Maďarsko uzavřelo hlavní nádraží v Budapešti uprchlíkům

1. 9. 2015

Maďarské úřady uzavřely pro uprchlíky hlavní nádraží v Budapešti poté, co v pondělí bylo náhle povoleno stovkám lidí, tábořících přes nádražím, aby vlakem odestovali do Německa a do Rakouska bez vízové kontroly.

Předtím maďarské úřady nádraží uzavřely stoprocentně a zabránily všem vlakům jedoucím na Západ v odjezdu. Policie v helmách a s obušky obklopila budovu budapešťského nádraží Keleti a desítky uprchlíků uvnitř nádraži byly donuceny ho opustit.

Vládní mluvčí se vyjádřil, že se Maďarsko snaží vynucovat zákon EU? podle něhož každý, kdo cestuje v rámci schengenské zóny, musí mít platný pas a vízum. Ženevská konvence o uprchlících z r. 1951 naproti tomu umožňuje uprchlíkům cestovat přes hranice i bez pasů a bez víz.

Zdá se, že uzavřeení nádraží v Budapešti pro imigranty je částečně důsledkem nátlaku od jiných zemí EU, které se snaží zvládat příjezdy lidí z Maďarska.

Stovky osob před nádražím demonstrovaly a požadovaly jeho znovuotevření. Zakoupily si jízdenky do Rakouska či Německa za 100 eur a více, ale v úterý ráno jim bylo zabráněno cestovat.

"Proč nám prodali zpáteční jízdenky? My jsme uprchlíci, jedeme jen tam," řekl Mohammed, který cestuje z Damašku se strýcem a bratranci. "Ti lidi jsou zloději."

V úterý docházelo na nádražích v Německu k chaotickým scénám, když přes noc dorazilo z Maďarska asi 2000 uprchlíků. Policie uvedla, že během dne se očekává příjezd daších tisíců.

Policisté odvezli vyčerpané a dehydrované uprchlíky z nádraží v Mnichově a Rosenheiumu - většinou ze Sýrie, ale také z Iráku, z Afghánistánu a z Eritreje - do přijímacích středisek po celém Bavorsku.

Angela Merkelová, německá kancléřka, uvedla, že Německo si s počty uprchlíků poradí, avšak v úterý znovu zdůraznila, že je zapotřebí férovějšího rozdělení uprchlíků po Evropské unii.

Jak lidem skandujícím "Německo, Německo!" bylo zabráněno v úterý ráno v přístupu na budapešťské nádraží Keleti, zatímco jiným bylo v pondělí dovoleno volně cestovat do Rakouska a do Německa, jak Berlín, tak Vídeň, vyžadovaly v úterý od maďarské vlády vysvětlení.

Rakouský kancléř Werner Faymann neskrýval svou zuřivost vůči maďarskému premiéru Viktoru Orbánovi. Požadoval od něho, aby zajistil, aby byli uprchlíci registrováni, než překročí hranici.

"Prostě v Budapešti nastoupí do vlaku a jedou do sousední země - co je to za politiku?" řekl v rakouské televizi.

Mnoho z těch, kdo přicestovali v pondělí do Vídně, cestovalo dál do Salzburku, na hranici s Německem, kde za péče charitativních organizací strávili noc na nádraží.

Méně než 10 z asi 3600 lidí, kteří přicestovali do Rakouska, tam zažádalo o azyl. Ostatní chtějí do Německa.

Když německé úřady se také dotazovaly, proč Vídeň pustila tolik vlaků dál do Německa, rakouská ministryně vnitra Johanna Mikl-Leitnerová obvinila Berlín, že si tu situaci zavinil sám. Vláda Angely Merkelové "probudila naději" v uprchlících, když řekla minulý týden, že Německo nebude Syřany vracet zpět.

Uprchlíci, kteří přicestovali přes noc vlaky do Mnichova, skandovali, "Ich liebe Angela Merkel" - "Miluju Angelu Merkelovou!"

Dobrovolnické organizace v Mnichově připravili provizorní infrastrukturu na poskytování jídla a vody pro nově příchozí a městská policie uvedla, že posílila zásoby vody. Mnichované cestující do práce kupovali preclíky, housky a lahve s vodou a rozdávali je vyčerpaným uprchlíkům.

Policie ve městě později apelovala na veřejnost, aby přestala přinášet dary pro uprchlíky, protože jimi je už zahlcena.

Bavorský ministr vnitra Joachim Herrman zdůraznil, že uprchlíci ze Sýrie nebudou posíláni zpět do Maďarska, jak by to mělo být podle předpisů EU, ale budou rozesláni do přijímacích středisek.

Berlín minulý týden suspendoval pro Syřany požadavek, aby usilovali o azyl v první zemi EU. Bude jim nyní dovoleno, aby zůstali v Německu a požádali tam o azyl. Toto rozhodnutí rozzuřilo Maďarsko, které si stěžuje, že to povzbudí více přistěhovalců, aby cestovali do Evropy.

Merkelová v pondělí silně signalizovala, že Německo posílí své úsilí jak vyřešit tuto krizi. Vyjádřila se: "Německo je silná země a motivem musí být: Tolik se nám toho podařilo dokázat, tohle zvládneme taky," řekla v Berlíně.

Dodla však, že situaci je nuto vidět v celoevropském kontextu. "Jestliže Evropa ohledně uprchlické otázky selže, ... nebude to Evropa, jakou jsme si představovali."

Michael Fuchs, náměstek šéfa konzervativní strany CDU/CSU v německém parlamentě požadoval, aby se více začalo dělat pro integraci uprchlíků do německého pracovního procesu. Požadoval, aby vláda zavedla jazykové kursy a aby poslala do středisek pro uprchlíky pracovníky zaměstnaneckých středisek, aby zhodnotili kvalifikaci nově příchozích lidí.

"Nemá smyslu, aby žili v táborech," zdůraznil. "To jen povede k vytváření ghet."

Maďarská policie zatkla opozičního politika a novináře Györgyho Kakuka, který prosekal nůžkami žiletkový plot na hranici se Srbskem. Kakuk a srbská novinářka Milica Mančić Stojković chtěli protestovat proti nově postavenému plotu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 1.9. 2015