23. 10. 2001
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Bojovníci Severní aliance
23. 10. 2001

Amerika změnila strategii: podporuje nyní Severní alianci

Spojené státy si uvědomily, že jim ve válce proti Afghánistánu dochází čas: musejí vyhrát do poloviny listopadu, než začne zima. Překážkou je také blížící se svatý měsíc ramadán, během něhož nemohou na muslimy útočit. Proto se Donald Rumsfeld rozhodl začít přímo podporovat Severní alianci, která však porušuje lidská práva stejně tak brutálně jako Talibán. Tuto novou americkou strategii zřejmě odmítnou spojenci Ameriky, zejména Pákistán, argumentovaly včera Channel Four News. Povšimněte si, že televizní stanice ve svých reportážích zaujímá nezávislý postoj.

Moderátor Jon Snow: Na válečné frontě: další útok antraxem v Americe: zemřeli dva pracovníci pošty a podezřívá se, že je jejich smrt spojena s touto bakterií. Také dnes večer: Spojené státy bombardovaly postavení Talibánu kolem Kábulu. Rozhodly se Spojené státy, že budou muset spolupracovat se Severní aliancí? Talibán tvrdí, že sestřelil americký vrtulník. Amerika to popírá. A že byla vybombardována nemocnice. Washington to ani nepopřel, ani nepotvrdil.

V Británii hovořil ministr zahraničí Jack Straw o silné podpoře pro Afghánistán po válce, ale je mu nepříjemné, když se mluví o plánech na zavraždění bin Ladena.

(...)

Moderátor: Americká vláda vysvětluje, proč teď útočí na vojáky Talibánu, kteří bojují s jednotkami Severní aliance, navzdory tomu, že dosud projevovala vůči podpoře Severní alianci rezervovaný postoj. Přímo se přepojíme na našeho washingtonského korespondenta Davida Smithe. Davide.

Reportér: Jone, jak říkáte, během poslední hodiny došlo zde v oblasti bioterorismu k dosti dramatickému vývoji. Úřady zde ve Washingtonu oznámily, že dva zaměstnanci hlavní třídírny, která rozděluje poštu pro Senát a Kongres, zemřeli v nemocnici, a způsob, jak to oznámily, musí vést k tomu, že podezřívají antrax. Dva další poštovní zaměstnanci jsou nyní v nemocnici a jsou vážně nemocní. Jde o vdechnutí antraxu, to je nejběžnější a nejnebezpečnější forma antraxu.

Chci to dát do kontextu. Až do včerejška byl zaznamenán v Americe jen jediný mrtvý a jedno vdechnutí antraxu na Floridě. Nyní došlo k tomuhle ve Washingtonu. Poslechněme si tiskovou konferenci, která se tady odehrála před okamžikem.

Lékař u mikrofonu: Abych to shrnul: hovoříme o dvou potvrzených případech, o dvou osobách, které vdechnuly antrax a jsou v nemocnici, kde jsou léčeni. Dva pracovníci pošty zemřeli, u nich ale nebyla potvrzena diagnóza antraxu.

Reportér David Smith: Tak tady antraxová krize eskaluje, a to v den, kdy došlo k velmi závažné změně v americké vojenské a diplomatické strategii. Americká vláda se nyní zcela zjevně rozhodla podporovat Severní alianci, vzbouřence v Afghánistánu. Rozhodla se bombardovat cíle Talibánu na frontě nedaleko Kábulu, aby mohli rebelové útočit. Zároveň prý Američané posílají do Afghánistánu speciální jednotky jako spojky pro Severní alianci. A to všechno se děje proto, že Američané už nemají moc času. Asi za měsíc začne v Afghánistánu zima a začne měsíc ramadán, posvátný půst v islámském světě.

Prezident Bush, který se vrátil přes noc z Číny, přenechal tohle rozhodnutí hlavním hráčům ve své vládě. Vzniká zjevně v této věci dilema: za pouhý měsíc Američané válku v Afghánistánu nevyhrají. Tím, že se postaví prezident Bush na stranu vzbouřenců, konkrétně Severní aliance, přijde velmi pravděpodobně americká vláda o důležité spojence, jako je Pákistán.

Hlavním architektem této změněné strategie je ministr obrany Donald Rumsfeld, který osobně nařídil údery na frontové vojenské cíle Talibánu, k nimž dochází od právě uplynulého víkendu. Ministr zahraničních věcí Colin Powell byl minulý týden podle mnoha zdrojů zjevně šokován, když mu sdělil minulý týden vládce Pákistánu generál Musharraf, že Američané musejí svou vojenskou akci v Afghánistánu ukončit do několika týdnů.

Colin Powell: Čelíme nyní určitým omezením - tím, že asi do měsíce přijde zima, to změní podstatu našich operací, a také si začínáme všímat, že Severní aliance, kterou podporujeme, začala být agresivnější při bojích na severu a bude se zřejmě v blízké budoucnosti pohybovat směrem ke Kábulu. Doufejme tedy, že válka brzo skončí.

Reportér David Smith: Problém s tímhle vším je dvojí. Zaprvé, Američané a jejich spojenci stále ještě nemají připravenou pro Afghánistán vládu. Naopak, nemají nic. Jen si poslechněte ministra obrany Rumsfelda, když hovoří o budoucím Afghánistánu.

Donald Rumsfeld: Zjevně, lid Afghánistánu si nakonec sám rozhodne, kteří generálové a kteří politikové se octnou v jakých funkcích. To my nebudeme schopni za ně rozhodnout.

Reportér: A za druhé, i když se zdá, že Američané jsou připraveni vyslat speciální jednotky, tato měnící se americká strategie a nový cíl, odstranění Talibánu tím, že americké speciální jednotky začnou pomáhat Severní alianci, to není cíl, který sdílejí všichni v západní alianci a už vůbec ne Pákistán.

Reportér živě: A Jone, dnes jsem se dověděl, že i stratégové v Pentagonu zpochybňují, zda je skutečně možné se takhle zbavit Talibánu, který má desetitisíce ozbrojených vojáků, a zda to bude možné dokázat to do poloviny listopadu, což je ona lhůta. A o tom všem se tu hovoří v den, kdy pořišla zpráva o dvou možných úmrtích na antrax, krize se tu prohlubuje.

Moderátor Jon Snow ve studiu. To byl David Smith ve Washingtonu. Patnáct dní po zahájení leteckých úderů proti Afghánistánu tvrdí Talibán, že Američané vybombardovali nemocnici v městě Herat a usmrtili více než 100 lidí. Během poslední půlhodiny uvedl Pentagon, že pro to neexistuje důkaz a Pentagon také silně popírá, že by Talibán sestřelil už dva americké vrtulníky. Jak nyní informuje Kirsty Lang, záběry trosek, které jsou podle Talibánu pozůstatkem jednoho těchto vrtulníků, se vysílaly v televizní stanici Al Džazíra.

Reportérka: Talibán dnes poskytl reportérům stanice Al Džazíra záběry těchto pneumatik.(záběry pneumatik, detaily). A podíváte-li se pozorně, dokážete přečíst na nich slovo "Boeing". Podle Talibánu je to důkaz, že byly sestřeleny v Afghánistánu během razie amerických speciálních jednotek v pátek v noci dva vrtulníky.

Velvyslanec Talibánu: Ti vojáci byli v tom vrtulníku a přišli o život.

Donald Rumsfeld: Talibán konstatoval, že sestřelili alespoň dva vrtulníky. To není pravda. Nesestřelili. Dali najevo, že zajali několik Američanů, to není pravda, nezajali.

Reportérka: V Pákistánu tyto sympatizanti s Talibánem stáli frontu na to, aby mohli darovat krev raněným příslušníkům Talibánu. V pondělí konstatoval Talibán, že bylo usmrceno 100 civilistů v městě Herat, když tam americká a britská letadla vybombardovala nemocnici. Nebylo to potvrzeno z nezávislých zdrojů.

Mluvčí Pentagonu: Charlie, ohledně té nemocnice, si, jak pan ministr obrany řekl, nejsme ještě tak stoprocentně jisti, tak to budeme dál zkoumat. Nechceme způsobovat civilní úmrtí. Takže to ještě zkoumáme. Bude nám to chvíli trvat, než zjistíme, jaká je pravda.

(Záběry tržiště) Reportérka: Toto byl dnes ráno Kábul, trochu si oddechl od bombardování. Život je tu možná vělmi těžký, avšak Kábul dosud není na kolenou. Po dvou týdnech bombardování není dosud jediné známky, že by se chtěl Talibán vzdát. Ani neexistují žádné důkazy, že by špatně vyzbrojená Severní aliance byla schopna Kábul ovládnout.

Talibán má asi 40 - 50 000 vojáků a stále ovládá většinu území. Opoziční Severní aliance, která ovládá jen 10 procent země, má asi 15 - 30 000 vojáků, podle toho, komu věříte, ale je to o hodně méně než Talibán. Také tvrdí, že brzo dobudou města Mazar i Sharif, ale dosud se jim to nepodařilo. A nakonec, neexistují žádné důkazy, že by docházelo k většímu počtu dezercí od Talibánu, jichž by nutně bylo pro vojenské vítězství zapotřebí.

Částečně je problémem to, že opoziční Severní aliance je pro většinu Afghánců nepřijatelná. Je zapotřebí, zdůrazňují odborníci, realistické politické alternativy proti Talibánu. V současnosti nemají potenciální dezertéři kam utéct.

Britský ministr zahraničních věcí Jack Straw: Budoucí afghánská vláda musí mít širokou základnu a musí být reprezentativní pro všechny etnické skupiny v Afghánistánu. Dominance mully Omara a jeho frakce nesmí být nahrazena jinou úzkou frakcí. Protože by nebyl žádný režim udržitelný, pokud nebude založen na širokém konsensu občanů.

Reportérka: Bývalý afghánský král, který je nyní v exilu v Římě, by mohl vytvořit za podpory OSN prozatímní vládu. V pondělí večer se král setkal s velvyslancem OSN.

Činitel OSN: Nechceme opakovat chyby minulosti. Nechceme opakovat chyby na Balkánu. Nechceme poslat nepřípravené mírotvorné jednotky. Afghánistán je obrovská země, terén je obtížný a Afghánci nepřijmou cizince v uniformách, kteří by jim nakazovali, co dělat.

Reportérka: A nyní dochází k neshodám v mezinárodním společenství. Ruský prezident při pondělní návštěvě v Tadžikistánu odmítl představu široké koalice, v níž by byly zastoupeny i umírněné prvky Talibánu.

(...)

                 
Obsah vydání       23. 10. 2001
23. 10. 2001 Američané vybombardovali vojenskou nemocnici: co na to britský ministr obrany?
23. 10. 2001 Amerika změnila strategii: podporuje nyní Severní alianci
23. 10. 2001 Činitelka britského parlamentu: "Válka není otázkou svědomí"
23. 10. 2001 Britská vláda: Labourističtí odpůrci války "projevují mnichovanství"
24. 10. 2001 Ivan Kytka: k profesionalizaci zpravodajství ČT jsem nedostal mandát
23. 10. 2001 Britský ministr zahraničí Jack Straw: Podporuji americké úsilí zavraždit bin Ladena (ale ne moc nadšeně)
22. 10. 2001 Pákistán "neoficiálně" otevřel hraniční přechod s Afghánistánem v Chamanu
23. 10. 2001 Kontroverze nad údajným sestřelením amerického vrtulníku
23. 10. 2001 Reuters: Taliban tvrdí, že americké speciální jednotky používají chemické a biologické zbraně
23. 10. 2001 Ammán: V Jordánsku sílí podpora Talibánu
22. 10. 2001 Telefonní hlasování v ČT: "Co jste si to zase vymysleli za problém?"
22. 10. 2001 ČT zmanipulovala telefonní hlasování o Afghánistánu Vratislav  Kuchař
22. 10. 2001 Zaměstnanec ATS Praha: Hlasování v ČT "zmanipulováno nebylo" Daniel  Veselý
22. 10. 2001 Fencl spolupracoval s StB, ale "nikomu neublížil"...:) Jiří  Mašek
22. 10. 2001 Rádi budeme publikovat články se slovenskou tematikou

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
23. 10. 2001 Kontroverze nad údajným sestřelením amerického vrtulníku   
23. 10. 2001 Amerika změnila strategii: podporuje nyní Severní alianci   
23. 10. 2001 Britský ministr zahraničí Jack Straw: Podporuji americké úsilí zavraždit bin Ladena (ale ne moc nadšeně)   
22. 10. 2001 O povaze slov a komunikaci Radek  Batelka
22. 10. 2001 Islám se stal svým vlastním nepřítelem   
22. 10. 2001 Odborník na Afghánistán: Proč tato válka nepovede k úspěchu   
19. 10. 2001 Proti omezování svobody projevu v Británii   
19. 10. 2001 Vyvolávat nenávist není správné, ale musíme mít dál svobodu dělat o náboženství vtipy   
19. 10. 2001 Komik "Mr. Bean" protestuje proti návrhu trestně stíhat "podněcování k náboženské nenávisti"   
18. 10. 2001 Zrádce národa Susan Sontagová: "Není divu, že jsou sdělovací prostředky zastrašeny"   
18. 10. 2001 Ještě jednou o svobodě, Havlovi, Spojených státech a demokracii Jan  Čulík
17. 10. 2001 Cenzura: Spojené státy odkoupily civilní satelitní záběry války v Afghánistánu   
17. 10. 2001 Satira: Dopis Tonyho Blaira Afgháncům   
17. 10. 2001 Jak Amerika umlčuje skeptiky   
16. 10. 2001 "Odsuzujeme cenzuru americké vlády vůči sdělovacím prostředkům"   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
23. 10. 2001 Jordánsko se nechává vyzbrojit v Paříži   
23. 10. 2001 Reuters: Taliban tvrdí, že americké speciální jednotky používají chemické a biologické zbraně   
23. 10. 2001 Kontroverze nad údajným sestřelením amerického vrtulníku   
23. 10. 2001 Američané vybombardovali vojenskou nemocnici: co na to britský ministr obrany?   
23. 10. 2001 Amerika změnila strategii: podporuje nyní Severní alianci   
23. 10. 2001 Činitelka britského parlamentu: "Válka není otázkou svědomí"   
23. 10. 2001 Britský ministr zahraničí Jack Straw: Podporuji americké úsilí zavraždit bin Ladena (ale ne moc nadšeně)   
23. 10. 2001 Britská vláda: Labourističtí odpůrci války "projevují mnichovanství"   
22. 10. 2001 Báječné "sjezdové retro" v České televizi Ondřej  Čapek
22. 10. 2001 ČT zmanipulovala telefonní hlasování o Afghánistánu Vratislav  Kuchař
22. 10. 2001 O povaze slov a komunikaci Radek  Batelka
22. 10. 2001 Islám se stal svým vlastním nepřítelem   
22. 10. 2001 Odborník na Afghánistán: Proč tato válka nepovede k úspěchu   
21. 10. 2001 Fotogalerie z páteční protiválečné demonstrace Tomáš  Pecina
20. 10. 2001 Proč je ČTK tak pomalá?