21. 9. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
21. 9. 2006

Rozsah mučení a týrání osob s trvalým pobytem v Británii, vězněných Američany v zálivu Guantánamo, vyšel najevo prostřednictvím nedávno odtajněných rozhovorů mezi těmito vězni a právníky zabývajícími se obranou lidských práv.

V dokumentech, předložených americkým soudům, se tvrdí, že jednoho z vězňů přivázali vězeňští strážci k židli a bili a mučili ho až na hranici smrti.

Jiní britští vězni jsou stále ještě zadržováni na samotce, čtyři roky po jejich zajetí a jsou podrobováni extremním teplotám, spánkové deprivaci a konfiskacím nejzákladnějších potřeb, jako jsou přikrývky a toaletní papír.

Žádný z těchto vězňů nebyl za poslední čtyři roky z ničeho obžalován.

Sloupek
Viki Shock

Klášter je bolestné místo k seznámení
zvláště nemáte-li s sebou chleba s máslem
a salám
Peggy dnes snědla třináct hambugrů
a nebylo jí vůbec špatně
Ze skřítka se stal zabiják
Je to lépe placená práce
Nakonec... má to i něco do sebe
Válet se v plném nočníku je sice pohodlné
leč nesprávné!
Statuofil přijímá gratulace
Myslbekův Svatý Václav mu porodil syna

ze sbírky Dvakrát opakované ňadro, Praha, Clinamen 1999 vybral Štefan Švec

Viki Shock (* 8. dubna 1975 v Praze). Básník a prozaik. Absolvoval Střední technicko-strojní školu, poté pracoval jako mechanik, sanitář, knihovník, vrátný. V letech 1998-2004 byl zaměstnaný jako asistent produkce v České televizi, v současné době korektor. Kromě poezie se věnuje i výtvarné tvorbě, zejména fotografii a koláži. Žije v Praze.

21. 9. 2006

Nejlidnatější americký stát, Kalifornie, oznámil, že podává žalobu na šest největších automobilek v USA za to, že údajně přispívají ke globálnímu oteplování.

Touto bezprecedentní žalobou obvinil stát automobilky Ford, General Motors, Toyota, Honda, Chrysler a Nissan, že vytvářejí "veřejný problém", který stojí miliony dolarů. Ekologičtí aktivisté žalobu přivítali jako významnou událost v boji proti globálnímu oteplování.

21. 9. 2006

Británie:

Důsledky věznění osob, které sice nespáchaly žádný trestný čin, ale žádají v Británii politický azyl, byly podle listu Independent jasně prokázány, když se konalo soudní vyšetřování smrti muže z Angoly, který spáchal sebevraždu, aby jeho syn mohl v Británii zůstat. Manuel Bravo se oběsil na schodech ve vazebním středisku. Jeho poslední slova adresovaná třináctiletému synovi Antoniovi, který s ním bydlel v místnosti, kam byli nastěhováni o 12 hodin předtím, zněla: "Buď odvážný. Pracuj tvrdě. Měj ve škole dobré výsledky."

21. 9. 2006

Před britským vojenským soudem byl obviněn první britský voják, souzený za týrání Iráčanů, že rád bil irácké vězně tak dlouho, až vytvářeli "sbor" bolesti.

Desátník Donald Payne systematicky bil každého vězně například pěstí do břicha, kopal je a tloukl je na různých místech těla, dokud nezačali křičet či úpět a jejich různé zvuky "vytvářely pro něho hudbu," řekl prokurátor Julian Bevan u soudu v Bulford Camp v městě Salisbury.

Payne, 35, přiznal, že s iráckými vězni zacházel nehumánním způsobem. Tak se stal prvním britským vojákem, který kdy byl odsouzen za válečný zločin. Čelí nyní dalšímu obvinění ze zabití šestadvacetiletého muže Bahy Mousy a z toho, že se pokusil zamezit průběhu soudní spravedlnosti. Tato obvinění odmítá.

21. 9. 2006

Kanadské bezpečnostní jednotky mylně informovaly Spojené státy, že Maher Arar, kterého Američané deportovali do Sýrie a nechali ho tam věznit a mučit, je islámský extremista s vazbami na al Kajdu. Vyplynulo to ze současného kanadského vyšetřování.

Arar, počítačový technik, cestoval na kanadský pas, když byl v září 2002 zatčen v New Yorku cestou z dovolené v Tunisku do Kanady.

Kanadský soudce O'Connor, který stál v čele vyšetřování, kritizoval Spojené státy a uvedl, že by Kanada nikdy neměla poskytovat žádné informace cizí mocnosti, pokud hrozí riziko, že by to mohlo vést k mučení.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Michael Marčák: Vodposlouchávám toho senátora náčelníku, žádná korupce, žádná politika, jen šuká a šuká...
21. 9. 2006

21. 9. 2006

STÁTNÍ ROZPOČET

Vidím problém rozpočtu jako problém politické odvahy - politické osobnosti, která dovede obrátit debatu o rozpočtu k jeho skutečným problémům a ke skutečným problémům této ekonomiky, k hledání konsensuálních řešení a nikoli jen k laciným a populárním gestům.

Začíná podzim a s ním i tradiční rituál schvalování státního rozpočtu. Všude je plno úvah o tom, jak moc se "žije nad poměry", úvah o růstu dluhu a zadlužování budoucnosti atd. Poměrně dost je i článků na téma, jak rozpočet jednorázově vyrovnat.

Panamský kanál, kde velké námořní lodě proplouvají tropickým pralesem
21. 9. 2006

TAK TROCHU JINÝ CESTOPIS

Pro všechny vůdce, kteří se nenechají zviklat názory lůzy, ulice a davů....

Co nám ukazuje historie nejslavnější stavby v Panamě? Je až překvapivě aktuální v současné situaci ČR a Polska. Panamský kanál spojující Atlantik a Pacifik je lidský projekt složitostí jistě srovnatelný s Čínskou zdí nebo lety do vesmíru. Taky za něj mnoho lidí zaplatilo životem. Ke konci 19. století ho začali stavět Francouzi na základě svých zkušeností se Suezem, ale tehdy ještě Příroda vybavená zbraněmi hromadného ničení (komáry přenášejícími malárii a žlutou zimnici) zvítězila.

V roce 1903 se Panama osamostatnila od Kolumbie a ve stejném měsíci rozestavěný kanál a území 10 mil kolem pronajala na sto let USA. Jistě nepřekvapí, že USA před tím pomáhala Panamě se osamostatnit. Nicméně Kanál byl na začátku 1. světové války otevřen a to i díky francouzským zkušenostem "jak ne" (nestavět kanál jako již výše zmíněný Suez, tj. na úrovni moří, ale vytvořit jezero a na něj lodi zvedat a na druhé straně zase nechat klesnout). V té době mohli místní do Zóny chodit, jak je vidět ze starých fotografií. Přituhovat začalo až po 2. světové válce, kdy už Panama přestávala být čistě "banánovou republikou".

Panamský kanál, kde velké námořní lodě proplouvají tropickým pralesem - foto Jana Kubíková a autor

21. 9. 2006

POZNÁMKA NA OKRAJ:

A dnes jsme v kruhu přátel taky hodně mluvili a jen málo četli o tom, že někteří čeští politikové chtějí v zemi postavit americkou protiraketovou základnu a tak nalákat nepřítele, aby zkusil Českou republiku trochu bombardovat.

Navštívil jsem Prahu. Na týden. Asi po dvaceti letech. Koncem šedesátých let jsem tam žil jako zamilovaný mladý muž. V sedmdesátých jsem bydlel na nějaký čas v Praze jako korektor, překladatel a herec. Byl to krásný a současně hrozný čas. Byl jsem zamilován také do tohoto města, kde na mě mluvila jeho minulost a přítomnost. Žili jsme kulturním životem a spojovala nás nechuť vůči politice a armádě, hlavně vůči těm, co příliš poslouchali Velkého bratra, nebo co rovnou přišli ze země Rudé armády.

21. 9. 2006

Tzv. "západní" civilizace se během posledního půlstoletí dost dramaticky odlišila od života, jaký je běžný v muslimské pospolitosti. Z jejich hlediska my jako "nevěřící" do hodnotového světa muslimů nepatříme; tedy ani jako křesťané ne. Muslim jedná v propojené jednotě deklarované důstojnosti rodiny, národa a víry. My "západníci" snadno každou z těchto hodnot posuzujeme zvlášť. Prakticky všechny z nich přitom vnímáme jako "soukromé", ne-li zaměnitelné za jiné...

20. 9. 2006

Aneb když jde o nejdůležitější zákon na rok 2007, "babo raď!"?

Ani v pondělí, ani v úterý se nikdo v BL nezabýval problematikou rozpočtu. Takže jsem nakonec odložil jinou práci a pokusím se podělit o pár námětů k věci. --- Vypadá to málem, jako kdyby o mnoho nešlo. Jen o pár čísel, které se budou muset přemazat směrem dolů. Může být šikovně podsunutou otázkou, kdopak za to může. Vždyť je v zájmu všech občanů státu, aby rozpočet uváženě jak hospodařil se zdroji, tak saturoval potřeby. A aby nadměrně nezatěžoval deficitem zítřejší daňové poplatníky. K čemuž je posléze --- bez emocí --- uvedeno pár zajímavých čísel; možná zčásti k nepochopení...

21. 9. 2006

Strážníka Městské policie Milana Tobiáše, který se chtěl zúčastnit komunálních voleb nejdříve na kandidátce KDU-ČSL, a poté na kandidátce konzervativní roajalistické neparlamentní strany Koruna Česká, vyškrtala tato strana z kandidátky. Údajně se tak stalo proto, že Tobiáš nepravdivě informoval vedení strany o svém povolání. Uvedl, že je publicista a zamlčel, že je v hlavním pracovním poměru k Magistrátu hl. m. Prahy jako strážník Městské policie.

Informaci přinesla ve středu Mladá fronta Dnes ZDE

Tobiáš musel odejít od městské policie po své účasti na demonstraci před izraelskou ambasádou po protestu klubu Peace for Izrael poté, co o jeho činnosti vedení Městské police informovalo protiextremistické oddělení státní Policie, a dotazech médií.

Milan Tobiáš a extremismus v řadách ozbrojených sborů TÉMA BL

21. 9. 2006

V úterý 19. 9. proběhla ve večerních hodinách v ostravském antikvariátu Fiducia první (v pořadí již ale několikátá) ze dvou plánovaných zářijových diskuzí o budoucnosti území Karolina, které svou polohou a rozlohou představuje jedinečnou příležitost, jak Ostravě vtisknout novou tvář, na kterou by se jednoho dne upíraly zraky tisíců obdivovatelů z celého světa a za kterou by se nemusely naše následující generace stydět. (Pro pochopení souvislostí mohou posloužit stránky fajnaostrava.com ).

Běžný ostravský občan zůstává stranou této významné a rozsáhlé akce. Sdružení Za starou Ostravu supluje roli města, které o svých záměrech veřejnost téměř vůbec neinformuje a poskytuje jen to, co podle zákona musí, tedy to nejnutnější. Nejen celostátní, ale dokonce i regionální tisk se příliš k celé věci nevyjadřuje; v nejlepším případě novináři v nevelkých článcích zopakují dosud známé skutečnosti. Možná to bude také tím, že si developeři v těchto denících zaplatili nejednu reklamu. Mlčí i zpravodaje radnice, které taktéž pouze představily jednotlivé projekty a informovaly o výsledku rozhodnutí.

20. 9. 2006

Čelní britští vědci veřejně vystoupili proti ropné společnosti ExxonMobil a požadují, aby přestala financovat organizace, které se pokoušejí ochromit vědecký konsensus o příčinách globálního oteplování.

Bezprecedentně poslala britská Royal Society, nejvýznamnější britská vědecká akademie, této obří ropné společnosti dopis, v němž požaduje, aby firma Exxon přestala finančně podporovat desítky skupin, které "zkreslují klimatologickou vědu otevřeným popíráním důkazů".

Vědci také ostře kritizují veřejná prohlášení firmy Exxon Mobil týkající se globálního oteplování, která Royal Society označuje za "nepřesná a zavádějící".

20. 9. 2006

Václav Klaus obětí amerických PR společností

Motto:

"Globální oteplování způsobené lidmi je nesmyslná fikce," řekl Klaus a dodal: "Dá se naopak předpokládat, že když se oteplí oceán, nad Antarktidou bude více sněžit a masa ledovců naroste." (Právo 19. 9. 2006)

Léta tvrdí síť falešných občanských organizací a vědeckých institucí, že jsou vědecké důkazy o globálním oteplování nepřesvědčivé. Je dobře známo, že je financovala naftařská firma Exxon, méně známá je podivná role tabákových velkofirem, píše v deníku Guardian George Monbiot. George Monbiot vydal o šokující, bizarní kampani tabákových firem, jejímž účelem je zpochybňovat globální oteplování, novou knihu.

Firma Exxon vydělává na prodeji ropy a na opatřeních proti podnebným změnám by prodělala. V zájmu svých zisků musí Exxon vyvolávat pochybnosti o tom, zda je globální oteplování reálným jevem. Má velký problém: vědecký konsensus ohledně existence globálního oteplování je tak silný jako vědecký konsensus, že kouření způsobuje rakovinu plic či že HIV způsobuje AIDS. Takže jaká je jeho strategie?

20. 9. 2006

Václav Klaus má pravdu

Velmi mne pobavil text "Václav Klaus obětí amerických PR společností. Zpochybňování vědeckého konsensu o hrozbě globálního oteplování systematicky financují firmy Phillip Moris a Exxon" (ZDE). Obsahuje totiž takřka kompletní přehled paranoidních teorií, s jejichž pomocí se ekologisté snaží vyvolat dojem, že každý, kdo nevěří jejich pseudonáboženskému dogmatu o antropogenní podstatě globálního oteplování, je žoldák ropných společností a dalších kazisvětů. Škoda jen, že redakce Britských listů zatajila, kdo je autorem textu. *)

Výrok, který je citován v úvodu, pronesl Václav Klaus na konferenci Centra pro ekonomiku a politiku, která se v pondělí konala v Brně při příležitosti vydání českého překladu knihy amerického ekonoma Juliana Simona "Největší bohatství" (v originále The Ultimate Resource). Podrobnosti: ZDE.

Václav Klaus tuto konferenci moderoval, já byl jedním ze tří přednášejících. Klausův výrok padl v diskusi s Martinem Bursíkem, kterou rozpoutal můj referát. Poněkud neskromně se proto domnívám, že článek Britských listů de facto zprostředkovaně reaguje na můj diskusní příspěvek. Aby nebyli čtenáři vystaveni jednostranné zelené propagandě, přikládám text, který jsem v pondělí v Brně přednesl:

20. 9. 2006
Referát přednesený na III. kongresu českých politologů v Olomouci, 8 - 10. 9. 2006

Reflexe reality, včetně politické, se vždy opožďuje za skutečností. Politická realita se proměňuje nejen vývojem vlastního politického systému, ale také vývojem ostatních společenských subsystémů. Čím vyšší dynamika jejich vývoje, tím vyšší pravděpodobnost diskrepance mezi realitou a její reflexí, opožďováním reflexe. To je situace současné společnosti, která se výrazně proměnila, ale my máme obraz společnosti, která vlastně již neexistuje.

20. 9. 2006

Nemám obvykle čas pozorovat odpoledne televizi, ale shodou okolností se mi dostalo toho luxusu a tak jsem mohl v pondělí odpoledne sledovat na ČT 24 přímý přenos ze semináře Ekologické pravdy a mýty, který byl inspirován vydáním českého překladu knihy Juliana L. Simona The Ultimate Resource v českém překladu Největší bohatství . Nebudu komentovat ani vystoupení jednotlivých řečníků ani vystoupení moderátora, kterým byl prezident Václav Klaus. Každý má své vidění světa, možná dokonce, že každý má svůj svět, a tak má také každý nepochybné právo svůj svět popisovat a domnívat se, že je podobný ostatním a že by jim snad mohl být i vzorem.

Julian Lincoln Simon The Ultimate Resource, 1981,1983... ISBN 0855205636, The Ultimate Resource II, 1996, 1998..., ISBN 0691003815 český překlad Největší bohatství, Centrum pro studium demokracie a kultury 2006, ISBN 8073250829

20. 9. 2006

MODRÁ ŠANCE

Vstoupí-li špičkový (byť bývalý) politik z jedné strany do týmu klíčového ministra protistrany, je to zajisté událost zaznamenáníhodná. Čili ve zkratce, ministr financí Topolánkovy jednobarevné vlády Vlastimil Tlustý navštívil (soukromě) expředsedu ČSSD, který mu doporučil do jeho týmu expertů ex-ministra financí za ČSSD Jiřího Rusnoka. Krátce předtím téměř dramaticky ministr práce za ODS Nečas oznámil nejen voličům ODS, ale všem občanům, že důchodový účet je v v mínusu a navíc se sešel s předsedou ČMKOS Štěchem a posléze i s se šéfem ASO Dufkem. Tyto události vytvářejí logický řetěz, který si vyžaduje zamyšlení.

20. 9. 2006

Tolik diskutabilní a proklamovaná válka proti terorismu, jež se narodila v krutých bolestech z dýmajících trosek 11. září 2001, má za sebou první pětiletku. Opomeňme oficiální údaje a data, jež nám jsou neomaleně podsouvána, a pohleďme syrové realitě do tváře.

20. 9. 2006

Americká vláda hodlá -- na svou obranu -- vybudovat ve střední Evropě protiraketovou základnu (včetně základny radarové). Zvolila si k tomu účelu dvě země, údajně pro jejich geopolitickou polohu: Českou republiku a Polsko. Zatímco v ČR výrazná většina obyvatel tento záměr odmítá a prostřednictvím občanského sdružení "Iniciativa Ne základnám" se proti této myšlence bouří, Polsko zaujímá sice ne výhradně záporné stanovisko, ale lidový odpor tam (zatím) nemá organizovanou podobu. Česká média -- jež na rozdíl od veřejného mínění americký plán na zřízení základny podporují -- o postoji polské vlády neinformují. Přitom polská vláda, v zásadě americkému záměru nakloněná, hraje s Bushovou administrativou diplomatický poker, jemuž se jednání české vlády zdaleka nevyrovná.

20. 9. 2006

Ve volbách do švédského Říšského sněmu , které se uskutečnily v neděli 17. září 2006, překvapivě zvítězila středopravá koalice vedená Frederikem Reinfeldtem se ziskem 48 % hlasů. Vůbec poprvé v moderních dějinách tak bude ve Švédsku vládnout pravice, aniž by se přitom jednalo o reakci na probíhající hospodářskou krizi, jako tomu bylo v roce 1976 a 1991. Až na tyto výjimky zemi vládla sociální demokracie nepřetržitě 65 let .

19. 9. 2006

Už to zase začíná. Další školní rok je tu -- a s ním spousty starostí, vydání... a také úvah, plánů a rozhodování:

  • "Je dobré dávat dítě do mateřské školy? Bude tam pro něj místo?"
  • "Má vůbec nějaký význam vyučit se řemeslu?"
  • "Mají ti nadanější chodit do jiné školy než ostatní?"
  • "Je (víceleté) gymnázium tou nejlepší školou pro mé dítě? A je dost gymnázií?"
  • "Mají ty předměty, co se učí na školách, smysl -- bude to těm dětem k něčemu, nebo je to jen spousta nesmyslů?"
20. 9. 2006

Léková politika jako součást zdravotní politiky je nesporně významným faktorem ovlivňujícím efektivitu zdravotnického systému. Bohužel, v rámci transformace zdravotnictví se o její adekvátní nastavení v podstatě pouze stále pokoušíme. Hlavní příčinou je hledání nového modelu lékové politiky v situaci, kdy již stát není majoritním (a de facto ani minoritním) producentem léků, tak jak tomu bylo před listopadem 1989. Realita je nyní taková, že po opuštění role státu v produkci léků jsou novým aktérem lékové politiky farmaceutické firmy (výrobci léků), jejichž zájem lze shrnout do jedné věty - prodat na daném území co nejvíce léků za co nejvyšší cenu. To není nic nemravného, to jsou zákony trhu a nebude-li tak postupovat jedna firma, udělá to jiná.

20. 9. 2006

Bylo to tristní nedělní podívaná na současného a minulého (a možná, že i budoucího) ministra financí. Ten první se předváděl jako totální začátečník, který na každém kroku ve své nové funkci "objevuje Ameriku". Ten druhý zase statečně mlžil a snažil se problémy co nejvíce bagatelizovat. Oba společně pak svorně demonstrovali statisícům televizních diváků, že žádné řešení problému veřejných financí nemají.

20. 9. 2006

Reálné nebezpečí tzv. soudcovského státu, přesněji stavu, kdy moc soudní nahrazuje moc zákonodárnou, je obecným problémem moderní demokracie. Řízení státu se stává stále složitější a demokraticky sice zvolené, ale cíly politických stran determinované zákonodárné sbory nejsou vždy schopny reagovat obecně akceptovaným způsobem, zejména za situace, kdy i ve společnosti existují zásadně odlišné představy (v České republice v roce 2006) o směru společenského směřování. Za této situace vzrůstá sice mylná, za to pevně sdílená představa o autoritě nezávislých, např. soudních orgánů, schopných vyslovit, na rozdíl od politiků, vždy ten jedině správný názor.

Nezávislost soudců nebo soudcovský korporativismus? TÉMA BL

20. 9. 2006

Opět se nám blíží volby, tentokrát komunální a senátní. Agentury pro výzkum veřejného mínění budou média znovu zaplavovat výsledky svých výzkumů, aby nás informovaly o náladách voličů v celé zemi. Nebo, aby nás snad ovlivnily při rozhodování koho volit?! Co to říkám? Podezírat privátní agentury z něčeho tak podlého, to je hloupost a stará stokrát přehraná píseň.

Agentury ale přišly s inovací. Již neuvádějí jen odhad, jak by dopadly volby a kolik procent hlasů by získaly jednotlivé strany, už uvádějí i výsledky, přepočtené na mandáty v Poslanecké sněmovně. Přinášejí tak větší srozumitelnost pro lidi, kteří neumějí počítat. Bohužel o této novince musím říct, že je z metodologického hlediska naprosto špatná a velmi zavádějící. Kdybych chtěl být ještě přísnější, řeknu přímo, že je lživá. Ptáte se proč?

4. 9. 2006

V srpnu přispělo celkem 124 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 20 761.00 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31. 8. 2006 částku 370 357.38 Kč. Využíváme ji v současnosti k modernizaci funkcí našeho serveru. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 1,459.34 USD.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
20. 9. 2006 Polský poker o základnu Štěpán  Steiger
20. 9. 2006 iDnes: Armáda nakoupila nový radar za 1,5 miliardy Štěpán  Kotrba
19. 9. 2006 Návrat Diových blesků - laserové zbraně se dočkaly bojového nasazení Štěpán  Kotrba
14. 9. 2006 Americké základny: okinawská noční můra Nikola  Čech
11. 9. 2006 Válku jsem zažil - jsem proti základně   
11. 9. 2006 Rakety a teror Milan  Valach
10. 9. 2006 Zaorálek: být partnerem USA neznamená být servilní Štěpán  Kotrba
10. 9. 2006 USA odloží rozhodnutí o raketách na dobu po listopadovém summitu NATO Štěpán  Kotrba
10. 9. 2006 Paroubek by se smířil s radarem Štěpán  Kotrba
9. 9. 2006 ČSSD: základny jsou zásadním problémem národní suverenity a bezpečnosti   

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ RSS 2.0      Historie >
19. 9. 2006 Smrtící sklizeň: Libanonská pole jsou plna izraelských kazetových bomb   
19. 9. 2006 Návrat Diových blesků - laserové zbraně se dočkaly bojového nasazení Štěpán  Kotrba
18. 9. 2006 Chomsky: Vnímání světa skrze bomby   
6. 9. 2006 Tichý Čechoslovák v Bejrútu Pavel  Pečínka
5. 9. 2006 Ti hizballáhisti jsou ale bordeláři...   
1. 9. 2006 Po izraelském útoku na Libanon: Souvislosti a perspektivy Thomas  Franke
31. 8. 2006 Italský ministr odmítl přirovnávání Hamásu a Hizballáhu k al-Kajdě   
30. 8. 2006 V zápalu boje: svůj ke svému Pavel  Pečínka
30. 8. 2006 OSN odsoudila izraelské tříštivé bomby   
28. 8. 2006 Nasrallah lituje rozsahu nedávné války v Libanonu   

Školství RSS 2.0      Historie >
11. 9. 2006 Univerzity usvědčují podvádějící studenty   
9. 9. 2006 Když jsem já šel tou putimskou branou... Jaromír  Máša
8. 9. 2006 Návrh změn pro české školství Radek  Sárközi
4. 8. 2006 Co bude se školstvím po prázdninách? František  Augusta
30. 6. 2006 Šikana na vysokých školách   
29. 6. 2006 Nikoli jen na okraj koaliční smlouvy; především však o vzdělávání Miloš  Dokulil
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
29. 6. 2006 Kvalita českého školství se rapidně zhoršila   
27. 6. 2006 Studenti jsou proslulí flákačstvím, ať platí za školu!   
26. 6. 2006 Jak mohou fungovat přijímací zkoušky na VŠ Boris  Cvek

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
20. 9. 2006 Linka Washington -- Bagdád -- Kábul Daniel  Veselý
19. 9. 2006 Guantánamo: Britští lékaři obviňuji britskou vládu z podílu na válečných zločinech   
18. 9. 2006 Saddám nebyl diktátor, tvrdí předseda iráckého soudu   
18. 9. 2006 Američané posílali své lidi do Iráku podle loajality, ne na základě znalostí   
12. 9. 2006 Vzkaz ČT: pořiďte prosím za veřejnoprávní peníze relevantní dokumentární tvorbu Michal  Brož
11. 9. 2006 Jason Burke: Al Kajda je v úpadku   
11. 9. 2006 Chvála kacířství Boris  Cvek
11. 9. 2006 BL by měly podporovat faktickou diskuzi, nikoliv neumělou propagandu Telegraphu Michal  Brož
11. 9. 2006 iDnes se věnuje anatomii útoků na WTC   
9. 9. 2006 Útoku na Světové obchodní centrum předcházel třicetihodinový výpadek proudu ve vyšších patrech WTC Jiří  Mašek

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
8. 9. 2006 Ropný zlom se odkládá. Kde udělali soudruzi chybu? Ivan  Brezina
8. 9. 2006 S ropným zlomem počítá i americká administrativa ve svých strategiích Štěpán  Kotrba
8. 9. 2006 Zpráva o nálezu velkého ropného ložiska je zřejmě jen PR propaganda   
24. 8. 2006 Viac lacnej ropy už nikdy nebude II. Emil  Bédi
18. 8. 2006 Viac lacnej ropy už nikdy nebude Emil  Bédi
12. 8. 2006 Terorismus podle MacGyvera Štěpán  Kotrba
8. 8. 2006 BP uzavírá největší americké ropné pole na neurčito Michal  Brož
4. 8. 2006 Druhá supervelmoc se vrací na scénu Martin  Kunštek
25. 7. 2006 Cena atómovej energie Matúš  Holý
24. 7. 2006 Nevím, čemu se divíme Jindřich  Kalous

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
21. 9. 2006 Stát Kalifornie žaluje automobilky, že přispívají ke globálnímu oteplování   
20. 9. 2006 Zpochybňování vědeckého konsensu o hrozbě globálního oteplování systematicky financují firmy Phillip Moris a Exxon   
20. 9. 2006 "Vědecký konsenzus" o hrozbě globálního oteplování je fikce Ivan  Brezina
20. 9. 2006 "Snaha zmírnit globální oteplování je ztráta času a peněz"   
20. 9. 2006 Britská Královská vědecká společnost požaduje, aby Exxon přestal financovat popírače globálního oteplování   
18. 9. 2006 Prezident Bush připravuje obrat americké politiky o 180 stupňů   
18. 9. 2006 O globálním oteplování se teď hovoří všude   
15. 9. 2006 Zbývají už jen čtyři roky na záchranu této planety?   
11. 9. 2006 Perly Ivana Breziny Jindřich  Kalous
30. 8. 2006 Lze odstranit globální oteplování vystřelováním síry do atmosféry?   

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
14. 8. 2006 Fašismus dnes existuje!   
11. 4. 2006 Jaderný útok na Írán, raketová sila v Česku a logika Bílého domu Štěpán  Kotrba
4. 7. 2005 Moc nočních můr v internetovém archivu   
13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   

Demokratická revoluce? Utajená historie devadesátých let RSS 2.0      Historie >
6. 9. 2006 Sedmdesát tisíc udavačů, denunciantů a konfidentů Jaroslav  Krejčí
15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
18. 4. 2006 Čulíkovy znaky demokracie Štěpán  Kotrba
21. 2. 2006 Utajené dějiny "permanentní kulturní revoluce" Jaroslav  Kuba
13. 1. 2006 Aero Vodochody: iks pokusů o záchranu leteckého průmyslu Štěpán  Kotrba
12. 1. 2006 Nevím, jak zabránit létání třísek než použitím jiné sekery Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
5. 1. 2006 Rozdíl je jen domněnkou, je třeba jej prokázat Miroslav  Prokeš
4. 1. 2006 Udělejte to profesionálně   

Zaznamenávání osobních dat občanů RSS 2.0      Historie >
5. 9. 2006 Pro informatiku vnitro není řešení, pouze nebezpečí Jiří  Kofránek
29. 8. 2006 Amerika zavádí všude biometrické průkazy   
28. 8. 2006 Zprovozněn tajný systém automatické kontroly státních poznávacích značek na silnicích   
28. 8. 2006 Google o vás ví všechno   
17. 8. 2006 Je segregace cestujících při bezpečnostních kontrolách řešením?   
15. 8. 2006 Jak transparentně propojit informační systémy veřejné správy a nepostavit přitom Velkého bratra Jiří  Kofránek
8. 8. 2006 Hacker pronikl do nových biometrických pasů   
7. 8. 2006 Gordon Brown chce umožnit soukromým firmám přístup do státních databází o občanech   
12. 5. 2006 Americký výzvědný úřad "dohlíží na telefonní rozhovory"   
23. 3. 2006 Vláda krade občanskou svobodu   

Mají pětatřicátníci v Česku dnes zhoubný vliv? RSS 2.0      Historie >
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
24. 1. 2006 Co dnes činí lidi lhostejnými k osudu druhých Jan  Bím
20. 1. 2006 Pětatřicátníci, sociálně cítící a další... Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
4. 1. 2006 Vinu nesou ti, kdo narcistický habitus vytvářejí Karel  Dolejší
2. 1. 2006 Pětatřicátníci, hoši jako květ, na vás bylo vždycky radost pohledět.... Josef  Vít
2. 1. 2006 Vadí, nevadí Luděk  Rozehnal
31. 12. 2005 Jak to bylo s tím západním rájem? František  Hájek
31. 12. 2005 Zmačkané obaly Tomáš  Krček
30. 12. 2005 Flexibilita potřetí Jan  Holík

Media Tenor - obsahové analýzy médií RSS 2.0      Historie >
20. 6. 2006 Media Tenor : Třetí díl ságy - o tom, že bylo všechno jinak, než to bylo Štěpán  Kotrba
13. 6. 2006 Hnusí se mi bulvární styl argumentace Marek  Síbrt
12. 6. 2006 Manipulace analýzou manipulací Štěpán  Kotrba
29. 5. 2006 Sovy nejsou tím, čím se zdají být Štěpán  Kotrba
29. 5. 2006 Media Tenor: Mezi "negativním popisem" a "poškozováním" je zásadní rozdíl Marek  Síbrt
28. 5. 2006 Štěpán Kotrba dezinterpretoval analýzu Media Tenoru o politických stranách Marek  Síbrt
26. 5. 2006 Mladá fronta Dnes a Lidové noviny poškozovaly ČSSD a KSČM Štěpán  Kotrba
3. 1. 2006 Žánrový hybrid na obrazovce Jan  Čulík
23. 12. 2005 "ODS se opět uchýlila k účelovému lhaní" Jiří  Paroubek
24. 8. 2005 CzechTek 2005: Analýza vyváženosti televizního zpravodajství   

VŠUP - trampoty umělecké školy RSS 2.0      Historie >
2. 8. 2006 Rektora VŠUP odvolal prezident Jan  Paul
30. 6. 2006 Jádrem sporu byla bagatelizace Jan  Paul
28. 6. 2006 Sušáků na láhve bylo tisíce, neopakovatelný byl ale Duchampův čin Jan  Paul
28. 6. 2006 VŠUP - Spirála pádu Štěpán  Kotrba
28. 6. 2006 Proč jsme odvolali Borise Jirků   
28. 6. 2006 Boris Jirků: Odhalil jsem nepravosti   
26. 6. 2006 Diplomky 2006, aneb formální postupy hodnocení studentských prací na VŠUP Praha Jan  Paul
26. 6. 2006 Posloupnost středu a bída uměleckého průmyslu Štěpán  Kotrba
23. 5. 2006 Akademický senát VŠUP v Praze chce odvolat rektora Borise Jirků   
30. 3. 2006   

Jacques Derrida RSS 2.0      Historie >
28. 4. 2006 Za práva žen -- v každém člověku! Martin  Škabraha
6. 4. 2006 Demystifikátor Jiří David Jan  Čulík
13. 2. 2006 Jacques Derrida: "Nezlobte se, ale takhle jsem to nikdy neřekl." Martin  Škabraha
9. 2. 2006 Literatura v ohrožení   
7. 2. 2006 Je vůbec možný "židovský stát"? Martin  Škabraha
6. 9. 2005 Welcome to the Desert of America Martin  Škabraha
2. 9. 2005 Kázání o pravdě Stanislav  Heczko
8. 6. 2005 Derrida a vábení marginalizace Petr  Svoboda
28. 2. 2005 Modernita je iluze, že žijeme v současnosti Martin  Škabraha
15. 2. 2005 Dnešní rolí komunismu je vyvádět svět z míry Martin  Škabraha

Válka politiků, policajtů a tajných agentů o moc a o peníze RSS 2.0      Historie >
9. 9. 2006 Paroubek, Kubice I. a Kubice II. Štěpán  Kotrba
8. 9. 2006 Česká vojenská rozvědka přiznává, že Al-Kajda měla sloužit proti Rusům Štěpán  Kotrba
8. 9. 2006 Kubiceho denunciační prefabrikát: pravda začíná vycházet najevo Štěpán  Kotrba
3. 9. 2006 Ožralý soudce se vrací Štěpán  Kotrba
1. 9. 2006 Policejní odposlechy Klausových poradců: RRTV zahájila s Českou televizí správní řízení Štěpán  Kotrba
30. 8. 2006 Státní zástupkyně ví o podvodných machinacích policistů v kauze Srba, ale mlčí Štěpán  Kotrba
29. 8. 2006 Jaké bylo pozadí útoku na Kateřinu Jacques? Štěpán  Kotrba
24. 8. 2006 "Srbovi odborníci" podávají trestní oznámení na Respekt a Oživení Štěpán  Kotrba
17. 8. 2006 Past na mediální krysy - případ údajné korupce Srby na ministerstvu zahraničí byl vykonstruován fízly Štěpán  Kotrba
15. 8. 2006 Paroubek už má Kmenty plné zuby Štěpán  Kotrba

Údajné spiknutí zaútočit na transatlantická letadla, srpen 2006 RSS 2.0      Historie >
30. 8. 2006 New York Times zablokoval pro britské čtenáře přístup k článku o teroristických spiklencích   
28. 8. 2006 Co kdyby bývalo opravdu došlo k útoku na letadla, letící do Ameriky...?   
26. 8. 2006 Letecká společnost Ryanair žaluje britskou vládu o 3,3 miliony liber za "bezpečnostní opatření"   
22. 8. 2006 Strach z terorismu vede k diskriminaci a ponižování Lukáš  Lhoťan
22. 8. 2006 Británie: Konzervativci vedou o 9 procent; labouristé mají nejmenší podporu voličů za 19 let   
22. 8. 2006 Erotické pomůcky pro teroristy Darius  Nosreti
21. 8. 2006 Piloti a zaměstnanci aerolinií zuří nad "ostudnými a pitomými" bezpečnostními opatřeními   
21. 8. 2006 V Americe ostře kritizují Bushe   
21. 8. 2006 Británie: 11 osob bylo obžalováno z tzv. "teroristického spiknutí"   
20. 8. 2006 Britská policie se rozčiluje nad tím, že FBI prozrazuje novinářům informace   

Milan Tobiáš a extremismus v řadách ozbrojených sborů RSS 2.0      Historie >
9. 9. 2006 Mladá fronta dnes se nestydí vykrádat druhé Štěpán  Kotrba
5. 9. 2006 Tobiáš odchází od městské policie dohodou Štěpán  Kotrba
1. 9. 2006 Milan Tobiáš: snaha někoho profesně zlikvidovat? Ondřej  Šlechta
1. 9. 2006 Veliteli tolerovaný Tobiáš Štěpán  Kotrba
30. 8. 2006 Popírání holocaustu Štěpán  Kotrba
30. 8. 2006 Kauza Tobiáš -- svoboda slova není pro všechny? Ondřej  Šlechta
30. 8. 2006 Jak nelze pomluvit extremistu Štěpán  Kotrba
30. 8. 2006 Milan Tobiáš už není členem KDU-ČSL   
30. 8. 2006 Názorové neshody KDU-ČSL se strážmistrem Tobiášem Štěpán  Kotrba
29. 8. 2006 Neonacista Tobiáš konečně končí u policie, kdy se k němu vyjádří domovská strana - KDU-ČSL? Jiří  Asher

Nezávislost soudců nebo soudcovský korporativismus? RSS 2.0      Historie >
20. 9. 2006 Soudcovský stát přede dveřmi aneb přeslechnuté varování prezidenta? Stanislav  Křeček
18. 9. 2006 O dvou hydrách Ladislav  Žák
18. 9. 2006 Saddám nebyl diktátor, tvrdí předseda iráckého soudu   
14. 9. 2006 Causa Brožová: Ústavní soudci kritizují vlastní nález jako nezákonný Martin  Ondreját
12. 9. 2006 Brožová zvítězila nad Klausem - nastává vláda soudců   
25. 8. 2006 Soud ho shledal nevinným, bude však stejně deportován do Alžírska, kde může být mučen   
17. 8. 2006 Český občan čeká na soud ve skotském Glasgow Jan  Čulík
19. 7. 2006 Srbovi vracejí peníze i majetek, kdy mu vrátí svobodu a čest? Štěpán  Kotrba
19. 7. 2006 Podílí se ústavní soud na nepřehlednosti a obtížné předvídatelnosti práva? Jaroslav  Kuba
18. 7. 2006 České soudy, jejich nezávislost a základní principy demokracie Václav  Kamarýt

Co bude s ostravskou Karolinou? RSS 2.0      Historie >
21. 9. 2006 Jak bude využita ostravská Karolina? Vít  Hinčica
22. 6. 2006 Shopping mall není městotvorný element Jan  Mech
6. 6. 2006 Veřejná diskuse o budoucnosti Karoliny   
7. 12. 2005 Ostravskou Karolinu bylo nutno zbourat Tomáš  Krček
6. 12. 2005 Krátce k ostravskému "areálu Karolina" Aleš  Uhlíř
6. 12. 2005 Zedník bude pískat, kdo bude skákat? Jan  Mech
5. 12. 2005 "Primátor Zedník mluví jako dlaždič"   
5. 12. 2005 Neznalost zákona neomlouvá   
23. 11. 2005 Podmínky konkursu na zástavbu Karoliny jsou sporné   
21. 11. 2005 Město je na delší dobu než volební období... Igor  Krčmář