VAROVÁNÍ A POUČENÍ PRO EVROPU:

BBC: Kotlebu svou nezodpovědnou protiuprchlickou rétorikou dostali do parlamentu slovenští mainstreamoví politikové

6. 3. 2016




Výrazu "nacista" nebo "fašista" se někdy neodpovědně zneužívá pro každého, kdo je trochu napravo od Marine Le Penové, píše Rob Cameron, reportér BBC z Bratislavy. Nemylme se, ale, Kotlebova Lidová strana-Naše Slovensko skutečně neonacistická je. Kotleba obdivuje nacistický Slovenský štát, který z vlastní vůle poslal do koncentráků své židovské obyvatelstvo, Romy označuje za "parazity", pohrdá EU a NATO označuje za "teroristickou" organizaci. V předvolební kampani vyvolával Kotleba strach z neexistujících uprchlíků a europoslance, kteří hlasovali pro přijetí uprchlíckých kvót EU, označil za "zrádce". Jeho obličej byl na billboardech s nápisem "STOP IMIGRACI".

"Jde o okamžik obrovské hanby pro Slovensko," řekl společnosti BBC Tom Nicholson, britsko-kanadský novinář, který pracuje v Bratislavě už 23 let. "Strana pana Kotleby není jako strana Marine Le Penové. Toto jsou skuteční nacisté. Jsou to skinheadi, kteří hajlují na veřejnosti a pořádají tisícové demonstrace v Bratislavě, na nichž vyvolávají nenávist vůči uprchlíkům a migrantům z Blízkého východu."

A zde se dostáváme k jádru věci, upozorňuje Rob Cameron. Je to poučení pro střední Evropu i pro celý evropský kontinent. Mnoho stran kandidujících ve slovenských volbách, včetně mainstreamových umírněných stran, jako je Ficův Smer, používalo v kampani strach z uprchlíků v posledních měsících jako hlavní téma a varovaly před údajnou "invazí" muslimských migrantů, která "zahltí" tento malý křesťanský národ pěti milionů lidí.

Komentátoři varovali, že taková horečnatá rétorika probudí démony střední Evropy, otevře lahev, v níž se skrývá džin evropského nacionalismu.

A toto, říkají, je teď důsledek.

Zdroj v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 4.3. 2016