka, na kterou se bohužel v tom článku nenajde odpověď. Ptal jsem se, jak to asi je podle statistiky s mateřstvím těch žen, která se zároveň v Německu narodily, žijí ve větších městech a mají také lepší vzdělání. Vím ovšem, že i některé tyto ženy mají děti, zajímalo by mě ale, kolik jich asi je a hlavně kolik jich bude.

V době, kdy se často poukazuje na to, že by se mělo všem dětem -- a samozřejmě také dívkám -- dostat lepšího vzdělání než dosud, lze také slyšet hlasy, a to částečně asi taky v důsledku výše zmíněných faktů, že by se ženy měly zase vrátit "do kuchyně a do dětských pokojů". Já s tím vůbec nesouhlasím, ale co si myslíte vy? Myslíte si, že další zdokonalování vzdělání žen je pro vás vítaným pokrokem lidstva, nebo národním fiaskem?

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 11.8. 2009