Chystá se brutální selhání Evropy?

13. 9. 2015



Uzavřené hranice. Německo zastavilo veškerou dopravu mezi Rakouskem a Německem. Varuje, že dosáhlo hranice, za kterou už nemůže přijímat další uprchlíky. Důrazná slova přicházejí od Úřadu OSN pro uprchlíky. Ten varuje, že Evropa se nesmí roztříštit na státečky s nejrůznějšími pohraničními předpisy, čímž by se tisíce uprchlíků dostaly do stavu právního vakua.

Mnichov je hlavním místem pro příchod desetitisíců lidí, kteří doufají, že budou moci zahájit nový život v Německu. Avšak německé úřady to nezvládají. Počet lidí, přijíždějících každým dnem, rychle roste. Od začátku roku přijelo do Mnichova 100 000 lidí. 33 000 přišlo jen během září a, jak uvádí policie, a více než 13 500 lidí přicestovalo jen od soboty od rána. Náš reportér Alex Thomson připravil tuto zprávu:

Alex Thomson: Jen během soboty přicestovalo do Mnichova 12 200 lidí, většinou to byli Syřané. V neděli pak přijelo dalších 1500 a činitelé uvádějí, že si s tím přestávají být schopni poradit. Z průzkumu veřejného mínění vyplývá, že dvě třetiny Němců si myslí, že Angela Merkelová reaguje na situaci nesprávně. Angela Merkelová je slyší a mluví tvrdě. Vzkazuje Řecku, aby bránilo vnější hranice EU a posílá své ministry, aby Evropu varovali:

Ministr vnitra De Maziere: Žadatelé o azyl si musejí zvyknout na skutečnost, že si nemohou vybírat zemi, v níž chtějí skončit. Budou se muset podřídit povinnému distribučnímu systému, který bude schválen v Evropské unii. Tento systém se stal nezbytným, protože, obáváme se, hrozí, že velká velkomyslnost jak úřadů, tak veřejnosti, kterou projevuje Německo vůči imigrantům, nebude stačit.

Alex Thomson: V neděli odpoledne Německo znovu zavedlo pohraniční kontroly s Rakouskem a mobilizuje 4000 vojáků.

Přes noc uprchly stovky lidí z uprchlického tábora v Roszke v Maďarsku a daly se na cestu do Rakouska. Reakce Maďarska na pokračující chaos? Mobilizace armády a výstabva žiletkového plotu na hranici se Srbskem.

Mezinárodní zmatek, chaos a umírání. 28 lidí se v neděli utopilo, když se překotil člun 5 kilometrů od řeckého pobřeží. Nejhorší takový incident v řeckých vodách od začátku této krize.

Výchochodoevropské členské země EU přijímají absolutní minimum uprchlíků, ale pro některé lidi i to je příliš.

Polák: "Nesouhlasíme s islamizací Evropy ani s islamizací Polska."

To se odehrávalo ve Varšavě včera.

Takové protesty nebudou mít žádný dopad v uprchlických táborech v Libanonu, kde čtvrtina tamějšího obyvatelstva, až 2 miliony, je tvořena syrskými uprchlíky. Podmínky v uprchlických táborech v Libanonu se zhoršují, libanonská vláda se uprchlíků chce zbavit.

Nadim Houry, Human Rights Watch: Ano, oni jsou odsud vytlačováni. Mnoho lidí se snaží odsud odejít a jít někam jinam. Mnoho syrských uprchlíků směřuje do Turecka. Někteří tam možná zůstanou, ale mnozí se pak vydávají z Turecka do Evropy.

Alex Thomson: To vytlačování je v Libanonu stále intenzivnější, důsledky toho pro Evropu jsou zřejmé.

Moderátor: Alex se k nám nyní přidává před kamerou z Libanonu, z Bejrútu, odkud uprchlíci přicházejí do Evropy.

Alex Thomson: Ano, Matte. Dalších 28 lidí se dnes utopilo, pouhých 5 kilometrů na dohled od řeckých břehů, na dohled Evropské unie. Mnoho těch mrtvých byly malé děti a nemluvňata.

Takže, Matte, člověk se musí ptát: Co přiměje unii evropských států, aby něco udělala, když vznikne tlak, který opravdu nyní sílí. Zítra se mají ministři vnitra EU sejít v Bruselu a nějak vypracovat nějakou dohodu. Německo je, zdá se, stále ještě přesvědčeno, že systém uprchlických kvót může být nějak ostatním zemím vnucen, anebo může v jeho věci dojít dohody. Je to velmi nepravděpodobné. V EU nyní všechny státy naprosto sobecky bojují jen za své vlastní zájmy. To tedy bude zítra v Bruselu opravdu schůzka!

Vytisknout

Související články

Odpůrci kvót jsou sami proti sobě

17.9. 2015 / Bohumil Kartous

Podle odpůrců kvót pro přijetí uprchlíků, reprezentovaných politiky středoevropských zemí, je takové řešení nefunkční, protože i když budou uprchlíci přiděleni do jednotlivých zemí, následně se stejně budou chtít přesunout jinam, do svých cílových de...

Obsah vydání | Pondělí 14.9. 2015