Ukrajinské úřady démonizují novináře, kteří se snaží dělat nezávislou práci

11. 8. 2016

Ukrajinští novináři, kteří se snaží informovat o válce na východě země, jsou terčem útoků ultranacionalistických ukrajinských organizací, které mají explicitní podporu některých činitelů ukrajinské vlády, informuje ve své analýze Human Rights Watch.

Minulý týden zveřejnili hackeři archiv emailů jednoho činitele vzbouřenecké Doněcké lidové republiky. Archiv obsahoval osobní informace o zahraničních a místních novinářích a o osobách monitorujících lidský práva - kopie jejich pasů, novinářských akreditací, emailových adres a korespondence mezi novináři a činiteli DLR. Někteří reportéři okamžitě začali dostávat výhrůžky. Kyjevská vláda považuje od května 2014 Doněckou a Luhanskou lidovou republiku za teroristické organizace. Někteří ukrajinští činitelé považují jakýkoliv kontakt s jejich představiteli za národní zradu. Tím jsou ukrajinští novináři velmi zranitelní.

Hackerské prozrazení osobních informací o novinářích je útokem na důležitou práci, kterou dělají novináři a obránci lidských práv na východní Ukrajině, zejména ve válkou rozervaném regionu Donbas, kde při práci riskují své životy.

Je odsouzeníhodné, že někteří vládní činitelé a nacionalistické organizace považují snahy novinářů dostat se do vzbouřeneckých oblastí za podporu vzbouřencům. Kritická novinářská práce je zdravým rysem demokracie a ukrajinské úřady by měly novináře chránit, nikoliv je démonizovat.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 11.8. 2016