Přinese česká levice mír v Sýrii?

14. 9. 2015 / Boris Cvek

Motto: "Pan premiér řekl minulý týden, že přijmout více uprchlíků není na nic, protože to nepomůže vyřešit problém v Sýrii. Ale to je falešná volba. Když jsme přijímali za druhé světové války ty židovské děti, to nebylo součástí našeho úsilí zvítězit v druhé světové válce. Když jsme přijali rodiny z východní Afriky, to nesvrhlo brutální diktatury ve východní Africe, ale bylo správné, že jsme to udělali." Britská politička Hariett Harmanová minulý týden v Dolní sněmovně ZDE

Včera v Otázkách Václava Moravce seděli dva předsedové tzv. levicových stran malého evropského státu. Tématem bylo uprchlictví a člověk by čekal, že tito mužové budou mluvit především o lidech, kteří utíkají, o jejich postavení, o nutnosti jim pomoci, o lidských příbězích a lidském rozměru celé krize.

Že budou zdůrazňovat evropské tradice inkluzivity a pomoci utlačovaným a naopak kritizovat úpadek evropského sociálního státu, který nemá díky daňovým rájům a vzrůstající nerovnosti peníze na sociální programy. Že řeknou, že ghetta, ať už ta židovská nebo černošská nebo muslimská, nevznikají vinou těch uvnitř ghett, ale vinou fungování většinové společnosti, vinou nerovnosti, špatných zákonů.

Ale místo toho se česká levice stala specialistou na řešení syrské krize. Celý globus čeká na to, až se pánové Sobotka a Filip odhodlají a domluví Američanům, Rusům a všem členům Rady bezpečnosti. A všichni užasnou, až za pár měsíců, kdy bude díky české levici v Sýrii mír, vyjde v New York Times analýza, která bude celému světu vysvětlovat, jak se chrabří blaničtí rytíři vzbudili po necelé stovce syrských žádostí o azyl v ČR a jak učinili pořádek v Sýrii.

Není přece jen lehčí a realističtější pomoci těm prchajícím lidem, než řešit tzv. příčinu, kterou nikdo už mnoho let vyřešit neumí? A navíc: jak se to spolu vylučuje? Naprosto nerealistická slova o „řešení příčiny“ mají způsobit zapomnění na lidskou tragédii reálných lidí. Je to podobné, jako by se místo pomoci prchajícím židům v nacistického Německa mluvilo o tom, že je třeba svrhnout Hitlerův režim. Ano, Hitlerův režim bylo třeba svrhnout, ale nešlo to bez vleklé roky trvající světové války a hlavně bez pozemních operací.

V koalici, bojující s tzv. Islámským státem, se asi všichni shodnou, že bez pozemních operací tyto velmi bohaté a bývalým iráckým režimem vycvičené teroristy porazit nejde. Kdo půjde umírat do pozemské operace proti Islámskému státu? Češi? Navíc pokud by v Sýrii zvítězila ta či ona strana, lze očekávat krvavé čistky a další exodus.

Vytisknout

Související články

Pro ty, kdo zůstali v Sýrii, je život noční můra

17.9. 2015

Douma, předměstí Damašku, bylo ještě před nedávnem místem, kde žilo na půl milionu lidí. Podle dostupných statistik už uprchli čtyři pětiny původních obyvatel a další masivní bombardování a ostřelování vede k odchodu tisíců dalších. Douma, stejně jak...

Obsah vydání | Pondělí 14.9. 2015