20. 3. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
20. 3. 2003

Včera, dnes a zítra

KONTINUÁLNÍ ZPRAVODAJSTVÍ BRITSKÝCH LISTŮ

NĚMECKO: Kancléř Schröder konstatoval, že se započetím války dospělo k zlému řešení. "Logika války zvítězila nad šancí pro mír. Tisíce lidí tak budou muset trpět." Kancléř uvedl, že Německo je ochotno nabídnout pomoc humanitárním organizacím OSN při jejich péči o utečence a léčení zraněných vojáků. Schröder zdůraznil, že Německo dostojí všem závazkům, vyplývajícím z jeho členství v NATO.
BRITÁNIE: Britský ministerský předseda Tony Blair dnes v předem předtočeném projevu vyzval své spoluobčany, aby zanechali sporů a "podpořili britské vojáky v akci". Iráčanům ve večerním televizním projevu vzkázal, že nebojuje proti nim, ale proti jejich režimu.
SLOVENSKO: Muslimové v SR vyjádřili lítost nad útokem USA na Irák a obavu z velkých ztrát v řadách civilního obyvatelstva. Řekl to jménem Islamské nadace na Slovensku její správce Mohamed Safwan Hasna. "Chyby a ukrutnosti, ktoré má na svedomí iracký režim, sú nepopierateľné, to ale nedáva žiadnemu štátu právo zmeniť pomery a nastoliť svoju víziu v Iraku použitím sily. Podľa mňa, Irak v súčasnej dobe nepredstavuje bezprostredné riziko pre svojich susedov a svet. V oblasti sú štáty, ktoré vlastnia veľké množstvo zbraní hromadného ničenia ", řekl Hasna. Zároveň podotkl, že skutečné důvody války jsou jiné, než oficiálně prezentované.
ČÍNA: Čínský ministr zahraničních věcí Tang Ťja-suan zopakoval ve čtvrtek během telefonického rozhovoru s americkým ministrem zahraničních věcí Colinom Powellom žádost Pekingu o ukončení vojenské akce proti Iráku.
KUVAJT: Neidentifikovaná střela dopadla neškodně do vod Perského zálivu v blízkosti kuvajtského nákladního ropného terminálu a pravděpodobně se potopila asi 20 km východně od ropného pole Burgan, které je druhým největším na světě.
USA: Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) dnes začal s výslechy tisíců Iráčanů žijících v USA. Cílem výslechů je získat informace o možných teroristických útocích v USA. Tato taktika však vyvolala kritiku ze strany amerických Arabů a skupin na ochranu lidských práv. Podle FBI byl v úřadovnách této organizace zahájen program "dobrovolných" pohovorů v lidmi, kteří se narodili v Iráku. Pokud prý tito lidé rozhovor odmítnou a jejich pobyt v zemi je legální, "nehrozí jim žádné represe". Přitom většina Iráčanů utekla - mnohdy ilegálně - do USA především z obav před Saddámem Husseinem...
IRÁK: Irák dnes večer dementoval informaci, podle níž americké a britské síly obsadily pohraniční irácké město Umm Qasr, jenž leží na nejzazším jihu Iráku, a který je důležitým přístavem. Ten od roku 1997 používaly tankery, jež se tu plnily iráckou ropou exportovanou v rámci programu "ropa za potraviny". Při vytyčování pozemní a námořní hranice mezi Irákem po válce v Perském zálivu v roce 1991 OSN přiznala část tohoto města Kuvajtu.
LONDÝN 23:20 Britský premiér Tony Blair oznámí zanedlouho začátek hlavního útoku na Irák. V těchto operacích budou zainteresované i britské jednotky.
USA - Washington: Americký ministr financí John Snow oznámil, že veškerý nediplomatický majetek irácké vlády ve Spojených státech bude zmrazen. George Bush vydal nařízení ke konfiskaci těchto aktiv. Spojené státy žádají všechny země, aby učinily totéž.
BRUSEL: Evropská komise oznámila, že vyčlenila prvních 21 miliónů eur na humanitární pomoc Iráku. Jak informoval komisař pro humanitární pomoc Poul Nielson, cílem je poslat pomoc civilním obětem vojenských zásahů co nejdřív.
EU SUMMIT: Na summitu Evropské unie v Bruselu byla dnes večer schválena společná deklarace k Iráku. Dokument potvrzuje zásadní roli OSN v mezinárodních vztazích, slibuje humanitární pomoc EU a vyzývá k respektování územní celistvosti Iráku, zdůrazňuje nezbytnost toho, aby OSN nadále hrála ústřední roli v této krizi . Evropská unie současně vyzvala všechny země sousedící s Irákem, aby se zdržely všech akcí, které by mohly zvýšit nestabilitu v regionu. Výzva je mířená především vůči Turecku, které se do EU hlásí.
IRÁK - Bagdád: Podle agentur hoří budovy v těsné blízkosti ministerstva plánování a střely mířily na velitelství elitní Republikánské gardy. Podle agentury AP je v plamenech hlavní Husajnův prezidentský palác a byl zasažen i úřad vicepremiéra Tárika Azíze.
IRÁK: Irák odrazil postup nepřítele poblíž hranice s Jordánskem. Podle agentury AP se to uvádí v prohlášení velitelství irácké armády. "Nepřítel se pokusil překročit iráckou hranici v oblasti Anbár, ale byl odražen", praví s v prohlášení. Irácká armáda dále sdělila, že na Irák bylo dnes vypáleno 72 střel s plochou dráhou letu. Množství se jich prý podařilo sestřelit před dopadem. Bagdád přiznal vypálení blíže neupřesněného počtu svých raket na Kuvajt.
IRÁK: Irácká televize vysílala záběry, na nichž Hussein řídí zasedání vlády.
IRÁK: Asi 15 hodin po úderu na Bagdád, kterým Spojené státy zahájily dnes ráno válku s Irákem, byla večer zahájena pozemní operace. Ta je pravděpodobně první fází rozsáhlé invaze do Iráku. Po dělostřelecké a raketometné přípravě a útocích vrtulníků se daly do pohybu tisíce bojových vozidel a překročily kuvajtskou hranici do Iráku.
IRÁK: Americká střela zasáhla jeden z domů rodiny Saddáma Husajna v Bagdádu. Oznámila to agentura Reuters s odvoláním na irácký rozhlas. Oběti nebyly žádné.
IRÁK: Přes zahájení amerického útoku na Irák poskytl dnes Saddám Hussein dalších 210 000 dolarů rodinám Palestinců, kteří byli zabiti při střetech s Izraelci.
RUSKO - Jekatěrinburg: Ruský soukromý telekom EXCOM se připojil k protiválečnému hnutí - provozuje linku, přes kterou se můžete dovolat zdarma do Bílého domu, abyste řekli od plic Georgi Bushovi, co si myslíte o válce proti Iráku. Posledních 987 lidí, kteří této služby využili, hovořili od 2 do 20 minut, sdělil ředitel firmy Konstantin Ivanov. Free telefoní číslo je +1 (202) 456-1414, e-mail president@whitehouse.gov
IRÁK: Americké a britské jednotky obsadily jihoirácký přístav Umm Kasr.
IRÁK: Britské jednotky se dnes zapojily do pozemní operace. Na irácké území už vstoupila 1. expediční jednotka americké námořní pěchoty.
DEMONSTRACE (ČTK):
Tisíce Evropanů, zejména studentů, dnes vyšly do ulic v Řecku, Itálii, Německu, Francii, Španělsku, Švýcarsku, Británii, Švédsku, Norsku, Finsku a Turecku, aby vyjádřily nesouhlas s válkou proti Iráku. Demonstrace odsuzující válku proti Iráku se konaly také v Egyptě, Sýrii, Pákistánu a dalších zemích světa.

V Itálii manifestovalo na sto tisíc lidí především ve velkých městech. V Římě a v Miláně se desetitisíce lidí zúčastnily několika protestních akcí, v Benátkách házeli demonstranti na britský konzulát vajíčka, kameny a láhve.

Desetitisíce španělských studentů protestovaly proti válce, kterou podporuje konzervativní vláda v Madridu. V Barceloně na 12.000 studentů zablokovalo nejprve dálnici, průvod pak zamířil k sídlu vládní Lidové strany a konzulátu Spojených států, na nějž studenti házeli vajíčka, rajčata a láhve. V Madridu vyvolalo na 5000 studentů střety s pořádkovou policií, při nichž byl jeden z demonstrantů zraněn.

V neutrálním Švýcarsku, kde všechny vládní strany od konzervativců po socialisty americký útok odsoudily, vyšly do ulic tisíce lidí, především studentů. Největší počet demonstrantů, na 8000 osob, se shromáždil v Luzernu, přes 5000 lidí protestovalo v Ženevě. Zde se demonstranti zastavili před sídlem Světové obchodní organizace a rozvinuli transparent s nápisem "Ne válce o ropu". Policie použila několik granátů se slzným plynem proti demonstrantům, kteří se snažili proniknout do parku obklopujícího stálou misi Spojených států při OSN. Další demonstrace se konali v Bernu, Fribourgu a Curychu.

V Řecku, kde dnes proti válce demonstrovalo na 150.000 lidí, vyzvala organizace na ochranu spotřebitelů k bojkotu amerických výrobků.

V Německu vyšlo do ulic největších měst přes 100.000 demonstrantů, z toho nejméně 50.000 v Berlíně.

V Londýně se před parlamentem shromáždilo na 700 demonstrantů, kteří zde rozvinuli transparent, v němž kritizovali vládu za to, že má miliardy liber na válku, ale ne na to, aby dala slušné mzdy hasičům, zdravotním sestrám či učitelům.

Manifestace se konaly také ve Švédsku, Norsku, Dánsku a Rakousku. Přes 3000 lidí demonstrovalo proti válce v Iráku ve finské metropoli Helsinkách, menší protiválečná shromáždění se konala v dalších finských městech.

Ve Varšavě stovka osob před americkým velvyslanectvím volala "Gestapo, gestapo".

Mírové demonstrace se dnes konaly také v Turecku, především v Ankaře, kde se demonstranti střetli s policií a několik jich bylo lehce raněno. Před iráckým velvyslanectvím zapalovaly turecké ženy svíčky na znamení solidarity s iráckým lidem. V Istanbulu pálili studenti americké a izraelské vlajky.

Tisíce osob demonstrovaly v Egyptě, kde utrpělo čtrnáct osob, z toho čtyři policisté, zranění při potyčkách před americkým velvyslanectvím v Káhiře. V Damašku zabránily pořádkové síly pěti stovkám mladých Syřanů přiblížit se k americkému velvyslanectví. V Pákistánu se konaly protiamerické demonstrace v několika městech; "Bush je pes" a Saddám Husajn je "hrdina muslimů", proklamovali demonstranti.

ČESKO - Praha: Spojené státy využívají možnosti přeletů i pozemních transportů přes české území. Náčelník generálního štábu Pavel Štefka řekl, že dnes se uskutečnilo jedenáct přeletů amerických dopravních letadel, přes území státu již jely také silniční a železniční transporty techniky a materiálu americké armády. Počet transportů se dá počítat na desítky.
FRANCIE: (zpravodajka ČTK) Přinejmenším 40.000 lidí přišlo podle policejních odhadů dnes v podvečer na pařížské náměstí Svornosti demonstrovat proti válce v Iráku, která vypukla časně ráno. Krátce po 19:00 davy lidí, shromážděné kolem slavného obelisku, vyšly na protestní pochod metropolí nad Seinou. Na demonstraci byla pestrá směsice lidí, k vidění byla řada levicových politiků, hodně přistěhovalců, ale také množství velmi mladých lidí, kteří měli tváře popsané protiválečnými hesly.
Masový protest na náměstí Svornosti nedaleko od budovy ostře střeženého amerického velvyslanectví svolaly levicové strany, odborářské organizace a různé asociace krátce poté, co dnes časně ráno zahájily Spojené státy vojenské tažení na Irák. Jejich výzvy vyslyšelo množství lidí, především mládeže, která už během dne začala spontánně protestovat proti válce v řadě francouzských měst.
DEMONSTRACE - SLOVINSKO: Asi tisíc lidí před americkým velvyslanectvím v Lublani demonstrovalo proti válce. Slovinská vláda předtím ústy svého premiéra Antona Ropa vyjádřila politování, že k válce došlo. "Litujeme, že začala válka v Iráku, protože jsme doufali, že Rada bezpečnosti OSN by mohla nalézt mírové řešení krize," prohlásil premiér. Vyjádřil naději, že "válka v Iráku neovlivní hlasování slovinských voličů", kteří mají v neděli ve dvou současných referendech rozhodnout o přistoupení Slovinska k Evropské unii a k NATO. Rop připomněl, že jeho země se nezúčastní žádné vojenské operace spojené s válkou proti Iráku. Slovinský premiér také znovu vyjádřil odmítavý postoj své vlády k žádosti USA o povolení tranzitu amerického vojenského vybavení přes slovinské území.
USA - Washington: Americká vláda dnes vyloučila, že by obnovila nabídku finanční pomoci ve výši šesti miliard dolarů a záruky na půjčky až do výše 24 miliard Turecku poté, co parlament v Ankaře dal dnes souhlas s otevřením vzdušného prostoru americkým letadlům pro válku s Irákem. "Dříve se jednalo o pomoci, která závisela na naprosté spolupráci Turecka," řekl mluvčí Bílého domu Ari Fleischer.
USA - Washington: Spojené státy dnes po zahájení války v Iráku z bezpečnostních důvodů uzavřely pro veřejnost přinejmenším 13 velvyslanectví a jeden konzulát.
IRÁK: Sirény v Bagdádu ohlasily v 18:50 SEČ nový poplach. Bagdádem otřásly silné detonace a je slyšet protiletadlová palba.
DEMONSTRACE - BELGIE: Kamení a vejce házeli dnes belgičtí demonstranti na budovu amerického velvyslanectví v Bruselu. Zhruba 1500 Belgičanů demonstrovalo v podvečer před budovou ambasády USA. Mezi demonstrujícími byli převážně studenti, kteří skandovali "Bush, Blair, vrazi" .
WASHINGTON Spojené státy požádají vlády celého světa, aby uzavřely irácká velvyslanectví ve svých zemích v souvislosti s očekávaným pádem režimu Saddáma Husajna.
EGYPT - Al-Džazíra: V Káhiře jsou mohutné spontánní demonstrace, dav je rozvášněný a rozlobený, dochází k tvrdým potyčkám s policií, demonstrace se nejvíc účastní studenti, snaží se dostat do amerického velvyslanectví. V odezvu na včerejší projev prezidenta Husní Mubáraka, který obvinil Saddáma Huseina, že válku zapříčinil, rezolutně odsuzují americko-britskou agresi proti Iráku a požadují odvolání amerického a izraelského velvyslance. K tak mohutnému protestu v Egyptě nedošlo více jak před 30 lety. Po zítřejších pátečních motlitbách se očekávají velké nepokoje.
ŘECKO - EU: Řecký ministr zahraničí Jorgos Papandreu dnes litoval, že se nezdařilo mírově vyřešit iráckou krizi. Poznamenal, že nynější řecké předsednictví napjalo všechny síly, aby pomohlo vyřešit problém mírově, a bohužel neuspělo. Nyní je podle něj nutné myslet na důsledky.
20. 3. STARŠÍ ZPRÁVY
PRAHA - Parlament: Místopředseda KSČM Exner považuje za ostudné, že mezi své spojence, kteří útok na Irák podpořili, mohly Spojené státy zahrnout i Českou republiku. Uvedl, že na dnešním zasedání zahraničního výboru sněmovny navrhl usnesení odsuzují intervenci. Připustil však, že neuspěl. Válka bude mít - podle místopředsedy sněmovny Vojtěcha Filipa - mnohem tvrdší dopad než bombardování Jugoslávie v 90. letech. Britský premiér Tony Blair by se měl podle Filipa zodpovídat za tento zločin před mezinárodním tribunálem, který byl zřízen na základě Římského protokolu z roku 1997, k němuž se Británie na rozdíl od USA připojila.
Komunisté jsou rozhodně proti tomu, aby se český chemický prapor v Kuvajtu zapojil do válečných operací. Poslanci KSČM vystupují i proti účasti českých vojáků v zahraničních vojenských misích.
ŘECKO: Asi 150 000 - 200 000 lidí dnes v poledne demonstrovalo v Aténách proti válce v Iráku. 5000 lidí demonstrovalo ve druhém největším městě Soluni. Demonstrace se konaly také na Krétě, v Patrasu a jinde.
Řecko je v současnosti zemí, předsedající Evropské unii.
V Aténách se už dopoledne shromáždili především studenti vysokých a středních škol. Jejich protest byl načasován jako úvod k demonstraci, kterou na večer svolaly odborové organizace, odpůrci globalizace a komunisté. Účastníci se sešli před budovou parlamentu, odkud se vydali cestou, jež vedla kolem britského zastupitelského úřadu k americkému velvyslanectví. Výuka na většině aténských vysokých a středních škol byla zrušena, aby studenti a profesoři mohli vyjádřit svůj názor na válku.
FRANCIE: Útok Spojených států a jejich spojenců na Irák bez mandátu OSN bude mít vážné následky pro budoucnost sveta, prohlásil Jacques Chirac.
EU: Evropská komise zatím poskytne 21 milionů eur na humanitární pomoc Iráku. Kromě toho chce požádat členské státy a Evropský parlament o dovolení vyčerpat z rozpočtové rezervy EU další peníze na tento účel. Komisař pro humanitární pomoc Poul Nielson ale dnes připustil, že exekutiva EU zatím nerozhodla, jakou sumu bude z rozpočtové rezervy žádat. "Myslím, že budeme potřebovat na okamžitou pomoc zhruba 100 milionů eur, ale kolegium ještě o přesné částce nerozhodlo," řekl Nielson.
Z částky 21 milionů eur bylo 15 milionů určeno na letošní pomoc ze strany EU Iráku. Tato částka bude nyní použita na okamžité krytí humanitárních potřeb obyvatelstva. Další tři miliony eur jsou určeny na okamžitou pomoc Iráčanům, které válka připravila o domov. Spravovat je bude Mezinárodní výbor Červeného kříže, nakoupí za ně přikrývky, jídlo a lékařské potřeby. Stejnou částku - tedy tři miliony eur, dostane Vysoký komisariát OSN pro uprchlíky UNHCR na pokrytí potřeb Iráčanů, kteří budou hledat útočiště v sousedních zemích.
KUVAJT: Dělostřelbu bylo slyšet dnes kolem 12:45 SEČ ze severu Kuvajtu. Vytrvalou palbu zahájily pravděpodobně americké jednotky na irácké území a bylo ji slyšet pět minut. "Znělo to jako dělostřelecké a minometné granáty odpalované z Kuvajtu na irácké území. Určitě šlo o více než 50 střel," řekl zpravodaj Reuters ze stanoviště položeného blízko amerických vojáků v Kuvajtu.
JORDÁNSKO: Jordánská vláda rozhodla o zřízení dvou táborů pro uprchlíky v Ruvajšídu, ležícím asi 60 kilometrů od irácko-jordánských hranic. Jeden má poskytnout útočiště Iráčanům a druhý uprchlíkům ze třetích zemí. Kapacita každého z táborů má dosáhnout 10.000 lidí a stavějí je dobrovolníci z jordánského Červeného kříže. První skupina asi 30 súdánských pracovníků z Bagdádu do vznikajícího tábora dorazila dnes. Směřuje do něj prvních 250 uprchlíků.
RUSKO - vláda: Na zasedání kabinetu ruský premiér Michail Kasjanov vyzval k urychlenému rozmístění oddílů ministerstva pro mimořádné situace v zemích sousedících s Irákem. Uvedl, že mají pomoci Iráčanům, kteří jsou nuceni opustit svou zemi kvůli zahájení vojenské akce. Rozmístěny by měly být mimo jiné v Íránu.
Ruští diplomaté zatím zůstávají v Bagdádu. Údajně se tam nachází 15 pracovníků mise, včetně velvyslance.
RUSKO - Duma: Situací v Iráku se dnes zabývá dolní komora parlamentu, Státní duma. Místopředsedkyně Státní dumy Ljubov Slisková uvedla, že "musíme zachovat čest vlajky a učinit prohlášení odsuzující agresi". Prakticky všechny frakce ruské Státní dumy dnes v komentářích odsoudily vojenský útok USA proti Iráku. Za katastrofu pro celý svět jej označil předák Svazu pravicových sil Boris Němcov. Předseda zahraničního výboru dumy Dmitrij Rogozin vyzval poslance, aby se zdrželi cest do USA a dalších států, které se účastní války proti Iráku. Válka podle jeho slov má charakter celonárodní hrozby pro Ruskou federaci i pro celý svět. Podle něj cesty do těchto zemí by byly nesprávným signálem státům, které porušily mezinárodní právo. Pro svolání Valného shromáždění OSN se vyslovil předseda zahraničního výboru horní komory parlamentu Michail Margelov.
EU: Předseda Evropské komise Romano Prodi dnes vyjádřil lítost nad zahájením války proti Iráku. Vyzval šéfy států a vlád zemí Evropské unie, kteří se dnes sjedou do Bruselu na dvoudenní summit, aby se pokusili rozvíjet minimální konsenzus, který v irácké krizi nalezli. Nynějšími klíčovými tématy jsou podle Prodiho humanitární pomoc Iráku, obnova jednoty EU a blízkovýchodní mírový proces.
"Dnešek je smutným a pochmurným dnem pro všechny národy světa," uvedl předseda komise v prohlášení. "Musíme se modlit, aby válka byla krátká a co nejméně krvavá," dodal a zdůraznil, že je třeba zachovat územní celistvost Iráku. "Tyto těžké okolnosti ukazují, že je čas poučit se z krize. Evropa může přispět ke světovému míru jen tehdy, spojí-li se její národy v rámci Evropské unie. Všichni se shodujeme, že unii vděčíme za blahobyt a prosperitu. Není v našem zájmu, abychom se dál spoléhali na druhé, dojde-li na vojenskou obranu našich zájmů. Mír na Blízkém východě je klíčem k zajištění stability v regionu" naléhal předseda komise.
PRAHA - Hrad: Česká republika není součástí protiirácké koalice, která zahájila válku.
Je o tom přesvědčen prezident Václav Klaus. V prohlášení, které vydal po dnešní schůzce s ministrem zahraničí Cyrilem Svobodou, dále lituje toho, že se krizi kolem Iráku nepodařilo vyřešit diplomatickými prostředky.
AFGHÁNISTÁN: Armáda USA začala novou operaci i v Afghánistánu.
Americká armáda zahájila dnes za účasti asi tisícovky vojáků a bitevních vrtulníků vojenskou operaci s kódovým označením Valiant Strike (Hrdinný úder) v odlehlých horských oblastech kolem Kandaháru na jihovýchodě Afghánistánu, největší za posledních 12 měsíců.
UKRAJINA: Ukrajinský parlament odsouhlasil vyslání vojenské jednotky do Kuvajtu. Pro hlasovalo 258 ze 450 poslanců, kvórum bylo 226.
RUSKO: Prezident Putin označil zasedání v Kremlu agresi proti Iráku za velkou politickou chybu a dodal, že Rusko trvá na co nejrychlejším zastavení vojenských akcí. Putin prohlásil, že válka nebyla ospravedlnitelná, protože "Irák nepředstavoval žádné nebezpečí".
BRITÁNIE: Jack Straw požádal Turecko o možnost používat vzdušný porostor a možnost transportu britských vojáků na základny v Turecku. Parlament by o tom měl rozhodnout dnes. Vláda mu však doporučila pouze povolit využití vzdušného prostoru.
TURECKO: Turecko uzavřelo dohodu s USA o možnosti po válce obsadit sever Iráku, kde žije početná kurdská menšina. Turecko se obává jejích separatistických snah, které by mohly podpořit separatismus Kurdů i na tureckém území.
IRÁK: Irácký ministr informavcí uvedl, že USA blokují vysílání irácké satelitní televize.
IRÁK: Ranní útok na Bagdád si podle irácké vlády vyžádal jednu oběť. ORT informovala o desíti obětech z řad civilistů. Střely podle irácké strany zasáhly prázdné budovy televize, rozhlasu a celního úřadu, dále pak obytnou část bagdádského předměstí.
IRÁK: Nejstarší syn Saddáma Husseina Udaj mobilizoval speciální jednotky republikánské gardy "Fedajin Saddam", které založil v roce 1994 a kterým dodnes velí.
KUVAJT -UKRAJINA: Kuvajt podepsal s Ukrajinou dohodu o postavení a úkolech ukrajinské protichemické jednotky. Informovaly o tom noviny AL-KABATZ.
IZRAEL: Hlavní útok včetně pozemní invaze by se měl uskutečnit už dnes v 18:00 SEČ. informoval o tom deník Ha'aretz.
IRÁK - Bagdád: Americkými střelami byla zasaženo nejvíce předměstí DOURA, kde se nachází i rafinérie.
KUVAJT: Kuvajtský ministr obrany informoval, že dvě irácké rakety střední velikosti zasáhly okolo 10:40 SEČ sever Kuvajtu na hranici s Irákem. Šlo o střely čínské výroby s konvenčními hlavicemi, přesto okolí zabezpečuje protichemický průzkum. Kuvajt mimo to zasáhly dvě rakety Scud. Další dvě rakety Scud vypálené na Kuvajt se podařilo podle kuvajtské tiskové agentury sestřelit americkým systémem protiraketové obrany Patriot.
IRÁK: U jihoiráckého města Basra hoří 15 ropných vrtů. Oznámil to reportér ruské agentury RIA-NovostiI s odvoláním na kuvajtskou televizi. Irácký ministr pro těžbu ropy Amir Muhammad Rašíd hodnověrnost této zprávy popřel.
Spojené státy "opětovaly palbu iráckého dělostřelectva a zastavily ji". Informoval představitel kuvajtské armády. Stalo se tak v oblasti ropného pole RUTKA, západně od dálnice, která spojuje Kuvajt a Basru...
ČÍNA: Čína vyjádřila hluboké znepokojení nad útokem Spojených států na Irák. Peking vyzval k okamžitému ukončení vojenských operací v Iráku a k obnovení úsilí o mírové řešení krize.
BRITÁNIE: Blair svolal na 9:30 SEČ zasedání krizového štábu svého kabinetu.
IRÁK: Přibližně 40 minut po útoku na Bagdád se rozezněy poplašné sirény i v severoiráckém Mosulu.
LOTYŠSKO: Parlament souhlasil s vojenskou účastí v Iráku. Návrh podpořilo 53 poslanců vládní pravicové koalice. Proti bylo 42 opozičních zákonodárců, jeden poslanec sa hlasování zdržel.
IRÁK: Saddám Hussein promluvil v televizi tři hodiny poté, co Spojené státy začaly válku "Zločinec "malý Bush" se právě dopustil zločinu proti lidskosti," řekl Hussein, oblečený ve vojenské uniformě a černém baretu. Husseinův projev uvedl ministr pro informace, který prohlásil, že začal džihád tzn. svatá válka podle islámského práva. Z projevu nebylo jasné, zda se jedná o předtočený nebo přímý přenos. Irácká státní televize ani tisková agentura nezvládly ještě reagovat zpravodajstvím na vývoj situace.
NĚMECKO: Zprávy o začátku války přijala německá vláda s velkou obavou. Zároveň nabídla humanitární pomoc iráckému lidu. "Teď se musí podniknout vše pro to, aby se zabránilo humanitární katastrofě," uvádí se ve stanovisku německé vlády.
JAPONSKO: Japonský premiér Džuničiro Koizumi na tiskové konferenci řekl, že "rozumí použití síly Spojenými státy a podporuje ho".
IRÁK: Bombardování Bagdádu bylo dle amerických zdrojů "omezeným útokem a Washigton ještě nazahájil hlavní letecký úder, který by se měl uskutečnit v nejbližších dnech.
PRAHA 11:45: Ministr zahraničí Cyril Svoboda v tuto chvíli čelí ostrému útoku poslanců mimořádného zasedání zahraničního výboru Sněmovny. Poslanci jej kritizují, že ČR nevyužila svých práv kandidátské země EU a možnosti na svolání konference na úrovni ministrů zahraničí k bezpečnostní situaci v Iráku. Poslanci označili na uzavřeném zasedání zahraničního výboru chování ČR za podíl na aktu agrese, vyplývajícho z porušení Charty OSN a mezinárodního práva.
NATO: Severoatlantická aliance oznámila mimořádné zasedání. "Spojenci nás budou informovat o svém postoji", řekl mluvčí NATO v Bruselu.
OSN: Irácký zástupce v OSN požádal o svolání mimořádného zasedání Rady Bezpečnosti. Rada by se měla zabývat iráckou otázkou, protože podle statutu OSN zodpovídá za světový mír.
NBC News: První vlna útoku byla provedena ze třech letadlových lodí; bombardéry B-1, B-2, B-52 a "neviditelným" bombardérem F117A Stealth.
IRÁK: Americká armáda vysílá na frekvenci iráckého státního rozhlasu.
USA: Irácký ropný průmysl po útoku USA bude potřebovat minimálně dva roky na obnovu, míní odborníci poradenské firmy Wood Mackenzie. Do roku 2012 by se produke ropy v Iráku mohla vyšplhat ze současných 2,6 mil. barelů na úroveň až 6,0 mil. barelů za den.
SÝRIE: Mezinárodní síť křesťanské Charity se připravuje na válku. Její pracovníci dorazili do Sýrie, kde už je na 40 000 iráckých běženců.
VATIKÁN: "Záplavou mailů a faxů ragují na poslední vývoj křesťané a naléhají na papeže, aby odcestoval do Bagdádu. Jsou přesvědčení, že jedině Jan Pavel II. by ještě mohl zabránit řinčení zbraní nad Perským zálivem." řekl prefekt Papežské rady pro spravedlnost a mír, arcibiskup Renato Martin.
VATIKÁN: Bush se bude za válku v Iráku zodpovídat Bohu. Vatikán reagoval na zahájení války ostře: "Kdo rozhoduje, že už jsou vyčerpané všechny mírové prostředky v souvislosti s právy národa, bere na sebe velkou odpovednost - před Bohem, před svým svědomím a před dějinami."
SÝRIE, dopisovatel BL: "Můj dojem je, že co se týče mediálního pokrytí, bude to jiné než před 12 lety, kdy měla monopol CNN a udělala z toho "válku" v přémém přenosu. Teď se zřejmě bude dít mnohé, o čem svět bezprostředně nebude vědět."
SÝRIE: Al-Džazíra večer 19.3. odvysílala zprávu, že Bush a Blair společně prohlásili, že z výtěžků z irácké nafty bude jednak splacen irácký dluh 40 miliard dolarů a jednak se z nich uhradí výdaje na válku. Propaganda?
WASHINGTON: George Bush poslal oficiální zdůvodnění svého útoku na Irák americkému Kongresu.
19. 3. STARŠÍ ZPRÁVY
                 
Obsah vydání       20. 3. 2003
20. 3. 2003 Koaliční vojska okupovala irácké město Umm Qasr
20. 3. 2003 Američané zahájili pozemní útok
20. 3. 2003 Včera, dnes a zítra
21. 3. 2003 Mezinárodní komise právníků vyhlásila válku proti Iráku za protizákonnou
20. 3. 2003 Prohlášení české vlády: Tanec mezi vejci
20. 3. 2003 Projev Saddáma Husseina k iráckému národu
20. 3. 2003 Špinavé tajemství Velké Británie
20. 3. 2003 Evropská unie vyšetřuje záhadné odposlouchávání
20. 3. 2003 Pište Cyrilu Svobodovi
20. 3. 2003 Milý pane Bushi, měl jste jet do zahraničí, tedy aspoň jednou...
20. 3. 2003 Amnesty International: Dodržujte v Iráku lidská práva!
20. 3. 2003 Kausa Rusnok aneb Znám pár lidí, kteří umí číst a psát... Martin  Gřeš
19. 3. 2003 ČR: Transparency International znepokojena, že odcházejí vyšetřovatelé závažných hospodářských kauz
20. 3. 2003 Hana Marvanová nemluví pravdu Petr  Žantovský
20. 3. 2003 Vyjádření RRTV k výsledkům arbitráže CME-ČR a k jejím ohlasům
20. 3. 2003 CME zveřejnila české znění arbitrážního nálezu ohledně TV Nova
20. 3. 2003 Ministru průmyslu a obchodu: vysvětlete, jak jsou udělovány vývozní licence pro export zbraní
20. 3. 2003 Protiamerické a protiválečné protesty koordinuje "neviditelná světová organizace"
20. 3. 2003 Přežraní Američani Jaromír  Plešek
20. 3. 2003 Bojkotujme americké výrobky Darius  Nosreti
20. 3. 2003 Sýrie odmítá americké ultimátum Iráku
20. 3. 2003 Arabský poslanec v Izraeli: Bush Palestincům neslibuje nic
20. 3. 2003 Hlad ve světě
20. 3. 2003 SRBSKO: Vražda nesmie zastaviť reformy Marcus  Tanner
19. 3. 2003 Tony Blair: Hrozbou je chaos
19. 3. 2003 Bill Clinton: Důvěřujte Tonymu Blairovi, měl pravdu
18. 3. 2003 Dramatickým protiválečným projevem odstoupil předseda britské Dolní sněmovny Robin Cook
20. 3. 2003 Na obzore Ľudová únia: Budú plniť tkáčovci v parlamente úlohu záložnej jednotky koalície? Marián  Repa
20. 3. 2003 Každá vojna nie je nič iné ako štátmi legalizované vraždenie a ničenie predpokladov existencie Gabriela  Šikulíncová
20. 3. 2003 ANKETA: Vládna a verejná mienka na Slovensku
20. 3. 2003 USA -- Problem N° 1 Ivan  Štefunko
20. 3. 2003 Právo na prahu vojny: Medzinárodný trestný tribunál začal svoju činnosť Martin  Kunštek
20. 3. 2003 Americká verejnosť proti vojne Oskar  Krejčí
20. 3. 2003 Ultimátum: Bushov prejav definoval budúcnosť Radovan  Geist
20. 3. 2003 Změna účtu Britských listů
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
20. 3. 2003 Špinavé tajemství Velké Británie   
20. 3. 2003 Milý pane Bushi, měl jste jet do zahraničí, tedy aspoň jednou...   
20. 3. 2003 Sýrie odmítá americké ultimátum Iráku   
20. 3. 2003 Amnesty International: Dodržujte v Iráku lidská práva!   
20. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
20. 3. 2003 Projev Saddáma Husseina k iráckému národu   
20. 3. 2003 Koaliční vojska okupovala irácké město Umm Qasr   
20. 3. 2003 Prohlášení české vlády: Tanec mezi vejci   
20. 3. 2003 "Není to válka - je to jednostranná demonstrace síly celému světu"   
19. 3. 2003 USA: Americká invaze do Iráku je "nevyhnutelná"   
19. 3. 2003 Bill Clinton: Důvěřujte Tonymu Blairovi, měl pravdu   
19. 3. 2003 Tony Blair: Hrozbou je chaos   
19. 3. 2003 "Proti válce mír?" Miloš  Dokulil
19. 3. 2003 Bush připraven na válku proti Iráku   
19. 3. 2003 Včera dnes a zítra