Blok netolerance: Slovensko a Česko uvažují o společném protiuprchlickém postoji a odmítají kvóty

1. 9. 2015

Slovensko a Česká republika se doufají dohodnout s Maďarskem a Polskem o společném postoji vůči evropské uprchlické krizi, který by odmítl kvóty EU pro rozdělování migrantů, konstatovali vedoucí představitelé obou zemí, píše tisková kancelář Reuters.

Český premiér Bohuslav Sobotka pozval představitele tzv. Visegrádské skupiny 4 do Prahy na pátek k debatě o této věci.

Je pravděpodobné, že výsledkem bude tvrdý postoj všech středoevropských členských zemí EU proti uprchlíkům. Ten budou prezentovat na mimořádném zasedání ministrů vnitra EU dne 14. září.

Středoevropské země blokují návrhy Bruselu, aby jednotlivé členské země EU převzaly závazné kvóty uprchlíků, a ulehčily tak Itálii a Řecku. Navrhly, že přijmou dobrovolné počty, ale jen v minimálním množství.

Francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius označil jejich postoj za "skandální".

Slovenský premiér Robert Fico řekl, že závazné kvóty nebudou přijaty.

"Silně odmítáme jakékoliv kvóty... Pokud bude přijat mechanismus pro automatické přerozdělování migrantů, pak se jednoho dne probudíme a budeme mít 100 000 lidí z arabského světa a to je problém, který nechci, aby Slovensko mělo," řekl Fico.

Český prezident Miloš Zeman řekl, že ČR by měla odmítnout kvóty a zvýšit svou ochranu hranic, vzhledem k tomu, že EU toho není schopna.

Podrobnosti v angličtině ZDE Německá kancléřka Merkelová varovala, že je ohrožena budoucnost schengenského prostoru, pokud se Evropa nedohodne na rozdělení uprchlíků.

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 1.9. 2015