12. 10. 2001
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
12. 10. 2001

Na jednoho teroristu zapomínáme - a je to kouření

Cigareta v klidu

Tabákové koncerny vraždí zcela legálně

Snad každého z nás zasáhly tragické události ve Spojených státech. Ano, žijeme v době, kdy skupina organizovaných šílenců může způsobit ničivý útok prakticky proti celému svobodnému světu. Pojďme se ale zamyslet nad teroristou číslo jedna. Je jím zcela prokazatelně cigareta.

Ano, tatáž cigareta, kterou najdeme v každých potravinách a dokonce je hrdě usídlena v kapitole státního rozpočtu nejen naší země POTRAVINÁŘSKÉ VÝROBKY a TABÁKOVÝ PRUMYSL.... Aby, ale paradoxů nebylo málo, tak ministr zdravotnictví se na každé jedné krabičce vyznává z toho, že si je vědom smrtící úlohy cigarety, smrtící úlohy tabákového průmyslu.

Teroristé se musí ukrývat, konspirovat a přitom tabákové koncerny vyvražďují a působí utrpení svým spotřebitelům zcela legálně? Co tedy není v pořádku? Dalo by se říci všechno.

Pojďme tedy po otázkách demagogů, kteří kdykoliv někdo si dovolí zaútočit na podstatu kouření označí ho za populistu, že by se musel zakázat i alkohol a tak dále...

Ne, není to tak. Alkohol je v rozumné míře nejen dobrým stimulem pro pěkné chvíle ale dokonce i lékem. Tedy jeho primárním úkolem není poškozování zdraví a už od starověku je doporučován dokonce v mírných dávkách jako lék, kupříkladu i v samotné Bibli. Copak ale cigareta?

Cigareta má jediný úkol způsobit svému spotřebiteli návyk a nejlépe ukrácení kvality fyzického života, velmi často pak spotřebitele zabíjí, často po dlouhé nemoci cigaretou způsobené. Jak je tedy možné, že v době, kdy se přísně kontrolují nejrůznější technologické normy potravin a léčiv stát v klidu nechá prosperovat Tabák.

Ve Spojených státech už to není tak jednoduché, mamutí koncerny se učí investovat do potravinářského průmyslu, neboť už začínají nejen prohrávat soudy za mořem, ale též jsou cílenou kampaní vytlačovány ze společnosti.

Jedním z hlavních důvodů tohoto honu na kuřáky je myslím prostý fakt. Žijeme ve světě, kde kapitál po zásluze přináší moc, ekonomickou, s ní samozřejmě i politickou a tedy i vše související. A tady je ten problém. K moci se tak dostávají lidé, kterým celá desetiletí (už od sedmdesátých let je zcela jasné, že kouření zabíjí ) nevadilo, že svůj kapitál budují na vyvražďování svých spotřebitelů.

To nejsou silná slova, ale pravda. Nepříjemná, ale pravda. Nyní se kapitál získaný ze smrti, tedy věru špinavé peníze přeleje do kupříkladu právě potravinářství a máme zde ctěné podnikatele. Jak se ale asi budou chovat tito vlivní lidé, kteří své miliardy získali tak zvráceným způsobem?

Nedávno v naší zemí probleskla zpráva, že kterýsi dobrák z nejmenovaného tabákového molochu spočítal, že to naší vládu výjde levněji, když zaplatí léčbu utrpení umírajících obětí cigarety, neboť ušetří na důchodech. Místo toho, aby se zvedla vlna odporu, zpráva potichu vyšuměla jako naše soudnost. Jak je možné, že ministr zdravotnictví, který ví, že cigareta způsobuje rakovinu a nemá jediný pozitivní přínos pro spotřebitele, než smrt, tedy, že nechá tuto cigaretu prodávat v každých potravinách? To přeci není o svobodné volbě. Kdo by volil smrt?

Nikoliv, je to o manipulaci. Manipulaci s naším vědomím a podvědomím. Zbývá tedy otázka, je věrohodná vláda, jakákoliv vláda rozuměj, která u vědomí toho, že tabákový průmysl likviduje své spotřebitele, bere si v klidu daň z této ďábelské činnosti a ještě poušti tento smrtící výrobek do prodejní sítě prostřednictvím potravinových prodejen. Přičemž nejde o to, vzít tuto drogu závislým, ale zabránit vzniku novokuřáků, tak, jak se děje ve Spojených státech. Není to věřte demagogická otázka se zeptat, proč někdo nepostaví obrněné transportéry k vratům tabákových koncernů, odkud vyjíždí smrt z požehnáním úřadů k miliónům spotřebitelů.

Nebo si stále budeme hrát na to, že žijeme na počátku století, kdy se ještě nevědělo to, co dnes ministr zdravotnictví píše na krabičky cigaret - Kouření způsobuje rakovinu.... A nejen tu pane ministře... Způsobuje i obrovské náklady na zdravotnictví, degenerativní onemocnění nejen srdce a cév, způsobuje jen utrpení a pokud to víte, máte ze zákona povinnost tomu zabránit.

Poznámka JČ: Nyní už je zjevné, že teroristické útoky v USA neorganizovali "šílenci", ale byl to velmi přesně strategicky vypočítaný, krutý politický kalkul. - Co se týče kouření, samozřejmě, že je Česká republika drasticky pozadu za západními státy, kde se kouření radikálně omezuje, vzhledem k tomu, že je dnes jasné, že je to vážná nemoc - lékaři doporučují, aby se s kuřáky tak zacházelo - jsou obětí nesmírně silné a drasticky ničivé narkomanie.

                 
Obsah vydání       12. 10. 2001
13. 10. 2001 O korumpujícím nebezpečí "mocenské turistiky"
11. 10. 2001 Česká média vyvolávají u lidí bigotní, hysterické, tupé reakce Jan  Čulík
12. 10. 2001 Zlikviduje navrhovaná novela azylového zákona v ČR azylové právo? Pavel  Kelly-Tychtl
11. 10. 2001 Novinářská práce jako manifestační přihlášení se k většinovému davu Jan  Čulík
12. 10. 2001 Praktikujeme svobodu projevu
12. 10. 2001 Britská vláda požaduje v souvislosti s Afghánistánem zahájení palestinského mírového procesu
12. 10. 2001 Měli by muslimové vyhlásit svatou válku proti bin Ladenovi?
12. 10. 2001 Závažné omezení práva na svobodu projevu v USA Tomáš  Pecina
12. 10. 2001 Ať žijí Vánoce, svoboda a mír! Jan  Paul
12. 10. 2001 Koncert na Staroměstském náměstí skončil bez incidentů Tomáš  Pecina
12. 10. 2001 Pocta New Yorku po 11. září
12. 10. 2001 British racist filter at Prague Airport
12. 10. 2001 V této zatěžkávací zkoušce demokracie ČR selhala Eugen  Haičman
12. 10. 2001 Cigareta v klidu Martin  Škapík
6. 10. 2001 Majid Majed má opět problémy s cizineckou policií Tomáš  Pecina
8. 10. 2001 Kdy se zbavíme švejkoviny? Jan  Čulík
7. 10. 2001 Držte hubu, Čulíku II. Tomáš  Pecina, Štěpán  Kotrba, Jan  Čulík
12. 10. 2001 Dejte mi pokoj s humanisty Jan  Bím
12. 10. 2001 Jsem pro svobodu projevu Radek  Vrajik
5. 10. 2001 Co udělat, pokud nemáte v těchto nových BL české háčky a čárky Jan  Čulík
8. 10. 2001 Jak vycházejí Britské listy e-mailem Tomáš  Pecina
11. 10. 2001 Jak se dostat ke starším vydáním Tomáš  Pecina