"Lékaři, sedláci, lékárníci" prorazili režimní blokádu Aleppa. Obyvatelé města děkují islamistům, Obama je pro ně podlý zrádce

8. 8. 2016 / Karel Dolejší


Islamistické frakce syrské opozice v posledních týdnech stáhly z ostatních úseků fronty jednotky, které provedly překvapivou protiofenzívu směřující k proražení režimní blokády východního Aleppa. Ve třetí fázi operace jim z vnějšku perimetru přispěchaly na pomoc jednotky podle proasadistických propagandistů dávno "neexistující" republikánské FSA. V sobotu 6. srpna došlo k dobytí třetí největší syrské vojenské základny v Dělostřelecké akademii jednotkami "lokalizovaných" islamistů z organizace Džabhat Fatáh aš-Šám. Vzápětí se tyto jednotky setkaly s oddíly FSA jihozápadně od základny - blokáda Aleppa selhala, prorežimní jednotky, jimž teď hrozí obklíčení v západním Aleppu, jsou na útěku. V neděli dorazil do východního Aleppa první konvoj s potravinami. Nevypravila jej OSN, která věnovala třičtvrtě miliardy dolarů nadaci manželky válečného zločince Asmy Asadové ZDE - a ovšem že ne Asadům režim, Rusko či Írán. Venkovští obyvatelé provincie Idlíb poslali pomoc spoluobčanům, které režim hodlal vyhladovět. Zásobovací koridor je postupně rozšiřován navzdory nepřetržitým ruským náletům.


Barack Obama před dvěma lety v projevu zesměšnil syrskou opozici, kterou z velké části tvoří bývalé kádry Syrské arabské armády. Podle něj ovšem opozici představují "lékaři, sedláci, lékárníci a tak dále" a neměla prý nikdy šanci Asada porazit ZDE. Toto vyjádření přednesl Obama v době, kdy se Asadova armáda takřka úplně rozpadla a režim se stal plně závislým jednak na sektářských milicích cvičených Íránem, ale v prvé řadě na ozbrojených jednotkách interventů. Ty dnes tvoří libanonský Hizballáh, Teheránem zverbovaní afghánští Hazárové, šíitské milice z Iráku, íránští "dobrovolníci" a ruský kontingent "poradců". Náklady na íránskou, iráckou a libanonskou intervenci pokrývá 150 miliard dolarů uvolněných Američany v rámci dohody o íránském jaderném programu - než k tomu došlo, Teherán urgoval o pomoc Moskvu, protože mu docházely peníze. Během nyní vrcholící opoziční protiofenzívy u Aleppa se v prostoru operací nacházela pouze jediná jednotka Syrské arabské armády, a to 311. dělostřelecký prapor. Režim, který je fatálně omezen nepříznivými demografickými faktory, se před pěti lety rozhodl vést s většinou obyvatelstva opotřebovací válku - a logicky nyní nemá žádné lidské rezervy. Není jasné, zda syrské děti na územích kontrolovaných režimem letos vůbec zahájí školní rok. Učitelé tvoří jednu z mála dosud nedotčených skupin, na niž byly právě uvaleny nucené odvody.

Obyvatelé Aleppa, kterým protiofenzíva přinejmenším na čas poskytla úlevu od režimní blokády, nebudou v žádném případě směřovat svou vděčnost na Spojené státy. Jejich hrdiny se stanou islamisté, kteří dominovali úspěšné protiofenzívě a prorežimní jednotky porazili bez jakéhokoliv zahraničního sponzora. Strategických průlomů dosáhli nasazením vozidlových bomb (VBIED), nikoliv moderních západních zbraní.

Během bosenské války po masakru ve Srebrenici došlo ke změně postoje Spojených států ke konfliktu a vláda v Sarajevu začala dostávat pravidelnou americkou vojenskou pomoc. Díky ní poklesl vliv džihádistických formací a ty byly postupně do značné míry eliminovány.

V Sýrii probíhá proces přesně opačný. To co mizí je vliv Spojených států, které se paktují s Rusy a podepisují s nimi smlouvy o fantomatických příměřích, zatímco vraždění pokračuje. Džihádisté naopak posilují, velmi pravděpodobně k nim začnou přecházet bojovníci zbylých republikánských formací.

Jestliže se příští prezidentkou Spojených států stane Hillary Clintonová, jednou z prvních změn, k níž přistoupí, bude ukončení Obamovy katastrofální syrské politiky. A ani pro Clintonovou by nebylo vůbec obtížné v této souvislosti lacině zazářit. Znáte to dobře z vlastních dějin: Po Milouši Jakešovi vypadal jako neskutečný lumen třeba i Václav Klaus.

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 11.8. 2016