Izrael zatkl zaměstnance OSN v Gaze "kvůli pomoci Hamásu"

10. 8. 2016


Izrael oznámil, že zatkl a obvinil zaměstnance OSN pro údajné poskytování "hmotné pomoci" islamistickému hnutí Hamás.


Inženýr Vahíd Borš, který pracoval pro rozvojový program OSN (UNDP) od roku 2003, byl zatčen 16. července a obžalován v úterý u civilního izraelského soudu.

Jde o druhého obviněného zaměstnance humanitární organizace za poslední týden, kterému Izrael přičítá pomoc Hamásu. Hamás vládne v Gaze od roku 2007.

Izraelské prohlášení tvrdí, že osmatřicetiletý Borš z Džabalíje v severní Gaze byl naverbován "vysoce postaveným členem teroristické organizace Hamás, aby převedl svou práci pro UNDP ve prospěch vojenských zájmů Hamásu".

Podle prohlášení se Borš přiznal k vině v řadě obvinění, včetně pomoci při budování mola za peníze UNDP, které bylo využíváno námořními silami Hamásu.

V roce 2015 měl údajně přesvědčit manažery, aby se zaměřili na obnovu domů v oblasti, kde žijí členové Hamásu, když na něj skupina vyvinula nátlak.

Nebyly zveřejněny žádné údaje o částkách, které měl obviněný údajně odklonit.

Izraelské prohlášení tvrdí, že Borš během vyšetřování připustil, že "další Palestinci pracující pro organizace poskytující pomoc také pracují pro Hamás".

Podle izraelské strany obvinění dokazují, "jak Hamás využívá zdrojů mezinárodních organizací na úkor civilního obyvatelstva v pásmu Gazy".

Obvinění nejsou veřejně dostupná. UNDP se má k případu brzy vyjádřit.

Oznámení o obvinění Borše následuje po čtvrtečním obvinění ředitele americké organizace World Vision, který měl údajně odklonit miliony dolarů z mezinárodní pomoci ve prospěch Hamásu.

Podle vnitřní rozvědky Šin Bet Muhammad al-Halábí od roku 2010 odklonil každoročně 7,2 milionu dolarů ve prospěch vojenského křídla Hamásu. Obvinění ale neobsahuje konkrátní částku.

Halábí je také obviněn, že naverboval člověka z organizace Save the Children, aby pracoval pro Hamás.

Organizace World Vision International v úterý zpochybnila izraelská tvrzení a prohlásila, že uváděné částky jsou přehnané. Předseda Kevin Jenkins oznámil, že probíhá vnitřní vyšetřování, ale "nenašlo žádné důkazy" a operační rozpočet organizace je výrazně nižší, než uvádí izraelské strana.

Od roku 2008 Izrael vedl tři války s Hamásem, který označuje za teroristickou organizaci - stejně jako USA a EU.

Více než dvě třetiny obyvatel Gazy závisejí na humanitární pomoci. Izrael toto území již deset let blokuje a znemožňuje volný pohyb zboží.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Související články

Vytoužený konec depolitizace?

10.8. 2016 / Karel Dolejší

Rozbíhající se izraelská kampaň proti humanitárním organizacím v Gaze, která je obviňuje z podpory extrémistů hnutí Hamás, může mít dalekosáhlé důsledky: Pokud se některá ze vznesených obvinění prokážou, dojde k masivní delegitimizaci charitativníc...

Obsah vydání | Čtvrtek 11.8. 2016