11. 10. 2001
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
11. 10. 2001

Channel 4 News

Američané bojují nyní s bin Ladenem o to, kdo vyhraje propagandistickou válku

Českým televizím: Všimněte si, jak Channel Four zachovává od amerických postojů kritický odstup

Z reportáže televize Channel Four: "Američané mají vážný problém. Z Afghánistánu přicházejí záběry ubohé země, zničené válkou, která se zoufale snaží nějak přežít. Američané si mohou tvrdit, jak chtějí, že jsou nesmírně vojensky úspěšní, jenže tyhle zoufalé záběry z ubohé země vypadají děsivě v konfrontaci se záběry hypermoderní vojenské techniky, přicházejícími z amerických letadlových lodí."

Shrnujeme celkem asi 15 minut z 55 minutových zpráv britské komerční televizní stanice Channel Four, které se vysílaly včera 10. 10. v 19 hodin

Moderátor Jon Snow: Americké válce proti terorismu docházejí cíle k bombardování.

(Znělka televizních novin)

Moderátor: Před nyní nevyhnutelnou pozemní válkou v Afghánistánu probíhá nyní válka o to, kdo ovládne propagandu. Dobrý večer. Prezident Bush se dnes večer pokusil vyrvat propagandistickou válku z rukou Osamy bin Ladena. Americká vláda varovala dnes večer televizní stanice, že videozáznamy s výmluvně hovořícím bin Ladenem prý možná obsahují zakódované signály pro jeho násilné jednotky ve Spojených státech. Přinášíme nejnovější zprávy.

Mluvčí bin Ladena se vyjádřil o útocích na Spojené státy jako o "dobré věci". A jediný velvyslanec Talibánu nám dnes sdělil, že jestli bude Amerika pokračovat v bombardování, dojde k dalším teroristickým útokům. Jsme dnes v Qataru na zasedání arabských ministrů zahraničních věcí - nervózních mužů, kteří se obávají, co se stane, jestliže se konflikt rozšíří mimo Afghánistán. Tony Blair je dnes v Ománu u britských vojsk, které tam jsou na vojenském cvičení. Snaží se získat podporu od států u Perského zálivu tím, že oznámil, že Irák není podezříván z útoků z 11. září. Avšak zaměřuje se na Saddáma i nadále Bushův tým? Budeme hovořit živě s náměstkem amerického ministra zahraničních věcí Conana Powella.

(...)

Moderátor: Nyní, kdy Amerika zahájila svou válku proti muslimům, nastala úplně nová situace a Osama bin Laden už není nijak omezován. To řekl šéf Talibánu mullah Mohammed Omar. Byla to vzdorná reakce na další noc amerického bombardování Afghánistánu. Na tyto vojenské akce reagovaly různé strany odlišně. Američané tvrdili, že ovládli vzdušný prostor nad Afghánistánem, Talibán zdůraznil, že letecké údery na zemi neměly v podstatě vůbec žádný dopad. Jak nyní informuje Mark Easton, nerovná válka mezi Novým světem a třetím světem vede k nepředpověditelným důsledkům.

Mark Easton: Američané sice tvrdí, že Etapa č. 1 operace Trvalá svoboda prý byla úspěšně dokončena -

Americký ministr obrany: V podstatě jsme ovládli afghánský vzdušný prostor -

Mark Easton: - ale za posledních 24 hodin Talibán i teroristická organizace Al Qaeda reagovaly vzdorně. Američané tvrdí, že jejich bombardování je nesmírně přesné, že zasáhlo 80 procent jejich vojenských cílů. (Záběry rozbořeného obytného domu.) Tato bomba však zasáhla vesnici 15 km východně od Kábulu a podle svědků poranila dvě malé holčičky.

Místní člověk: Bomba zasáhla náš dům. Moje žena a mé dvě malé děti a jedna nomádská žena byly zraněny. Tady v této vesnici nejsou žádné vojenské jednotky. Požadujeme, aby s tím bombardováním přestali. K žádným výsledkům to nepovede.

Reportér Mark Easton: Tohle je právě pro Američany problém. Z Afghánistánu přicházejí záběry ubohé země, zničené válkou, která se zoufale snaží nějak přežít. Američané si mohou tvrdit, jak chtějí, že jsou nesmírně vojensky úspěšní, jenže tyhle zoufalé záběry vypadají strašně v konfrontaci se záběry hypermoderní vojenské techniky, přicházejícími z amerických letadlových lodí. Talibán dnes tvrdil, že bombardování nedosáhlo ničeho. Talibán je stále schopen hájit svou zemi a jeho mluvčí dodal, že Osama bin Laden i šéf Talibánu, mullah Mohammed Omar, jsou naživu a v pořádku.

Mluvčí Talibánu: Nemáme hypermoderní, sofistikovaný obranný systém, ale naši schopnost obrany nezničili.

Reportér: Prohlášení od mully Omara zašlo dál. Teď, když zahájila Amerika válku proti muslimům, neexistují už proti Osamu bin Ladenovi žádná omezení. Svatá válka je povinností všech muslimů na světě. My to chceme, chce to bin Laden a Amerika bude čelit nepříjemným důsledkům svých útoků. Omarovy výroky se podobaly výrokům druhého videa, které vydala organizace al Qaeda. Jeden z bin Ladenových nejbližších poradců konstatoval, že jeho organizace věří v "terorismus proti utlačitelům".

Mluvčí al Qaedy: Američané by si měli uvědomit, že bouře letadel nepřestane. Nechť si Amerika uvědomí, že tato válka neopustí jejich území, dokud neopustí naše území a dokud nepřestanou podporovat židy a nezruší nespravedlivé sankce proti Iráku.

Reportér Mark Easton: Tato videonahrávka zjevně irituje Spojené státy. Ministr zahraničních věcí Conan Powell varoval, že prý možná obsahuje "nějaký signál".

(hluk demonstrujícího davu v Pákistánu)

Reportér: Nezdá se ale, že by ten "signál" byl zrovna moc skrýván. Al Qaeda se úmyslně snaží vyvolávat v muslimském světě nepokoje. Snaží se vyplnit vakuum, které vzniklo v důsledku leteckých úderů, vlastní propagandistickou ofenzívou. Dnes pozitivně reagovali na tyto výzvy Pákistánci, hromadně vstupovali na afghánské území a na prvním pohraničním přechodu přísahali věrnost Talibánu a jeho válce proti Americe.

Místní bojovník: Nikdy nedovolíme americkým vojákům ani jejich spojencům vstoupit na naše posvátné území.

Reportér: Spojené státy dobře vědí, že získat nad Afghánistánem vzdušnou převahu je jedna věc, získat však na svou stranu lidi, to je něco úplně jiného.

Jon Snow ve studiu: To byla reportáž Marka Eastona. Dnes večer vydal šéf Talibánu mullah Omar další zprávu. Náš asijský korespondent Ian Williams s námi hovoří živě z Islamabádu. Iane, co je obsahem této zprávy?

Reportér Ian Williams: Mullah Omar zjevně pociťuje potřebu přidat se sám do této propagandistické války. V projevu ve vysílání BBC v jazyce Pashtu a v Hlasu Ameriky apeloval na muslimy celého světa slovy: "Buď jste s námi, anebo jste proti nám." Kdepak jsme asi tato slova už slyšeli? Dodal také, že moc Alláha je daleko silnější než moc Washingtonu. Pokud víme, bylo to poprvé, kdy takto promluvil k mezinárodní veřejnosti. Je to velmi neobvyklé pro šéfa Talibánu, který nevystupuje na veřejnosti a nemluví ani k vlastnímu lidu. Takže zřejmě dospěl k názoru, že se nyní musí začít podílet na tomto, i verbálním, konfliktu.

Moderátor ve studiu: Hovořil jsem s velvyslancem Talibánu (viz jinde na tomto místě BL) - ten hovoří, že je v přímém stykus mullou Omahem a s Osamou bin Ladenem a jak posuzujete nynější situaci Talibánu?

Reportér Ian Williams: Mulah Omar je pravidelně ve styku s tím velvyslancem, konec konců je to jedný velvyslanec, kterého mullah Omar má, je to jeho jediný kontakt s vnějším světem. Styky s Osamou bin Ladenem jsou zřejmě složitější, ale Omar je schopen zjistit, co bin Laden dělá a v jakém je zdravotním stavu. Velvyslanec je schopen nám sdělovat, že Omar i bin Laden jsou v pořádku. Významné je, že výroky Talibánu v Kábulu i tady v Islamabádu jsou nyní velmi podobné výrokům Osamy bin Ladena. Talibán i bin Laden hovoří o tomto konfliktu jako o válce proti islámu, proti muslimům, do níž by se měli dát všichni muslimové. Talibán i bin Laden nyní varují, že dojde k dalším útokům proti Americe. Viděli jsme ty hrůzostrašné výroky bina Ladena, kerý varoval před "špatnými výsledky pro Ameriku" v důsledku těchto akcí.

Moderátor ve studiu: Vzhledem k tomu, že Američané už nemají skoro co v Afghánistánu bombardovat, tak Washington nyní uvažuje, co dál. Vzhledem k tomu, že je nebezpečné vyslat pozemní vojska i rozšířit válku na jiné země, jako například Irák, nejpravděpodobnější je, že teď dojde k bombardovací pauze. Jak informuje náš washingtonský reportér David Smith.

David Smith: Prezident Bush dnes vyplnil mezeru zveřejněním galerie 22 nejhledanějších teroristů. Těchto 22 lidí je prý hlavními organizátory teroristických protiamerických akcí. První jméno, Osama bin Laden, není tak nové.

George Bush: Říkám, že to je prvních 22, protože naše válka není vedena jen proti 22 osobám. Vedeme tuto válku proti sítím a organizacím, lidem kteří je ochraňují a skrývají.

David Smith: A americký ministr zahraničních věcí pak poněkud kuriózně nabídl veřejnosti miliony dolarů odměny za informace.

Colin Powell: Je to www.dssrewards.net. A dejte nám vědět!

David Smith: Je to kuriózní, protože jak se blíží konec první etapy této války, všichni víme, že nadcházející rozhodnutí bude fatální. Amerika prý dnes ovládla vzdušný prostor nad Afghánistánem. Nyní je otázkou, kdy a kam umístit velké počty speciálních jednotek, víc než ty malé týmy, které v Afghánistánu už jsou.

(...)

Reportér David Smith: Veřejná linie Bushovy vlády je každým dnem nyní tvrdší a stále více jednostranná. Nejnověji přišlo z Ameriky skutečně pozoruhodné varování Saddámu Husajnovi v Iráku: Pokud by došlo k nepřátelskému činu z Bagdhádu, zasáhneme vojensky i proti tobě. A budeš poražen. To řekl oficiálně americký velvyslanec John Negroponte u OSN Iráku:

John Negroponte: Vyhražujeme si právo na sebeobranu v budoucnosti.

Reportér: A to prosím přesto, že neexistují zatím žádné důkazy, které by spojovaly Irák s útoky z 11. září.

Americký poslanec: Irák skrývá teroristy a náš prezident řekl, že budeme útočit, kde najdeme teroristy i proti zemím, které je skrývají.

Reportér: Takže říkáte, že tahle válka nebude mít žádné hranice.

Americký poslanec: To je dobře, že nemá žádné hranice.

(...)

Reportér: Je zjevné, že vysílání bin Ladenových videoprojevů na amerických televizních stanicích je pro Bushovu vládu noční můrou. Prezidentovi muži dnes odpoledne varovali televizní stanice, aby nevysílali Osama bin Ladenovy projevy celé, protože by mu to mohlo potenciálně pomoci vést další kolo války.

Moderátor ve studiu: Britský premiér Tony Blair dosud nejjasněji konstatoval, co on sám považuje za hranice této fáze globální války proti terorismu. Je na návštěvě Ománu v Perském zálivu, kde se 20 000 britských vojáků účastní vojenských cvičení a kde potřebuje naléhavě posílit podporu pro údery proti Afghánistánu. Blair bagatelizoval zprávy, že by se měla válka proti Afghánistánu rozšířit, a jeho tým potvrdil, že Irák není podezříván v souvislosti s teroristickými útoky z 11. září. (...) Blair jasně potvrdil, že Británie nehodlá rozšířit tuto válku na jiné země, jako je Irák. Bude to stačit, aby zůstala koalice neporušena?

Moderátor ve studiu: Z Washingtonu s námi nyní živě hovoří John Bolton, náměstek amerického ministra zahraničních věcí Colina Powella. Pane Boltone, Tony Blair velmi silně zdůrazňuje vládám v Perském zálivu, že nepovažujeme Irák za viníka událostí z 11. září. Sdílíte tento názor a souhlasíte, že na Irák se v této fázi války nebude útočit?

John Bolton: Jak řekl ministr zahraničních věcí Powell už dříve, důkazy proti Iráku dosud neexistují, ale my je neustále přehodnocujeme. Důležité je to, co řekl před několika týdny prezident Bush v projevu v Kongresu: zkoumáme chování všech států ohledně terorismu a to, co uděláme v budoucnosti, závisí na tom, jak se chovají.

Moderátor Jon Snow: Ale tohle je velmi citlivé, protože potřebujete spolupráci některých těchto sousedních států k další spolupráci a ty vám nebudou chtít pomoci, jestliže si budou myslet, že budou cíle války rozšířeny.

John Bolton: Neustále konzultujeme všechny země v tomto regionu i po celém světě, jak vést nejlépe tuto válku a není důležité, co se stane v nadcházejících dnech či týdnech, je to velmi dlouhodobé úsilí, a proto se velmi soustředujeme na udržení naší koalice. Avšak naše rozhodnutí stíhat teroristy a jejich stoupence, ať jsou kdekoliv, ze nezměnilo.

(...)

                 
Obsah vydání       11. 10. 2001
11. 10. 2001 My kritickou analýzu a jiné názory prostě NECHCEME SLYŠET! Jan  Čulík
11. 10. 2001 Američané bojují nyní s bin Ladenem o to, kdo vyhraje propagandistickou válku
11. 10. 2001 Obdivujete bin Ladena?
11. 10. 2001 Útok z 11. září byl reakcí na nespravedlnost
11. 10. 2001 Pokud budou Spojené státy pokračovat s leteckými údery, dojde k dalším atentátům v Americe
11. 10. 2001 Útlak v Afghánistánu: lidé se nesmějí ani zastavit na ulici
11. 10. 2001 Obyvatelé Kábulu žijí v děsu z leteckých úderů
11. 10. 2001 Abdull Rahman Salím: Armády muslimských zemí by měly vtrhnout do Británie
10. 10. 2001 Velký a natvrdlý zpěv míru Štěpán  Kotrba
10. 10. 2001 "Rádio Svobodná Evropa je bezpečnostním rizikem hlavního města"
10. 10. 2001 ČTK: České noviny vystaveny útoku hackerů Štěpán  Kotrba
10. 10. 2001 Pecháček odchází ze Svobodné Evropy do Svobodné Evropy Štěpán  Kotrba, Jan  Čulík
10. 10. 2001 RFE-RL končí vysílání ČRo6/RSE, Kindernay stále vlastníkem licence TV3
10. 10. 2001 Martin Kindernay "pokračuje v porušování závazků vůči svým partnerům v projektu TV 3"
10. 10. 2001 Poslanci a Kužvartovo ministerstvo podpoří vratné lahve v obchodech
10. 10. 2001 Zítra vstanu a opařím se čajem Jan  Chleboun
10. 10. 2001 Online rozhovor s Jiřím Svobodou Tomáš  Pecina
8. 10. 2001 Kdy se zbavíme švejkoviny? Jan  Čulík
7. 10. 2001 Držte hubu, Čulíku II. Tomáš  Pecina, Štěpán  Kotrba, Jan  Čulík
6. 10. 2001 Majid Majed má opět problémy s cizineckou policií Tomáš  Pecina
8. 10. 2001 Jak vycházejí Britské listy e-mailem Tomáš  Pecina
5. 10. 2001 Co udělat, pokud nemáte v těchto nových BL české háčky a čárky Jan  Čulík
11. 10. 2001 Jak se dostat ke starším vydáním Tomáš  Pecina

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
11. 10. 2001 Česká média vyvolávají u lidí bigotní, hysterické, tupé reakce Jan  Čulík
11. 10. 2001 Novinářská práce jako manifestační přihlášení se k většinovému davu Jan  Čulík
11. 10. 2001 Obdivujete bin Ladena?   
11. 10. 2001 Útok z 11. září byl reakcí na nespravedlnost   
11. 10. 2001 Pokud budou Spojené státy pokračovat s leteckými údery, dojde k dalším atentátům v Americe   
11. 10. 2001 Američané bojují nyní s bin Ladenem o to, kdo vyhraje propagandistickou válku   
11. 10. 2001 Útlak v Afghánistánu: lidé se nesmějí ani zastavit na ulici   
11. 10. 2001 Obyvatelé Kábulu žijí v děsu z leteckých úderů   
11. 10. 2001 Abdull Rahman Salím: Armády muslimských zemí by měly vtrhnout do Británie   
11. 10. 2001 My kritickou analýzu a jiné názory prostě NECHCEME SLYŠET! Jan  Čulík
10. 10. 2001 "Rádio Svobodná Evropa je bezpečnostním rizikem hlavního města"   
10. 10. 2001 Proč si lidi libují v násilí? Miroslav  Sviták
10. 10. 2001 Kam nás až zavedou naši nejjasnější? Radek  Batelka
10. 10. 2001 Je potřeba vyvraždit militantní stoupence islámu Jan  Bláha
10. 10. 2001 Kdo bude vládnout po porážce Talibánu