12. 10. 2001
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
12. 10. 2001

Měli by muslimové vyhlásit svatou válku proti bin Ladenovi?

"O těchto věcech by měl rozhodovat soudce, soudce musí rozhodnout o vině či nevině člověka, nebo porota. Politikové asi nepatří mezi nejvhodnější lidi, kteří by měli o určitých otázkách rozhodovat, protože často musejí dělat, co se od nich čeká. Jsem si jist, že jsou ty důkazy velmi přesvědčivé, ale zda je Osama bin Laden přímo vinen, to musí rozhodnout soudce. Pokud by to potvrdila například rada soudců, rada islámských autorit, pak by bylo možné vést džihád, boj proti Osamu bin Ladenovi s cílem přivést ho a jeho organizaci k spravedlnosti. Takto argumentoval včera v rozhlase BBC jeden čelný představitel organizace evropských muslimů.
Vybráno ze zpravodajského pořadu pořadu rozhlasové stanice BBC Rado Four "PM" (Odpoledne), který se vysílal ve čtvrtek 11.10. v 17 hodin.

Moderátor: Muslimští vedoucí představitelé z Británie i z jiných míst Evropy se účastnili konference v Birminghamu, kde jednali o tom, jak by měli britští muslimové reagovat na svatou válku, kterou Talibán vyhlásil proti Americe. Debata byla občas velmi vášnivá a dramatická. Měli by muslimové podporovat bin Ladenovu svatou válku proti Americe? Anebo by měli podporovat linii britské vlády?

Spisovatel Zia Sahda nedávno vyhlásil vlastní osobní fatwu, trest smrti proti binu Ladenovi. Proč si myslí, že jiní muslimové nejsou ochotni udělat totéž?

Zia Sahda: Myslím, že je to hlavně proto, že muslimové asi nechtějí velmi intenzivně hledat zlo v sobě samotných. Myslím, že hlavním důvodem je, že učenci normálně nevydávají fatwu, pokud je někdo konkrétně o to nepožádá. Myslím, že je načase, aby britská muslimská veřejnost, aby muslimové v Evropě pořádali své učence, aby vydali fatwu. Je zapotřebí, aby jednotliví lidé šli do mešity, k svému imámovi, k známým učencům ve své komunitě, a aby je požádali, aby vydali v této věci fatwu.

Moderátor: Jeho Eminence Hazrad Laktart je předsedou Mezinárodní muslimské organizace a předsedal dnešnímu zasedání. Požaduje stále ještě důkaz, předložený muslimskému soudu, než bude vydána jakákoliv fatwa proti Osamu bin Ladenovi.

Hazrad Laktart: Zatím nikde na světě není žádný soud, který by ho podrobil přísným zásadám islámu. Souhlasíme s mezinárodními konvencemi, které existují u Mezinárodního soudního dvora. Nechť jsou tam předloženy důkazy. Nepřijímáme ale, že by měla mít Amerika právo vytvářet sama zákon, být policistou, který ten zákon vynucuje a soudce, který podle něho soudí. Jestliže má být postaven Osama bin Laden před soudce a bude se zodpovídat z obvinění, která byla proti němu vznesena, před muftim, to je soudce, islámský soudce, pak ano, je možné proti němu vyhlásit fatwu, ale nikoliv in absentia.

Moderátor: Patokar Ishak je viceprezidentem Mezinárodní muslimské organizace. Ten byl také na čtvrteční konferenci. Zeptali jsme se ho, jestli se konferenci podařilo vyřešit dilema britských muslimů, kteří nevědí, na jakou stranu se mají postavit.

Patokar Ishak: Na tomto světě existuje velké množství nespravedlnosti a většinou zjistíte, že v důsledku toho se prolévá muslimská krev. A z toho pak vyplývají emoce lidí. Co tedy můžeme dělat? No, naším osobním džihádem, a džihádem naší komunity by mělo být zmírňovat utrpení lidí, co nejvíce je to v našich silách a uvědomovat lidi o tomto utrpení. Stovky dětí umírají v Iráku, v Palestině, v Čečensku. To skutečně zraňuje muslimskou komunitu. Takže jedním aspektem boje, úsilí, džihádu, je upozornit lidi na to, co se děje, a pokusit se přispět k tomu, aby došlo ke změně zahraniční politiky, aby byla spravedlivější vůči těm nevinným lidem, kteří trpí jako důsledek činnosti svých neislámských vlád.

Moderátor: Měli by britští muslimové přijmout vyhlášení svaté války proti Americe, kterou vyhlásil Osama bin Laden?

Patokar Ishak: Říkáme muslimům: jestliže chcete bojovat proti Spojeným státům, bojujte proti jejich ideologii. Protože pak se octneme morálně na velmi vysokém stanovisku a máme velkou šanci zvítězit. Avšak, ne, nepřijímáme výzvu Osamy bin Ladena pro svatou válku proti Spojeným státům. Ano, je nutno protestovat proti zahraniční politice USA, je nutno bojovat proti nevědomosti ohledně islámu - americký lid neví o islámu absolutně nic, nevědí, co to je, a tak to je s většinou lidí na světě.

Moderátor: A co o dnešních hlasech, nevím, zda se o tom hovořilo i na vaší konferenci, že by měla být zahájena svatá válka proti Osamovi bin Ladenovi:

Patokar Ishak: Výsledky jednání a svou politiku formulujeme tak, že potřebujeme vědět, jaké přesně existují proti němu důkazy. Jestliže zjistíme, že jsou důkazy proti němu velmi silné a velmi přesvědčivé, pak ano, můžeme, máme právo vyhlásit džihád proti lidem, kteří jsou teroristé.

Moderátor: Takže vám nestačí slovo lidí, jako je George Bush nebo Tony Blair, a dalších čelných politiků, kteří tvrdí, že ty důkazy viděli a že jsou velmi přesvědčivé.

Patokar Ishak: No, jsem si jist, že jsou přesvědčivé, ale o těchto věcech by měl rozhodovat soudce, soudce musí rozhodnout o vině či nevině člověka, nebo porota. Politik asi nejsou nejvhodnějšími lidmi, kteří by měli o určitých otázkách rozhodovat, protože často musejí dělat, co se od nich čeká. Jsem si jist, že jsou ty důkazy velmi přesvědčivé, ale zda je přímo vinen, to musí rozhodnout soudce. Pokud by to potvrdila například rada soudců, rada islámských autorit, pak by bylo možné vést boj proti Osamu bin Ladenovi s cílem přivést ho a jeho organizaci k spravedlnosti.

Moderátor: Ohledně širší otázky, jaké mají pocity britští muslimové. Jak víte, Margaret Thatcherová na ně zaútočila, že prý teroristické útoky z 11. září dostatečně silně neodsoudili, oni se hájili, že to není pravda. Jak na to reagovala vaše konference?

Patokasr Ishak: Dnes se poprvé setkali učenci v této zemi a všichni jednomyslně odsoudili teroristické útoky. Jednomyslně zdůraznili, že každý útok proti civilistům je naprosto proti islámu. Ani ve válce nesmí muslim zabíjet civilisty, ničit budovy. Tyto předpisy jsou v islámu velmi přísné. Islámská válka smí být jen velmi spravedlivá válka. Smí být vedena jen proti agresorům, kteří útočí na islám a když přestanou, válka končí.

(Arabská jména uvádíme bez záruky, jde o přepis z anglického audiozáznamu vysílání britského rozhlasu.)

                 
Obsah vydání       12. 10. 2001
13. 10. 2001 O korumpujícím nebezpečí "mocenské turistiky"
11. 10. 2001 Česká média vyvolávají u lidí bigotní, hysterické, tupé reakce Jan  Čulík
12. 10. 2001 Zlikviduje navrhovaná novela azylového zákona v ČR azylové právo? Pavel  Kelly-Tychtl
11. 10. 2001 Novinářská práce jako manifestační přihlášení se k většinovému davu Jan  Čulík
12. 10. 2001 Praktikujeme svobodu projevu
12. 10. 2001 Britská vláda požaduje v souvislosti s Afghánistánem zahájení palestinského mírového procesu
12. 10. 2001 Měli by muslimové vyhlásit svatou válku proti bin Ladenovi?
12. 10. 2001 Závažné omezení práva na svobodu projevu v USA Tomáš  Pecina
12. 10. 2001 Ať žijí Vánoce, svoboda a mír! Jan  Paul
12. 10. 2001 Koncert na Staroměstském náměstí skončil bez incidentů Tomáš  Pecina
12. 10. 2001 Pocta New Yorku po 11. září
12. 10. 2001 British racist filter at Prague Airport
12. 10. 2001 V této zatěžkávací zkoušce demokracie ČR selhala Eugen  Haičman
12. 10. 2001 Cigareta v klidu Martin  Škapík
6. 10. 2001 Majid Majed má opět problémy s cizineckou policií Tomáš  Pecina
8. 10. 2001 Kdy se zbavíme švejkoviny? Jan  Čulík
7. 10. 2001 Držte hubu, Čulíku II. Tomáš  Pecina, Štěpán  Kotrba, Jan  Čulík
12. 10. 2001 Dejte mi pokoj s humanisty Jan  Bím
12. 10. 2001 Jsem pro svobodu projevu Radek  Vrajik
5. 10. 2001 Co udělat, pokud nemáte v těchto nových BL české háčky a čárky Jan  Čulík
8. 10. 2001 Jak vycházejí Britské listy e-mailem Tomáš  Pecina
11. 10. 2001 Jak se dostat ke starším vydáním Tomáš  Pecina

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
14. 10. 2001 O západní "nadřazenosti" Umberto  Eco
13. 10. 2001 O korumpujícím nebezpečí "mocenské turistiky"   
12. 10. 2001 Pocta New Yorku po 11. září   
12. 10. 2001 Dejte mi pokoj s humanisty Jan  Bím
12. 10. 2001 V této zatěžkávací zkoušce demokracie ČR selhala Eugen  Haičman
12. 10. 2001 Měli by muslimové vyhlásit svatou válku proti bin Ladenovi?   
12. 10. 2001 Britská vláda požaduje v souvislosti s Afghánistánem zahájení palestinského mírového procesu   
12. 10. 2001 Praktikujeme svobodu projevu   
11. 10. 2001 Česká média vyvolávají u lidí bigotní, hysterické, tupé reakce Jan  Čulík
11. 10. 2001 Novinářská práce jako manifestační přihlášení se k většinovému davu Jan  Čulík
11. 10. 2001 Obdivujete bin Ladena?   
11. 10. 2001 Útok z 11. září byl reakcí na nespravedlnost   
11. 10. 2001 Pokud budou Spojené státy pokračovat s leteckými údery, dojde k dalším atentátům v Americe   
11. 10. 2001 Američané bojují nyní s bin Ladenem o to, kdo vyhraje propagandistickou válku   
11. 10. 2001 Útlak v Afghánistánu: lidé se nesmějí ani zastavit na ulici