19. 10. 2001
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
19. 10. 2001

Proti omezování svobody projevu v Británii

Britským ministrem vnitra nyní vynucovaná autocenzura nakonec nepřinese ani příliš velký prospěch muslimům, které má ochraňovat. Ti se dosud také v Británii těšili svobodě projevu. Až do nedávna využívali barvitější muslimští nadšenci, například Omar Bakri Mohammed, původem ze Saúdské Arábie, radostně tohoto svého práva a požadovali, mimo jiné, aby byla zahájena proti Británii svatá válka. Nebude i jim chybět Blunkettem zlikvidovaná svoboda projevu? ptala se včera komentátorka listu Guardian.

Shrnujeme komentář, který včera vyšel v deníku Guardian.

Čiňme, jak nám před časem doporučoval Tony Blair, a dívejme se na svět optimisticky. Proto uvažujme, co dobrého všechno může povstat z rozhodnutí britského ministra vnitra hodit přes palubu svobodu projevu. Zaprvé, jeho nový trestný čin "podněcování k náboženské nenávisti" okamžitě osvobodí Speakers' Corner v Hyde Parku od všech těch podněcovatelů, kteří ho tam okupují už stovky let.

Před nedávnem, když královské londýnské parky umístily nedaleko Speakers'Corner v Hyde Parku hlučný, ale výdělečný kolotoč, pravidelní debatéři z Hyde Parku si zuřivě stěžovali, že kolotoč omezuje svobodu projevu, tedy, přesně řečeno, že ji přehlušuje. Kolotoč zmizel po jediném létě. Teď, přestože debatéři v Hyde Parku brzo přijdou o právo hovořit o tom, co si myslí, protože by mohli za to být odsouzeni na sedm let do vězení, budou moci jezdit pořád dokola na namalovaných koních pana ministra vnitra.

A co dál? No, zanedlouho budou muset zmizet agresivní rozhlasové a televizní pořady, jako je Moral Maze (Morální bludiště) anebo Question Time, které v minulosti tak často urážely. Budou se muset buď napravit, anebo prostě zmizí. Rozhlasový debatér, historik David Starkey, který byl dosud znám jako nejnezdvořilejší muž v Británii, se bude muset stát nejzdvořilejším mužem v Británii, anebo si bude muset najít novou kariéru. Místo televizního debatního pořadu Question Time se bude muset vysílat nový pořad, založený daleko více na společenském konsensu, něco jako "Hvězdy v jejich očích". A komentátor [bulvárního] deníku The Sun Richard Littlejohn se bude muset připravit na mlčení anebo na mučednictví.

V určitých čtvrtích severoanglického města Bradfordu, kde nedávno došlo k rasovým nepokojům, se mnozí nyní jistě radují nad "zmodernizováním" slavného Voltairova výroku, jímž hájil právo na svobodu projevu až do smrti. Jeho nová verze podle Blunketta teď bude znít: "Nevím, jestli s vámi souhlasím nebo nesouhlasím, ale vytvořil jsem zákon, který vám odebírá právo mluvit."

Konečně, dvanáct let poté, co poprvé na veřejnosti pálili fanatikové výtisky Rushdieho knihy Satanské verše, mají nyní šanci docílit toho, aby byla tato kniha v Británii navždy zakázána. Možná skončí Rushdie, jeho vydavatelé a distributoři jeho knihy na sedm let ve vězení!

Pro stoupence méně populárních náboženství nabízí hrdé Blunkettovo odmítnutí osvícenství velmi podstatný prospěch. Blunkett nyní totiž vlastně rozšířil starodávný a nepoužívaný britský zákon o rouhání z křesťanství na všechny náboženské víry. Už nebudou mít monopol na to, urážet se, jen křesťané. Je pravda, křesťané moc často své rouhače nepronásledují - podle tohoto starého zákona byl za posledních více než 70 let stíhán jen jeden člověk, ale to není důvodu, proč by stoupenci citlivějších náboženských vyznání nemohli požadovat, aby byli jejich "rouhači" souzeni a uvrhováni do vězení.

Blunkettův nový zákon nepřináší sice hned teď žádný viditelný prospěch zrzavým lidem, tlustým lidem, Velšanům, majitelům realitních kanceláří, novinářům či politikům či dalším kategoriím lidí, kteří bývají často vysmíváni a kteří jsou vystavováni ústrkům. Avšak jistě zanedlouho budou i tyto kategorie lidí moci vidět své mučitele na lavici obžalovaných, za to, že o nich řekli něco ošklivého. Proč by totiž měl být zvýhodňovány jen terče náboženské nenávisti před všemi ostatními obětmi nadávek a hrubých slov?

Ale největší prospěch z toho všeho budou mít právníci, a to natolik, že by bylo záhodno, aby si ti podnikavější z nich rychle založili nové specializované právní kanceláře, tak jak to udělala manželka Tonyho Blaira se svou firmou Matrix včas před přijetím zákona EU o lidských právech. Právní odborníci v těchto nových kancelářích se budou specializovaně věnovat, zdlouhavým a nesmírně nákladným způsobem, jemným rozdílům mezi zesměšňováním a vyvoláváním nenávisti, projevem vlastního názoru a vyvoláváním nenávisti, napsáním románu a vyvoláváním nenávisti, praktikováním vlastního náboženství a vyvoláváním nenávisti.

Samozřejmě, Blunkettův nový zákon není dobrou zprávou pro každého. Představte si, jak složité, ne-li nemožné to bude pro duchovní vymyslet si novou formu náboženství tak, aby to neuráželo příslušníky opačných věr. Pomyslete, jaké potíže budou mít nově zakládané náboženské školy. A pak pomyslete i na ty lidi, kteří si stále ještě cení svého práva vyjádřit ve svobodné společnosti vlastní svobodný názor.

Blunketova vynucovaná autocenzura nakonec nepřinese ani příliš velký prospěch muslimům, které má ochraňovat. Ti se dosud také v Británii těšili svobodě projevu. Až do nedávna využívali barvitější muslimští nadšenci, například Omar Bakri Mohammed, původem ze Saúdské Arábie, radostně tohoto svého práva a požadovali, mimo jiné, aby byla zahájena proti Británii svatá válka. Nebude i jim chybět Blunkettem zlikvidovaná svoboda projevu?

                 
Obsah vydání       19. 10. 2001
20. 10. 2001 První mrtví američtí vojáci
20. 10. 2001 Proč je ČTK tak pomalá?
18. 10. 2001 Policie bude vyšetřovat Tomáše Pecinu pro "schvalování trestného činu"
19. 10. 2001 Trestní oznámení Tomáš  Pecina
19. 10. 2001 Hackerům se zdařil další průnik na stránky Českých novin Tomáš  Pecina
19. 10. 2001 Američtí vojáci se už v Afghánistánu "účastní operací"
19. 10. 2001 Každé zdržení při vyrovnání s CME bude stát ČR 100 000 dolarů denně
19. 10. 2001 Jak je to se svobodou projevu v demokracii? Jan  Čulík
19. 10. 2001 Komik "Mr. Bean" protestuje proti návrhu trestně stíhat "podněcování k náboženské nenávisti"
19. 10. 2001 Vyvolávat nenávist není správné, ale musíme mít dál svobodu dělat o náboženství vtipy
19. 10. 2001 Britská vláda "nebude trestně stíhat komiky a satiriky"
19. 10. 2001 Proti omezování svobody projevu v Británii
19. 10. 2001 Že je pro nás stále nepřijatelná propaganda, dokazuje, že se necítíme být ve válce
19. 10. 2001 Půlroční stáž pro novináře v amerických redakcích
19. 10. 2001 Kontraprohlášení kolektivu Ulice patří lidem
19. 10. 2001 Několik poznámek k policejnímu "článku" Helena  Svatošová
19. 10. 2001 Ministr zemědělství Fencl v Den smutku střílel Hanka  Hricová
19. 10. 2001 Mediální kampaň alias PR aneb novinářská smrt aneb proč nám lžou a kdo? Martin  Škapík
18. 10. 2001 ČT uvede pořad Z. Plachého - podle Z. Drahoše "amatérského režiséra amatérského kroužku" Zdenek  Plachý

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
19. 10. 2001 Proti omezování svobody projevu v Británii   
19. 10. 2001 Vyvolávat nenávist není správné, ale musíme mít dál svobodu dělat o náboženství vtipy   
19. 10. 2001 Komik "Mr. Bean" protestuje proti návrhu trestně stíhat "podněcování k náboženské nenávisti"   
18. 10. 2001 Zrádce národa Susan Sontagová: "Není divu, že jsou sdělovací prostředky zastrašeny"   
18. 10. 2001 Ještě jednou o svobodě, Havlovi, Spojených státech a demokracii Jan  Čulík
17. 10. 2001 Cenzura: Spojené státy odkoupily civilní satelitní záběry války v Afghánistánu   
17. 10. 2001 Satira: Dopis Tonyho Blaira Afgháncům   
17. 10. 2001 Jak Amerika umlčuje skeptiky   
16. 10. 2001 "Odsuzujeme cenzuru americké vlády vůči sdělovacím prostředkům"   
15. 10. 2001 Američtí "jestřábové" chtějí obvinit Irák   
14. 10. 2001 Good PR: How Britain succesfully presented itself as a racist imperial power to the Czech Republic. Jan  Čulík
14. 10. 2001 O západní "nadřazenosti" Umberto  Eco
13. 10. 2001 O korumpujícím nebezpečí "mocenské turistiky"   
12. 10. 2001 Žantovský: Za Klause a gangsterský kapitalismus   
12. 10. 2001 O přínosech a možných rizicích českého vstupu do Unie Luděk  Urban