EU plánuje pro odmítnuté žadatele o azyl internační tábory

14. 9. 2015

Vlády EU se chystají schválit radikální nové plány na vybudování velkých internačních táborů pro "neregulérní migranty" v Itálii a v Řecku a dlouhodobější plány na výstavbu uprchlických táborů mimo EU s cílem zabránit lidem cestovat do Evropy. Očekává se také, že pondělní schůze ministrů vnitra v Bruselu, která jedná o uprchlické krizi, také rozmělní požadavek Evropské komise, který silně podporuje Německo, na povinné rozdělování uprchlíků mezi nejméně 22 zemí.

Čtyřstránkový provizorní dokument, který do pondělí do rána připravili velvyslanci u EU před schůzkou ministrů, se zaměřuje na vytvoření "Pevnosti Evropa" uprostřed rostoucího chaosu, kdy řada zemí zavedla pohraniční kontroly v schengenské oblasti.

V dokumentu velvyslanců se praví, že "budou v Itálii a v Řecku vytvořena přijímaci střediska, kde budou lidé dočasně ubytování". Tam budou příchozí identifikováni, registrováni a odeberou se jim otisky prstů. Jejich žádosti o azyl budou rychle zpracovány a ti, kteří budou odmítnuti, budou rychle deportováni, navrhuje dokument.

Evropa také vytvoři "rychlé pohraniční intervenční jednotky", kterou budou zasahovat na "citlivých externích hranicích". Odmítnutí žadatelé o azyl, kteří se budou snažit dostat se do jiné země EU, budou internováni.

Německo trvá na zavedení závazných kvót a jeho jednostranné nedělní rozhodnutí obnovit pohraniční kontroly bylo široce interpretováno jako pokus donutit země, které kvóty odmítají, aby je schválily. Odpor vůči kvótám je nejsilnější ve středovýchodní Evropě.

V provizorním dokumentu z pondělí uvádějí ministří, že přijmou požadovaných 160 000 uprchlíků, avšak nezmiňují se o tom, že systém má být povinný. Oficiálně se má o věci rozhodovat až příští měsíc a návrh Evropské komise je v dokumentu zmíněn jen jako "základna" pro rozhodnutí, které "bude muset také vzít v úvahu flexibilitu, která musí být vzata v úvahu a musí zohlednit nepředvídaný vývoj."

Ve střednědobé perspektivě by EU měla vybudovat uprchlické tábory mimo Evropy a odmítnutí žadatelé o azyl by byli posláni do těchto táborů, které by nebyly v jejich zemi původu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Související články

Odpůrci kvót jsou sami proti sobě

17.9. 2015 / Bohumil Kartous

Podle odpůrců kvót pro přijetí uprchlíků, reprezentovaných politiky středoevropských zemí, je takové řešení nefunkční, protože i když budou uprchlíci přiděleni do jednotlivých zemí, následně se stejně budou chtít přesunout jinam, do svých cílových de...

Obsah vydání | Pondělí 14.9. 2015