Austrálie tvrdě terorizuje žadatele o azyl

10. 8. 2016

Z prozrazených 2000 dokumentů o tom, jak to chodí v australském vazebním středisku pro uprchlíky na vzdáleném tichomořském ostrově Nauru vyplývá, že australské úřady podrobují žadatele o azyl nevýslovné krutosti. Prozrazené dokumenty z ostrova Nauru jsou záznamy z více než 2000 incidentů ve vazebním středisku. Dochází k fyzickým útokům na žadatele o azyl, k jejich sexuálnímu zneužívání, k pokusům o sebepoškozování a k týrání dětí. Vazební středisko je nefunkční a jeho běžný provoz je založen na krutosti.

Z analýzy dokumentů z ostrova Nauru vyplývá, že terčem útoků od australských úřadů jsou mezi uprchlíky především děti. Více než polovina zpráv o incidentech ve vazebním středisku - 1086, tedy 51,3 procent - se týká dětí, přestože v době, z níž tyto zprávy pocházejí, od května 2013 do října 2015, bylo ze zadržených v tomto vazebním středisku jen asi 18 procent dětí.

Materiály byly prozrazeny jen několik týdnů poté, co vyšlop najevo, že australské úřady se chovají neuvěřitelně brutálně vůči mladým lidem ve vazebním středisku pro mladistvé pachatele trestných činů. V důsledku toho byl australský premiér Malcom Turnbull nucen oznámit rozsáhlé veřejné vyšetřování tohoto skandálu.

Zprávy z ostrova Nauru se týkají incidentů, kdy například strážce chytil chlapce a vyhrožoval mu, že ho zabije, až bude mít možnost volně žít v australské komunitě. Jiné zprávy jsou o tom, že stráže běžně fackují děti. V září 2014 jeden učitel informoval, že jedna asistentka při vyučování požádala o svolení, aby se mohla sprchovat čtyři minuty, ne jen dvě minuty. Svolení dostala pod podmínkou, že se při sprchování na ni budou stráže dívat.

Ve vazebním středisku docházelo také k otevřeným sexuálním útokům na desetileté děti.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Andrew Stroehlein, Human Rights Watch: "Přestanou evropští politikové po zveřejnění těchto hrůz doporučovat 'australský model' pro uprchlíky?

Vytisknout

Související články

Obsah vydání | Čtvrtek 11.8. 2016