19. 10. 2001
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
19. 10. 2001

Že je pro nás stále nepřijatelná propaganda, dokazuje, že se necítíme být ve válce

V Británii jsme navyklí na to, že vláda běžně manipuluje fakta ve svůj prospěch a snaží se je prezentovat pro sebe v co nejvýhodnějším světle. Říkáme tomu spin, napsala včera v deníku Guardian v zajímavé analýze toho, proč lidé na Západě stále odmítají připustit omezování občanských svobod, Decca Aitkenheadová.

Britové očekávají, že "spin" bude zmanipulovaná skutečnost, ale její jádro bude pravdivé. Propaganda je něco jiného: to je otevřené lhaní, šířené ve veřejném zájmu, v rámci kauzy, která je důležitější než je v krátkodobé perspektivě pravda.

Během druhé světové války předpokládala britská veřejnost, že vláda bude šířit propagandu. Jinými slovy, že bude na veřejnosti lhát. Země neočekávala nic jiného, a byla by vážně znepokojena takovým vedoucím politikem, který by občanům v době války odmítal lhát. Stejným způsobem přijali lidé během druhé světové války internaci "podezřelých" cizinců a zatemnění a potraviny na lístky a bezpečnostní kontroly občanských průkazů a další omezení občanských svobod jako nutnost, která je důsledkem války.

Zajímavé je to, jak neochotni jsme přijmout tato omezení nyní.

Pokusy britského vládního mluvčího pro sdělovací prostředky Alastaira Campbella potlačit projevy členů organizace al Qaeda vyvolaly kombinaci všeobecného rozhořčení a veselí. Nikdo nevěří ani na minutu, že by bin Ladenova videa obsahovala zakódované signály, ani že je zapotřebí, aby byl Západ chráněn před bin Ladenovými názory z obavy, že by nás mohl přesvědčit, že má pravdu.

Je zajímavé, že i pravicové deníky, plné komentářů bojechtivých rádobygenerálů, zaujaly vůči cenzurním snahám britské vlády stejně pohrdavý postoj jako liberálové.

"Pokus Downing Street cenzurovat zpravodajství," posmíval se list Daily Mail, "nemohl být neohrabanější a pošetilejší." - "Bina Ladena," zdůrazňoval konzervativní deník Daily Telegraph, "musí být slyšet."

Pokus potlačit videoprojevy bina Ladena připomíná vlastnosti zákazu od Margaret Thatcherové, když nařídila britským sdělovacím prostředkům, aby nevysílaly hlas Gerryho Adamse z irské organizace Sinn Féin a jeho hlas musel dabovat jeden irský herec. Bylo to panikářské, nesmyslné gesto, které informovalo více o stavu cenzorovy mysli než o myšlenkách cenzurovaných osob. Ale i rozhodnutí Thatcherové zakázat Adamsův hlas v televizi mělo větší podporu než pokus Alastaira Campbella zakázat bin Ladenova videa, a to jsme nebyli ve válce.

Ostré a všeobecné protesty proti cenzuře jsou v nynější situaci výmluvné. Podle všech průzkumů veřejného mínění podporuje většina Britů letecké údery proti Afghánistánu. Bushe a Blaira v tom plně podporujeme. Přesto však okamžitě protestujeme proti první známce opatření, která nutně přicházejí s válkou.

Jít do války znamená vyrovnat se s cenzurou, a to je to nejmenší. Znamená to také, že každý šílenec od Kábulu až po Londýn začne odesílat v obálce do místních novin prášek na praní - a zlovolnější jednotlivci či organizace budou v těch obálkách rozesílat přímo onu nákazu. Znamená to, že si vytvoříme zásoby antibiotik, válka taky znamená zabíjení nevinných dětí, zabíjení vojáků a život s normálně nesnesitelnou intenzitou strachu a státních bezpečnostních opatření.

Suspendování občanských práv je společnost ochotna přijmout jen v tom případě, kdy si lidé uvědomí, že by jejich nesuspendováním byli ohroženi - že nepřítel zničí je, pokud si nezlikvidují svá občanská práva.

Kdybychom o tom nyní skutečně byli přesvědčeni, asi bychom tak hlučně neprotestovali proti cenzuře. Nynější kontroverze ukazuje, že jsme se stali obětí falešné představy, že můžeme vést válku, aniž bychom ve skutečnosti byli ve válečném stavu.

Každý den sílí konsensus, že Tony Blair prohrává propagandistickou válku v arabském světě. Není divu, protože nevyhrál ani válku ve vlastní zemi o právo vést propagandistickou válku.

Abychom byli vůči Blairovi féroví, naše štítivost vůči jeho metodám mu může připadat trochu drzá. Schválili jsme mu, aby šel do války, a pak mu děláme scény, když chce trochu zavádět cenzuru.

Ovšem Blair by si měl vzpomenout, kdo vlastně nás naučil (byl to on sám), že můžeme mít všechno.

                 
Obsah vydání       19. 10. 2001
20. 10. 2001 První mrtví američtí vojáci
20. 10. 2001 Proč je ČTK tak pomalá?
18. 10. 2001 Policie bude vyšetřovat Tomáše Pecinu pro "schvalování trestného činu"
19. 10. 2001 Trestní oznámení Tomáš  Pecina
19. 10. 2001 Hackerům se zdařil další průnik na stránky Českých novin Tomáš  Pecina
19. 10. 2001 Američtí vojáci se už v Afghánistánu "účastní operací"
19. 10. 2001 Každé zdržení při vyrovnání s CME bude stát ČR 100 000 dolarů denně
19. 10. 2001 Jak je to se svobodou projevu v demokracii? Jan  Čulík
19. 10. 2001 Komik "Mr. Bean" protestuje proti návrhu trestně stíhat "podněcování k náboženské nenávisti"
19. 10. 2001 Vyvolávat nenávist není správné, ale musíme mít dál svobodu dělat o náboženství vtipy
19. 10. 2001 Britská vláda "nebude trestně stíhat komiky a satiriky"
19. 10. 2001 Proti omezování svobody projevu v Británii
19. 10. 2001 Že je pro nás stále nepřijatelná propaganda, dokazuje, že se necítíme být ve válce
19. 10. 2001 Půlroční stáž pro novináře v amerických redakcích
19. 10. 2001 Kontraprohlášení kolektivu Ulice patří lidem
19. 10. 2001 Několik poznámek k policejnímu "článku" Helena  Svatošová
19. 10. 2001 Ministr zemědělství Fencl v Den smutku střílel Hanka  Hricová
19. 10. 2001 Mediální kampaň alias PR aneb novinářská smrt aneb proč nám lžou a kdo? Martin  Škapík
18. 10. 2001 ČT uvede pořad Z. Plachého - podle Z. Drahoše "amatérského režiséra amatérského kroužku" Zdenek  Plachý