13. 5. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
13. 5. 2002

Předtím, než bylo probojováno v evropských zemích kolem roku 1900 všeobecné volební právo, diskutovalo se intenzivně o tom, že "nevzdělaný, prostý lid" nemá dostatečnou odpovědnost, ani znalosti, aby mu mohl být svěřeno právo volit své vládce. Obyčejní občané by přece mohli propadnout populismu či anarchii a společnost, v níž žijí, nevědomky zničit.

V Evropě vždycky vládly elity: politické, náboženské, vzdělanecké. Byla to svého druhu dědičná kasta, v níž moc přecházela z generace na generaci. Těžko se dostal k politické moci ten, kdo neměl řádné vzdělání. Všeobecné volební právo v původně technicky nedokonalé společnosti vlastně poskytlo voličům jen možnost vybírat si mezi několika druhy společenských elit, "profesionálních politiků". Populismus se k moci nedostal.

V důsledku toho, že se svět globalizací zmenšuje, a také v důsledku obrovského technologického pokroku, se situace začíná radikálně měnit. Jaký to bude mít vliv na demokracii, která byla vždycky nedokonalým systémem, nicméně systémem, nedokonalým nejméně ze všech? V současnosti už je docela technicky proveditelné, aby se konala e-mailová referenda ve všech závažných otázkách, v nichž ve většině evropských zemí dosud za občany rozhodují politikové a struktura vládních "odborníků". Znamená to, že lidi propadnou populismu?

A kolize mezi skutečným "přáním lidu" a tím, jak vládnou politikové, jsou zřejmé. Z průzkumů veřejného mínění v evropských zemích opakovaně vyplývá, že si lidé drtivou většinou přejí trest smrti. Přesto ho politikové v Evropě zrušili. Je to nedemokratické?

13. 5. 2002
"Vážný učitel, který stál frontu na podpis v kondolenční knize, mi řekl to, co mi řekli všichni, ať už souhlasili nebo ne s Pimovou protiimigrační a protimuslimskou politikou: 'V této zemi bylo tolik věci, o nichž se nedalo mluvit nahlas, a bylo zapotřebí někoho s Pimovou odvahou a charismatem, aby je vyslovil. Teď, kdy nám byl tak brutálně odňat, mám pocit osobního znásilnění.'Má to mnoho co společného se staromódním holandským smyslem pro národní cítění: 'my' si tady nemusíme zamykat kola, 'my'nepotřebujeme tělesné strážce pro politiky. Avšak to, co Fortyun v Holandsku říkal, by méně uměřenou společnost nevzrušovalo. Postavte víc dálnic! Přijměme, že Holandsko je nepřetržitou městskou konglomerací, která potřebuje jen několik parků! Bojíte-li se globálního oteplování,vybudujte vyšší hráze proti moři! V Británii a dokonce i v Itálii by nad takovýmito výroky lidi pokrčili rameny. V Holandsku za to člověka, který je vyřkl, zastřelili." Známý britský novinář, analytik a komentátor Neal Ascherson včera v týdeníku Observer vyjádřil pochybnosti, že by vražda Pima Fortuyna vedla k posílení extrémní pravice v Evropě. Jeho argumentaci shrnujeme.
13. 5. 2002
Dnes končí v Praze největší český knižní veletrh Svět knihy 2002. Jeho první den byl vyhrazen pracovníkům nakladatelského průmyslu. Kromě naprosto profesionální práce jednotlivých vystavovatelů přinesl také několik nemilých překvapení ze strany pořadatelů.
13. 5. 2002
Nejdřív bylo jen střídavě oblačno, většinou bez přeháněk a občas zasvítilo České republice i sluníčko, když Ústavní soud nějakou to restituční stížnost loajálně zamítl nebo když dokonce sněmovna, podle návodu pana Rychetského, zamítla návrh poslance Karase, podle které měla být podmínka občanství v restitučních zákonech zrušena. Také každé úmrtní oznámení v krajanských novinách bylo radostně kvitováno, protože naznačovalo, že z těchto mračen už asi nikdy pršet nebude.
13. 5. 2002
Na internetu koluje v angličtině varování, které prý vydala firma Shell, píše se v cirkuláři Health and Safety Office (odboru pro bezpečnost práce) technologické Paisley University v Británii. Cirkulář pokračuje: Tento text varuje, aby lidé jezdili k benzínovým pumpám se zapnutými mobilními telefony. Může totiž dojít k explozi. - Zároveň se v Británii znovu rozvířila debata ohledně zdravotní bezpečnosti ohledně užívání mobilních telefonů. I když dosud zřejmě nejsou k dispozici konkrétní důkazy, že by bylo užívání mobilních telefonů škodlivé, v rozhlasovém pořadu BBC koncem minulého týdne uvedl odborník, který vliv mobilních telefonů zkoumá, že například u dětí jen minutové užití mobilního telefonu v organismu biologické změny, které trvají hodinu. Varoval zejména, že podle jeho názoru může být nebezpečné mít těsně u těla mobilní telefon ve chvíli, kdy vyzvání anebo kdy odesílá či přijímá esemesku. V té chvíli by ho měl uživatel držet dál od těla a nesměřovat jeho anténou vůči vlastnímu tělu. Při zvonění či odesílání a přijímání esemesek vyzařuje totiž z mobilu obrovské množství energie. Odborník doporučoval používání sluchátek a konstatoval, že se podle jeho názoru blíží doba, kdy se bude veřejnost podivovat, jak je možné, že lidé bezelstně chodili po ulici s mobilními telefony, obdobně, jako se nyní divíme, jak je možné, že lidé bezelstně kouřili. Níže publikujeme varování z Paisley University: nejezděte k benzínovým čerpadlům se zapnutým mobilem:
12. 5. 2002

Hokejový triumf Slovenska a otázky v pozadí

Hokejový ošiaľ uplynulého víkendu na Slovensku nepoznal medzí. Napríklad v Košiciach jeden fanúšik od radosti vyliezol na pomník, odkiaľ - skočil priamo na betón. Možno bol jeho strážnym anjelom duch Vlada Dzurillu, takže to prežil. Na rozdiel od tohto horlivca sa po oslavách pozrime triezvo aj na to, čo politici v snahe prihriať si polievočku na úspechu hokejistov, športu nasľubujú a čo reálne splnia. Vlastne nielen športu.
13. 5. 2002
Šéfredaktor Jihlavských listů Petr Klukan, se brání proti nařčení, že chtěl svůj deník prodat zahraničním majitelům.
13. 5. 2002

Posnídáme na starém pódiu
Mastném ještě
Od posledních předehrávek
S ulepenou flaškou pod
Ochranným Křídlem

11. 5. 2002

Před několika málo lety se v okresním týdeníku Mělnicko objevila výzva ke sbírce na vyplacení místa posledního odpočinku Viktora Dyka.

Ctitel básníkova díla se ocitl na hřbitově v okamžiku, kdy tam probíhalo jakési necitlivé vyměřování. Nelenil a zjistil: hrob nebyl od r. 1986 placen, a tak v době, kdy se ve zboží proměňuje vše, včetně věcí v životě člověka posledních, nenechal běh věcí náhodě a za pomoci regionálního tisku pomohl zjednat nápravu.

Prý žádné nebezpečí nehrozilo, ale co kdyby?

Hrob malíře Jakuba Schikanedra takto "zmizel".

V případě operní pěvkyně Podvalové se nenašel nikdo, kdo by zabránil penězchtivé neoprávněné osobě z širšího příbuzenstva jednat proti poslední vůli umělkyně. Hrobka na Vyšehradském hřbitově změnila majitele.

13. 5. 2002
Koncem r. 1989 jsme se konečně vymanili z dlouhodobých pout totalitního komunistického režimu a náš stát se mohl svobodně nadechnout k demokratickému životu podle svých představ. Od té doby si za svůj stát opět můžeme jen a jen my sami.Vstup do obranného smluvního uskupení NATO na jaře 1999 mezinárodně, a to velmi účinně zajišťuje demokratické principy české státnosti, svobody a nezávislosti. Před námi ale nyní stojí závažné, z větší části naivně opomíjené nebezpečí, jež podceňujeme hlavně z neznalosti. Má příznivě a lákavě znějící název - Evropská unie.
10. 5. 2002
Rozhašení redakce BL mě velmi mrzí. Existenci BL považuji za velmi důležitou, ať si na ně nadává každý, jak chce. V kontrastu k tomu, jak omezeně nás české čtenáře informuje a podněcuje většina domácích tiskovin, si BL velmi cením. Ale to, že redakce fungující z větší části na dobrovolnosti, nemůže najít v rozepři shodu a řešení, znám z několika dalších organizací. Jako by tam, kde chybějí peníze, nefungovala dobře pravidla. Nad prací a osobními vztahy se musejí vznášet pravidla, vymezení kompetencí, která plynou ze společně stanované a přijaté mise, poslání, cíle. A to si patrně nepořídíme dost pevně a promyšleně, když spoléháme na tvořivost, poctivost, dobrovolnost. Ne že by lidi v těchto strukturách nebyli poctiví a třeba tvořiví, ale při nárazu na ledovec se takové lodi ponoří a utopí. Zavést propracovaný záchranný systém by je patrně donutila předem jen pojišťovna a akcionáři. Je možné, že jako lidi nejsme dost emancipovaní, abychom udrželi v chodu i spolek bez byrokracie a peněz? Tím nemyslím redaktory BL, ale Čechy a možná lidi vůbec - připadá mi, že větší vliv na svět mají instituce, v nichž jsou lidi odcizeni svým vlastním vztahům a zájmům.
11. 5. 2002

Poté, co se současní spolupracovníci Britských listů Tomáš Pecina a Štěpán Kotrba zdiskreditovali neprofesionální medializací nesmyslného osobního sporu (za což se čtenářům omlouváme) hledáme nové spolupracovníky.

Britským listům se za šest let své existence podařilo to, co se v současnosti nepodařilo snad žádnému časopisu: shromáždit rozsáhlou, inteligentní a vlivnou čtenářskou obec. Novináři a intelektuálové si po pádu komunismu stěžovali, že když už není nic zakázáno, "slovo ztratilo váhu", občan se přestal zajímat o podnětné myšlenky a vrhl se na povrchní, únikovou zábavu. Argumentuji, že to není úplně pravda a Britské listy to do určité míry dokázaly: slovo neztratilo váhu, informujete-li otevřeně, upřímně, zajímavě a neúplatně o důležitých věcech. V současnosti mají Britské listy přibližně šest až sedm tisíc čtenářů denně a celkový dosah čtenářské obce třicet až čtyřicet tisíc čtenářů měsíčně. Během domácích či zahraničních krizí se počet čtenářů zvyšuje: během televizní krize koncem roku 2000 se více než zdvojnásobil proti normálnímu průměru, během války o Afghánistán, během celého loňského podzimu se ztrojnásobil až zčtyřnásobil. - Jiný pozorovatel tento týden poznamenal: "Pracuji se spoustou lidí, kteří čtou Britské listy denně - nedovedete si představit, jak obrovskou čtenost máte například u lidí z FAMU, u pracovníků tištěných sdělovacích prostředků a mezi politiky." Lidi Britské listy čtou, protože v nich nacházejí, co v českém jazykovém prostředí jinde není.

Hledám spolupracovníky, kteří by byli ochotni v zájmu nezávislé, investigativní, neúplatné práce ve prospěch české společnosti věnovat Britským listům několik hodin práce týdně, zejména psaním článků o nejrůznějších aspektech života české společnosti, o těch tématech, které se týkají obyčejných lidí (nezajímá nás příliš, co tvrdí politikové a "profesionální" novináři). Usilujeme o získání nezávislých financí z mezinárodních zdrojů, a tak doufáme, že práce případných spolupracovníků bude v dlouhodobější perspektivě honorována.

Pište prosím na tuto . Děkuji. Chci se pokusit napravit trapas, způsobený spolupracovníky, další vlastní prací ve veřejném zájmu.

(PS. Šéfredaktor z časopisu samozřejmě nikoho nevyhazuje: snaží se list řídit co nejliberálněji. Tomáš Pecina se rozhodl odejít dobrovolně, z vlastní vůle. Britské listy zůstávají oběma dosavadním spolupracovníkům otevřeny - chtějí i nadále publikovat podnětné, kontroverzní myšlenky - i když zastává šéfredaktor názor, že v důsledku nynější trapné epizody a způsobu, jak oba reagovali, by si Tomáš Pecina i Štěpán Kotrba, měli v zájmu vlastní pověsti i pověsti časopisu dát od zveřejňování svých textů v BL po určitou dobu nyní pauzu.)

Šéfredaktor

PS. Tomáš Pecina oznamuje, že se rozhodl přestat vykonávat funkci správce serveru Britských listů, redakční systém nedopracuje do konečné podoby, (jde o vyhledávání a některé jiné funkce) a upozorňuje veřejnost, že od nynějška nenese žádnou odpovědnost za případné výpadky a jiné technické nedostatky na serveru Britských listů. - Funkci správce redakčního systému přislíbil převzít jiný počítačový odborník, Dominik Joe Pantůček.

10. 5. 2002

Informace pro čtenáře a sponzory

V důsledku sbírky na investigativní práci Britských listů, zahájené začátkem roku 2001, po krizi v České televizi, během níž BL informovaly nezávisle o vývoji v tomto českém veřejnoprávním médiu, se vybralo do března 2001 od několik stovek drobných sponzorů celkem 435 000 Kč. Tato částka financovala provoz Britských listů od února 2001 do listopadu 2002. Byla použita na investigativní práci Tomáše Peciny a na vytvoření nového redakčního systému, který uvedl Tomáš Pecina, jednatel OSBL, do provozu v říjnu 2001 (prozatím v beta verzi, např. bez vyhledávání). Jednatel OSBL z částky platil také jednorázové projekty a práci na vytváření archívu Britských listů, bez něhož nemůže být vydán slibovaný CD ROM. Tato nesmírně rozsáhlá práce (jde o zpracování více než 10 000 článků) dosud není dokončena a zřejmě potrvá ještě čtvrt roku.
11. 5. 2002
Tuto reakci publikoval Tomáš Pecina na fóru a požádal šéfredaktora BL o její zveřejnění přímo v čísle. Jan Čulík se k ní vyjadřuje pod čarou. Považuje nyní tuto diskusi za ukončenu a nebude už dál zveřejňovat v BL k této věci žádné další příspěvky.
10. 5. 2002
Předvolební atmosféra v Česku je plná výkřiků o krizi, pestrobarevných vizí a nejrůznějších definic reality. Tyto pojmy mohou pomoci poodhalit závoj každodennosti... Málokteré slovo je v politice tak znehodnocováno inflací častého užívání, jako výraz "krize". Každý, i ten nejmenší problém se v ústech opozičních politiků a dryáčnických novinářů mění v dramatickou krizi. Změna dostává barvy katastrofických scénářů. Krize ale opravdu mohou existovat, byť se pod tento střechový pojem schovává velice pestrá směs událostí. Výsledkem zmatku je, že lze jen obtížně oddělit pocit krize od krize samotné.
Jan Keller
12. 6. 2002

Přinášíme čtenářům Britských listů poslední část čtení na pokračování. Po devět týdnů jste zde nacházeli jednotlivé kapitoly z knihy Jana Kellera Politika s ručením omezeným, s podtitulem Proměny moci na prahu 21. století. Kniha se příští týden bude stěhovat do nově zřízené sekce KNIHOVNA.

Knihu vydalo nakladatelství Evropský literární klub jako první svazek edice Nové směry (ISBN 80-86316-27-0, 144 str.). Text celé knihy vychází na internetu exkluzivně pro čtenáře Britských listů zdarma, se souhlasem autora i vydavatelství. V plném znění tohoto článku naleznete vždy aktuální kapitolu - předešlé kapitoly budou součástí archivu, přístupnému z níže uvedeného obsahu, který se bude dynamicky rozšiřovat.

V archivu naleznete on-line rozhovor Jana Kellera se čtenáři Britských listů, fotogalerii, pořízenou u příležitosti vydání této knihy v říjnu 2001 i autorův životopis.

  Úvod   5.  Politika na okraji globalizace
Globalizace jako velké vyprávění
O čem mlčí vyprávění
Státy létat nedokáží
Ironie dějin
Prostor pro demokracii
 
 1.  Moderní politika - dělení pokladu
Čím ospravedlnit moc státu?
Kde jsou meze státní moci?
Jak mít užitek ze státní moci?
   6.  Postmoderní politika
Guláš jako program
Politika jako tombola
Politika svádění
Postmoderní politik
 
 2.Politika a virtuální ctnosti
Simulacrum v moderním provedení
Nacionalismus jako virtuální domov
Karikatura komunity
Uctívání státní moci
Privilegium neprivilegovaných
   7.  Politika ve světě sítí
Politika ve věku organizací
Vítězné tažení sítí
Politika v síti
Nedůvěřivý volič
 
 3.  Politika tolerovaná experty
Čím více moci, tím méně kontroly
Expertní vědění a veřejné mínění
Poradenská společnost
Experty nikdo nevolí
Demokracie versus technokracie
   8.  Politika v nejisté společnosti
Špatné recepty na bezpečí
Nejistota jako styl života
Je modernizace lékem na nejistotu?
Program TINA
 
 4.  Politika a jiná rizika
Neviditelný vetřelec
Chybějící pojištění
Plnění norem
Dělba zla
Předpotopní politika
   9.  Dilemata občanské společnosti
Dilema ziskovosti
Dilema organizovanosti
Dilema sítí
 
5. 7. 2002
Vladimír Nálevka, Miloš Mendel, Oskar Krejčí, Stanislav Komárek, Zdeněk Zbořil, Ivo T. Budil, Martin Hekrdla, Bob Fliedr, Tomáš Halík

Posledním dílem Čtení na pokračování ze sborníku Evropského literárního klubu s názvem Střet civilizací ? a podtitulem Dominance Západu, nebo dialog světových kultur ukončujeme deset týdnů trvající prezentaci této knihy.

Je věnovaná aktuálním politickým, ekonomickým, kulturním a geografickým problémům soudobé civilizace, závažným celospolečenským otázkám, jak je v zostřeném světle vnímáme především po tragických teroristických útocích na mocenská a ekonomická centra Spojených států amerických v loňském roce. Do popředí se vynořuje nové geopolitické uspořádání zeměkoule, které by mělo obnovit narušenou rovnováhu sil, kdy po zániku bipolárního světa hrozí nekontrolované světové konflikty. V minulosti se zánikem Západu zabývali N.J. Danilevskij, O. Spengler nebo A. Toynbee. Světovým bestsellerem se však stala až práce amerického politologa Samuela Huntingtona, který se obává, že s koncem studené války skončila západní fáze mezinárodní politiky a do popředí se posunula konfrontace Západu s ostatními civilizacemi v podobě ničivých válečných konfliktů. Naopak jeho protihráč F. Fukuyama v eseji "Konec dějin?" tvrdí, že nastává epocha definitivního vítězství kapitalismu a liberalismu, a tím i konec dějin. S předkládanými názory a myšlenkami polemizuje deset odborníků z našich vědeckých a vysokoškolských pracovišť, nezávislých novinářů a publicistů. Všichni odborníci si v knize kladou otázku, jak je možné nadcházející konflikty řešit. Zda je možné mezi technicky vyspělým a bohatým Západem a okolním světem vést smysluplný dialog, který by měl přispět k trvalejší harmonii politického vývoje jednotlivých krizových regionů a k celosvětově udržitelnému míru.

Knihu vydalo nakladatelství Evropský literární klub jako třetí svazek edice Nové směry (ISBN 80-86316-31-9, 192 str.). Text celé knihy vychází na internetu exkluzivně pro čtenáře Britských listů zdarma, se souhlasem vydavatelství. V plném znění tohoto článku naleznete vždy aktuální kapitolu - předešlé kapitoly budou součástí archivu, a budou přístupné z níže uvedeného obsahu.

 Úvod  Vladimír Nálevka  Konec dějin a střet civilizací 
 1.  Miloš MendelStřet civilizací ve světle vědy
Střet civilizací jako produkt vědecké postmoderny
Obecné slabiny paradigmatické metody
Konkrétní slabiny paradigmatické metody
    Západní civilizace
    Slovansko-pravoslavná civilizace
    Konfuciánská civilizace
    Islámská civilizace
Skutečné příčiny střetů
 
 2.  Oskar Krejčí  Hrozivé proroctví
Rytmus politické teorie
Nejasné pojmy
Kultura versus ideologie
Doktrinální rozpor
Rizika historiografie
Soužití civilizací
 
 3.  Stanislav Komárek  Prorokovali proroci... 
 4.  Luboš Kropáček   Model spíše varovný
Alternativa: jediná univerzální civilizace
Alternativa: dva světy
Islámský okruh
Křesťanský pohled
 
 5.  Zdeněk Zbořil  Střed a střet civilizací  
 6.  Ivo T. Budil   Střet kultur a vzpoura proti modernitě 
 7.  Martin Hekrdla  Postmoderní sociální konflikt
Sociální zdroje "boží pomsty"?
Boží stíny jediného světa
Problémy s modernizací
Vzpomínky na budoucnost
Čtení událostí
 
 8.  Bob Fliedr   Když odnikud někam, tak jinudy
Muslimové a války protestantů s katolíky
Oltář je dál než trůn
Střetávání dialogů
Svoboda a náboženství
Sňatek Východu a Západu
 
 9.  Tomáš Halík  Nový světový řád" a náboženství 
21. 1. 2002
Přejete-li si, aby Britské listy dále působily efektivně jako nezávislý strážce veřejného zájmu v ČR, přispějte, prosím, obdobně jako loni, libovolnou částkou na financování jejich investigativní práce v ČR, která se nedá dělat bez plného pracovního nasazení. Zde uvádíme podrobnosti, jak je možné přispět. Upozorňujeme, že finanční příspěvky na činnost Britských listů jsou odečitatelné od základu daně.
Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
13. 5. 2002 Národnostní a náboženské menšiny v tisíciletých dějinách českých zemí Jaroslav  Pánek
13. 5. 2002 Sedánka v hudební škole Lukáš  Bárta
13. 5. 2002 Pim Fortuyn: jeho smrt by měla probudit evropské politiky ze samolibosti   
13. 5. 2002 Znovu diskuse: jaké jsou hranice demokracie v Evropě? Jan  Čulík
13. 5. 2002 Bude Čechům, žijícím v zahraničí, přece vrácen komunisty zabavený majetek? Jan  Sammer
13. 5. 2002 Svět knihy 2002: Selhání pokusu o veletrh světového formátu? Daniela  Pilařová
10. 5. 2002 O historii českého tisku - první informace   
10. 5. 2002 Čeho nabyl občan pilný, vojín zbraní zastávej Karel  Čermák
10. 5. 2002 Nacionalismus, přistěhovalectví a rasismus: Evropa neví, co si o sobě myslet   
10. 5. 2002 Zpověď pedofilního kněze Jan  Lipšanský