18. 10. 2001
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Susan Sontag
18. 10. 2001

Zrádce národa Susan Sontagová: "Není divu, že jsou sdělovací prostředky zastrašeny"

Americká spisovatelka Susan Sontagová vyjádřila (zde česky) těsně po teroristických útocích z 11. září v časopise New Yorker nevoli z infantilizace americké společnosti, jíž se na občanech dopouštěli politikové a sdělovací prostředky. Vysloužila si tím přízvisko "zrádce amerického národa". Jak se na situaci dívá nyní, se jí zeptal internetový časopis Salon.com

Tento rozhovor vyšel na stránkách časopisu Salon.com, včera ho otiskl také list Guardian.

Americká spisovatelka Susan Sontagová byla označena za zrádce národa, protože si dovolila kritizovat americké reakce na teroristické útoky z 11. září. Lituje toho? Zjišťoval to na stránkách časopisu Salon.com David Talbot.

  • Vy nějak před tou vlnou kritiky vůbec neustupujete. Proč?
  • No, nejsem instituce a nemusím se bát, že přijdu o zaměstnání. Jen dostávám spoustu sprostých dopisů, v nichž mi nadávají, že jsem zrádce národa. Jsem v celé věci pořád trochu defenzívní, protože jsem pořád šokována, jak byla má reakce přijata. To, co jsem publikovala v časopise New Yorker, jsem napsala doslova 48 hodin po útocích z 11. září. Byla jsem tou dobou v Berlíně a dívala jsem se na CNN nepřetržitě 48 hodin.

    To, co jsem napsala, byl výkřik zoufalství nad všemi těmi nesmysly, které jsem na té stanici viděla. Chápala jsem, že jsou lidé ve stavu obrovské bolesti a zmatku a strachu. Ale viděla jsem také, že dochází k pozoruhodnému návratu k rétorice z doby studené války a k obrovskému svatouškovství a že bude pro nás nesmírně obtížné, jak se s celou věcí vyrovnat. A musím říci, že mé obavy se splnily.

  • Co si myslíte o úsilí Bushovy vlády cenzurovat sdělovací prostředky, zejména o její žádosti, aby televizní stanice nevysílaly videozáznamy projevů bin Ladena a činitelů organizace al Qaeda?
  • Je to vážný pokus potlačit veškerou debatu. Velké sdělovací prostředky byly skutečně obrovskou měrou zastrašeny, ale internet ne. Skutečně, myslí si někdo, komu je víc než šest let, opravdu vážně, že Osama bin Laden dokáže komunikovat se svými agenty v zahraničí jen tím, že se postaví do toho svého předpotopního prostředí jako z Flintstones a bude se při projevu tahat za pravý ušní lalůček? Je jasné, že americká vláda prostě chce zabránit, aby lidi viděli, co chce bin Laden říct, ať je to cokoliv. Vidím, že BBC, naši britští bratranci, kteří jsou vždycky zcela servilní, debatují o tom, zda pásky vysílat. Vždycky se můžeme spolehnout na Brity, že se zařadí.

  • Proč byly sdělovací prostředky tak ochotné splnit cenzurní přání Bílého domu?
  • No, když nadávají lidem, jako jsem já, za to, že říkají úplně mírné věci, není divu, že jsou sdělovací prostředky zastrašeny. K jedné věci se nikdo nevyjádřil a mně se to pořád zdá divné: kdo rozhodl, že se nesmějí nikde vysílat drastické záběry scén po kolapsu Světového obchodního střediska? Myslím, že nikdo nevydal žádnou cenzurní směrnici, ale vznikl ve sdělovacích prostředcích autocenzurní konsensus, ředitelé amerických sdělovacích prostředků se prostě dohodli, že by zveřejnění takových záběrů bylo pro Ameriku příliš demoralizující.

  • Co si myslíte o "válce proti terorismu"? Jak by se měly Spojené státy bránit?
  • Nelíbí se mi, že házíme Afgháncům z letadel svačinu, vyrobenou v jednom malém texaském městě, abychom mohli říct, Koukejte, jak lidsky jednáme. Ty trapné balíčky jsou naprosto nedostatečné a ti lidé za nimi běhají do zaminovaných prostor. Nelíbí se mi, jak se "lidskost" znovu používá jako záminka pro válku.

    Nejsem povolána k tomu, abych o tom spekulovala, ale člověk si dokáže představit celou řadu reálpolitických výsledků této krize. Afghánistán se možná nakonec stane protektorátem Pákistánu, což se ovšem vůbec nebude líbit Indii a Číně. Takže jak proboha bude možné svrhnout Talibán a nevyvolat v té části světa další problémy, to je velmi složitá otázka.

  • Myslíte si, že by se to skutečně bývalo dalo udělat bez bombardování?
  • Samozřejmě. Ale je to složitý a dlouhý proces - a Spojené státy nejsou v těchto věcech příliš zkušené. Problém je, že existuje obrovská propast mezi realitou a tím, co lidé ve vládě ve sdělovacích prostředcích říkají o té realitě.

    Myslím si, že naši ochránci jsou neuvěřitelně neschopní. V každé jiné zemi by nejvyšší činitelé FBI už odstoupili anebo by byli propuštěni. Prosím vás, Mohammada Attu FBI sledovala, ale leteckým společnostem to nikdo nikdy neřekl.

    Úřady nyní reagují na strach před antraxem - z 99 procent si jsem jistá, že to dělají nějací domácí američtí šílenci, kteří napodobují teroristy a prosazují si tím své cíle - tím, že šíří dál strach. O minulém víkendu byly ulice v New Yorku naprosto prázdné, protože FBI oznámila, že dojde k dalšímu teroristickému útoku. Mezitím nám náš absurdní prezident radí, abychom chodili nakupovat a do divadla a vedli normální život. Nemůžete lidi děsit a pak jim říkat, aby vedli normální život.

    Taky se v Americe šíří protikladné signály o muslimech. Říká se nám, že není pravda, že muslimové jako takoví jsou našimi nepřáteli, ale zároveň policie zatýká samé muslimy.

    Bojím se toho, že dojde k nějakému skutečnému novému teroristickému útoku - ne k tomuhle trapnému vtipu jako je ten prášek v obálce, ale k něčemu skutečnému, kdy zahynou skuteční lidé. A pak by se klidně mohlo stát, že tady bude vyhlášen výjimečný stav. Mnoho Američanů, kteří jsou tolik nezvyklí se nebát, by rádo obětovalo jakoukoliv svou svobodu.

  • Ve svém článku v New Yorkeru jste charakterizovala George W. Bushe jako "robota". Myslíte si, že získal od teroristických útoků větší autoritu?
  • Ne, myslím si, že od 11. září získal legitimitu, to je všechno. Zdá se mi, že ve Washingtonu vládnou regenti, že stát řídí asi Cheney a Rumsfeld, možná i Powell, i když Powell je spíš organizátor než skutečný vůdce. Všechno je to strašně skryté. Sdělovacím prostředkům se v těchto dnech zdá důležité podporovat prezidentův image.

    Já prostě jen nechápu, proč teď debata znamená dissent a proč teď dissent znamená údajný nedostatek vlastenectví. Brečím každé ráno, když čtu ty malé nekrology, co tiskne New York Times pro lidi, kteří zahynuli ve Světovém obchodním středisku. Jsem opravdu a hluboce úplně stejná jako všichni ostatní, skutečně jsem dojatá, opravdu mě to ranilo a opravdu truchlím. Spousta lidí, které znám, přišlo o přátele a o lidi, které milovali. Chci jednu věc říct jasně - nemám pocit, že útoky z 11. září byly prosazování legitimních cílů nelegitimními prostředky.

    Jenom proto, že kritizuju izraelskou politiku, to neznamená, že jsem přesvědčena, že si Spojené státy tento terorismus zavinily samy. Jsem přesvědčena, že bin Laden a jeho stoupenci toho využívali jako záminky. Kdybychom přestali okamžitě podporovat Izrael, myslím si, že by to těm teroristickým útokům nezabránilo. Tohle asi skutečně je svatá válka.

  • A co si myslíte o těch členech protiválečného tábora, kteří argumentují, že z morálního hlediska je bombardování Afghánistánu totéž jako bylo zničení Světového obchodního střediska?
  • Ten názor nesdílím. Nejsem pacifista, ale jsem proti bombardování. Je to jedna z nejchudších zemí na světě. Bombardují ty vojáky a tábory, kde jsou ti vojáci Talibánu. A dovedete si představit, co je to za lidi, jsou to prostě jen strašně mladí kluci.

    Můžeme tam na ně shazovat napalm a bomby s obalem z ochuzeného uranu a zabít mnoho tisíc lidí. A pak tam zvítězí ta druhá strašlivá strana, ta Severní aliance a bude to děsné.


                     
    Obsah vydání       18. 10. 2001
    18. 10. 2001 K prvnímu útoku antraxem mimo USA došlo v Keni
    19. 10. 2001 Jak je to se svobodou projevu v demokracii? Jan  Čulík
    18. 10. 2001 Policie bude vyšetřovat Tomáše Pecinu pro "schvalování trestného činu"
    18. 10. 2001 Policisté nejsou povinni sdělit, proč zasahují proti demonstraci
    18. 10. 2001 Spravedlnost nebo pomsta? Dominik  Lukeš
    18. 10. 2001 Humanitární organizace: Zastavte bombardování, v Afghánistánu hrozí hladomor 7,5 milionů lidí
    17. 10. 2001 Americké pozemní jednotky "vstoupily do Afghánistánu"
    17. 10. 2001 Cenzura: Spojené státy odkoupily civilní satelitní záběry války v Afghánistánu
    17. 10. 2001 Talibán se znovu pokusil nabídnout Američanům bin Ladena
    17. 10. 2001 31 osob přišlo v americkém Senátu do styku s antraxem
    18. 10. 2001 Policie ČR: Kam se obrátit o radu, dostanete-li "podezřelý balíček"
    18. 10. 2001 Zuří mezi afghánskými uprchlíky v Íránu epidemie Eboly?
    18. 10. 2001 Zrádce národa Susan Sontagová: "Není divu, že jsou sdělovací prostředky zastrašeny"
    18. 10. 2001 Ještě jednou o svobodě, Havlovi, Spojených státech a demokracii Jan  Čulík
    18. 10. 2001 Brezinovy hyeny Dominik  Lukeš
    18. 10. 2001 Co nestojí za to, o tom se nepíše Jan  Paul
    17. 10. 2001 Jak Amerika umlčuje skeptiky
    17. 10. 2001 Satira: Dopis Tonyho Blaira Afgháncům

    Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
    18. 10. 2001 Zrádce národa Susan Sontagová: "Není divu, že jsou sdělovací prostředky zastrašeny"   
    18. 10. 2001 Ještě jednou o svobodě, Havlovi, Spojených státech a demokracii Jan  Čulík
    17. 10. 2001 Cenzura: Spojené státy odkoupily civilní satelitní záběry války v Afghánistánu   
    17. 10. 2001 Satira: Dopis Tonyho Blaira Afgháncům   
    17. 10. 2001 Jak Amerika umlčuje skeptiky   
    16. 10. 2001 "Odsuzujeme cenzuru americké vlády vůči sdělovacím prostředkům"   
    15. 10. 2001 Američtí "jestřábové" chtějí obvinit Irák   
    14. 10. 2001 Good PR: How Britain succesfully presented itself as a racist imperial power to the Czech Republic. Jan  Čulík
    14. 10. 2001 O západní "nadřazenosti" Umberto  Eco
    13. 10. 2001 O korumpujícím nebezpečí "mocenské turistiky"   
    12. 10. 2001 Žantovský: Za Klause a gangsterský kapitalismus   
    12. 10. 2001 O přínosech a možných rizicích českého vstupu do Unie Luděk  Urban
    12. 10. 2001 Zlikviduje navrhovaná novela azylového zákona v ČR azylové právo? Pavel  Kelly-Tychtl
    11. 10. 2001 Česká média vyvolávají u lidí bigotní, hysterické, tupé reakce Jan  Čulík
    8. 10. 2001 Kdy se zbavíme švejkoviny? Jan  Čulík