Bodláky Václava Duška

Hadí zodpovědnost neexistuje

11. 8. 2016 / Václav Dušek

Teta Vařečka Dlouhá škoda bezostyšně veřejně promluví a vrátíš se do školních škamen, voličský troubo. S tetinkou je sranda, to ví i cvočkář Danda. A máš-li postarší voliči problém, koho zvolit do čela lidu, malé doporučení zdarma. Nevol TOP 007, nikdo z těch údajně duševně postižených nehlasoval pro zvýšení důchodu o dvě stě korun bábám a dědkům. Nebyli v tom sami, pár skutečných sociálně vyloučených šmoulů a šmoulinek si ošéfovalo zvýšení platů o sedm tisíc. Být pomazaná hlava něco stojí, voliči, tak nemel!

Profláknutá bába se údajně chystá šéfovat světu - hrozí čelní střet pravdy a lásky s nenávistí a lží. Uf! Meleme a meleme, řídíme hubami planetární dění a přitom doma připomínáme vyhaslou ekonomickou a politickou Etnu; krapítko rozkradeno není ku škodě - parta hovniválů se povaluje v blahobytném bahnu a dává na modlení, aby jí vše vydrželo a nedopadla na nenasyty ruka ospalé justice.

Zákony - brnkačka. Lidské osudy? Nás nedojmete, každý se musí starat sám o sebe, jak říkával ekonomický čmelák a fotr Šmoula v jednom Vašek Všechnoviděl, když pobýval ve špičce divokého peletonu, kde nemít tvrdý loket znamenalo strmý pád do zlámané rokle; ó, jak se kradlo a přitom se hlásalo, že to není krádež, ale přerozdělení prostředků k dalšímu využití i zneužití. Jak se nádherně lhalo a podfukáři nalezlí ve funkcích parcelovali dobyté pozice s chutí a elánem - hle, co všechno k mání, rozdávání cizineckým hordám třešnička na dortu. Stačí se sehnout, hned máte v dlani mamon. Anebo kulový, jak kdo, kdy a kde. Kdo uzmul málo, křičí: Fasst den Dieb, chyťte zloděje! Samý klapperchlange, milí přátelé plazů.

Když si dva nevěří a stojí v čele velenárodů, pak přestává být legrace, situace na pováženou. Proč si neobjednají u nás doma všeználky, hbité mluvčí i nebojácné lobbisty, ohebné hejtmany, mužné starosty? Jak by se jim ulevilo, chlapcům a děvčatům. U nás si nevěří lodivodi politického parníku, dokonce na sebe čas od času vyrukují a pálí těžkou municí: ten a ten je zloděj, kradl, podváděl, smilnil, chlastal - a ten a ten trávil čas v dinosauří vysoké společnosti, proháněl nepřátele neexistujícího komunismu, navlečen ve slušivé uniformě tvořil pěst dělnické třídy; vzpomínky vyhasly rychlostí blesku. A nejvíce řvou ti, co nebyli připuštěni ke strukům hojnosti - msta je nejlepší odměnou revolučních lišek. Ale možná hrdinové cumlali mléko hadí - zdravé pro boj s humanitou a sociální lidskostí.

Hlasy na poušti volají: Kdo dal Koblížkovi české občanství, hrome?! Proč, za co? Opravdu se ho báli šmudlové v lovosické chemičce, jak pravila zlatovlasá Maud? Tvrdý zbojník prý pěl: Kúpil som revolver, prima singr značka, už mi ho zobrala žilinská patračka.... Pomluvy. Nu, on Koblížek dokáže kopat kolem sebe zběsile, jak splašená kobyla. A nebojí se vyřknout silná slova obvinění - přinejtuje mezi oči užvaněnému a mediálně využívanému, všeho schopnému, fackujícímu občany bez bázně a hany, poštěkávajícímu po policajtech... s imunitou křičel i Klement, ale po bůčku ho přetáhli. Přetáhnout parlamentního kecala, zle nedobře by bylo...

Neodbíhejte od tématu! Kdo dal Koblížkovi naše občanství, kdy, kdo, a proč! A nekličkujte, že bývaly doby, kdy nějaké občanství nestálo ani za zlámanou grešli. Máme demokracii a můžeme mluvit hlasitě, žádat jasné odpovědi. Anebo se většina mýlí, vedena menšinou k vyschlým studnám poznání?

Za humny neveselo. Střelba ve školách neustává, v domácnostech přibývá - střílí mladí zoufalci, děti ze zvědavosti, staří z beznaděje a blížícího se konce, kdeže zůstaly sny? Na vojně postřelil kdysi před lety nacamraný nadporučík vojáka v posteli při předvádění nové zbraně, škorpiona, zvaného škorpík. Jindy přiletěla žhavá včela. Střela mířená do nohy u spišského hradu, Szepesi vár, Zipser Burg, slepou patronou rozervala nešťatníkovi nárt - nevydržel buzerační cvičení a opakující se výběh k hradním rozvalinám, kde vládli kdysi před lety Thurzovci - Cákyovci. Další vojín se střelil do hlavy při náročné stojce pod věží kvůli holce, chemie mu zaplavila mozek. Nejedna milunka zahnula zelenému chlapci - život nečeká a Julie vymřely.

Střílíme snadno i rychle. Nejen mafie drží, krom jiných vymožeností k zabíjení, krátké palné zbraně a neváhá jim provětrat hlavně. Pár policajtů si prohnalo kulkami hlavy. Zabijáčtí teroristé šetří střelivem, mají nože - starověk neodezněl. Hlava berana - člověka, co na tom sejde?! Střelba slovní se vzmáhá - bachratý mladokomik nazve lid této země nehezky a má jistotu, že nedostane přes nevymáchaný kanál - a starokomik se štětí, zapomenul na volskou mladost, ale slovní zásobník připravený k palbě při zteči k hoře Šumák.

Máme experty na islám, že ho neznají dokonale? Kdo se bude zdržovat nesmysly! Zpravodajství - nádhera, politická kultura k popukání, bakalovské nimrování; zmýlená platí, hadí zodpovědnost neexistuje. Prosila myš hada, zda pomůže a přeplaví ji k druhému břehu do bezpečí, ale zda se může spolehnout, že ji neuštkne a nesežere. Ano, má milá, spolehni se... Hned u břehu ji uštknul - ale povídal si, že se mohu spolehnout a... to víš, nemohu si pomoci, jsem prostě jen had.

Bezpečí je náhoda a sen optimistů. Nelze ho stoprocentně zaplatit. To víš, nemohou si pomoci...

Vytisknout

Související články

Vražedné restauranty

4.8. 2016 / Václav Dušek

Chceš-li lapit žloutenku, salmonelu, laxírku, zajdi do restaurantu Alá Blaf. Poznáš ho již z daleka - přepálený tuk se line ulicí, mouchy padají k zemi, usedneš-li, hladový poutníku, ke stolu, pak věz, že doma budeš dlouze větrat oděv, budeš se muset...

Státní sinekury, záruka trvalé soběstačnosti

1.8. 2016 / Václav Dušek

Plytké století, ani náhodou. Sudetští lázeňáci, náplavy, nečekali až budou konečně více zasahovat strážníci proti nedodržování městských pravidel, ale vytvořili jakousi neúprosnou milici, která začne proti vetřelcům, arabským neposedům, dobře plat...

Dívky, děvojky, odborářky

28.7. 2016 / Václav Dušek

Bývaly pod Krušnými horami místa stvořená pro lásku za peníze. Skleníky určeny lačným chlapíkům sexu za zenitem delšího přežití, ve výkladních skříních obnažené utěšovatelky s údajným vysvědčením o absolvování Kámasútry. Filosof Vátsjájana věděl s ji...

Obsah vydání | Čtvrtek 11.8. 2016