Jak se z udání za urážky stane stíhání za pokus zastavit vraha. Malá případová studie o tom, jak vzniká hoax na českém internetu

8. 8. 2016 / Petr Andreas

Internetem obíhají záběry pana Salbeyho, který se 22. července v Mnichově statečně pokusil zastavit masového vraha Aliho Sonbolyho. Detaily případu pronikají v různé podobě na tuzemský web a sociální sítě a vzbuzují různé emoce.

Jeden z mých přátel (nikoli jenom na Facebooku) zveřejnil 5. 8. status, v němž shrnoval a komentoval zprávu z článku „Statečný muž, který chtěl zastavit střelce v Mnichově čelí stíhání za 'napadení vraha'“, zveřejněnou téhož dne na serveru Security magazín. Cituje, že „pan Salbey čelí obvinění za to, že se postavil vrahovi, který zabil v nákupním centru 9 lidí a dalších 16 zranil předtím, než se sám zastřelil...“.

V drobném rozporu s tím je náznak, jak bude znít obvinění, mohlo by v něm stát „například "urážky na úkor mrtvého"“, neboť „pán se provinil tím, že na devítinásobného vraha hodil pivní lahev (nic jiného neměl) nazval ho zbabělcem, který vraždí nevinné lidi.“ Pointou sdělení statusu je fakt, že pan Salbey „je nyní trestně stíhán“, za což mohou, verzálkami vysázené, „PERVERZNÍ EVROPSKÉ HODNOTY!!“.

Status i zpráva v Security magazínu se mi zdály natolik nerealistické a předpojaté, že jsem se pustil do ověřování zdrojů a informací.

Security magazín se odvolává na britský server Express.co.uk a článek "Brave man who stood up to Munich shooter now facing prosecution for 'INSULTING killer'". Již při pohledu na titulek je zřejmé, že zpráva byla při překladu hrubě zkreslena, buď kvůli neznalosti angličtiny, anebo bulvární či propagandistickou manipulaci autora článku: nemá se jednat o napadení, ale insulting, čili urážení. (V dnešní češtině inzultovat znamená fyzicky napadat, viz Slovník cizích slov abc.cz, ale Klimešův Slovník cizích slov z 80. let udává pouze slovně urážet.)

V provedení českého serveru se informace Expressu, že pan Salbey čelí trestnímu stíhání za urážky, proměnila v nepravdivé sdělení, že pan Salbey čelí trestnímu stíhání za napadení vraha.

Avšak samotný článek na Expressu svou podobu zprávy také bulvárně vyhrotil. (Server Express.co.uk je webový klon britského bulvárního plátku The Daily Express, jehož dřívější vlastník otevřeně přiznal, že slouží politické propagandě, viz Wikipedia. Daily Express se například potlačováním klíčových faktů a šířením nesmyslů intenzivně podílí na šíření propagandy ve prospěch brexitu, pozn. red.) Zatímco v titulku list tvrdí, že pan Salbey čelí trestnímu stíhání, v závěru článku je citován mluvčí mnichovské prokuratury, který sice potvrzuje, že někdo pana Salbeyho udal a pan Salbey je vyšetřován, ale prokuratura teprve později rozhodne, zda budou skutečně vznesena obvinění a z jakých skutků. Podle novinářů z německé  Huffington Post by se mohlo jednat o urážení mrtvého; zdroje se shodují, že se pan Salbey jak během konfrontace s vrahem, tak později v rozhovorech s novináři vyjadřoval urážlivě na adresu vraha.

Ve chvíli, kdy německá prokuratura stále vyšetřuje podnět, což je v právním státu standardní a jediný správný postup, a není jasné, zda bude Salbey obviněn ani z čeho bude obviněn, viní český facebookový přeposílač „perverzní“ evropské hodnoty z toho, že německý prokurátor stíhá statečného Salbeyho za napadení vraha. Nevadí mu, že udání či obvinění neznamená automaticky trestní stíhání ani že urážka mrtvého je něco jiného než pokus zastavit vraha. Jeden z jeho fanoušků bere případ osobně a dramaticky se ptá: „Stále si to necháváme líbit?“

Komplikované a nejednoznačné detaily o tomto a podobných případech se nedostanou do tuzemských mainstramových médií, v nichž by prošly základní redakční kontrolou a ověřováním. Mnoho lidí, kteří jsou odkázaní na český internet, si vytváří názor na základě amatérismem, bulvárně či propagandisticky zkreslených zpráv a hoaxů pochybných serverů. Sdílet a komentovat nesmyl stojí klik myší a několik úderů na klávesnici. Vyvrátit ho vyžaduje vynaložit mnoho energie na rešerše, přesto se mi zdá takřka nemožné napravit omyl v představách těch, kdo mu přizvukovali, a zastavit další štěpení společnosti.

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 11.8. 2016