Řecký ostrov Lesbos: Místní lidé a turisté pomáhají uprchlíkům

9. 7. 2015

Obyvatelé a dokonce i turisté na řeckém ostrově Lesbos se vystavují hrozbám a možnému trestnímu stíhání tím, že pomáhají nově přijíždějícím uprchlíkům

Thanassis Andreotis, starosta ve vesnici na severním pobřeží ostrova Lesbos, každé ráno odváží z pláže pozůstatky gumových člunů, na nichž přijíždějí uprchlíci přes moře z Turecka, vzdáleného 10 km. Andreotis uprchlíky z příchodu na Lesbos neobviňuje. "Je pronásledují jejich vlády a oni utíkají před hroznými věcmi," zdůrazňuje. Dodává, že velká většina místních lidí s ním v tomto souhlasí. Když se Andreotis nedávno vydal do centra vesnice s megafonem a žádal o dary pro uprchlíky, "do 10 minut se naplnily věcmi pro uprchlíky čtyři auta".

Uprchlíkům podle listu Guardian pomáhá i tam usedlý Angličan Eric Kempson a jeho manželka. Každé ráno na pláži rozdávají přijíždějícím uprchlíkům vodu, suché šatstvo a potraviny. "Obyčejně připlouvají dva černé čluny, většinou s Afghánci a s Pákistánci, většinou muži," říká Kempson. "Asi o hodinu později připlouvají tři šedé čluny plné Syřanů, a na ty se obyčejně zaměřujeme, protože jsou plné žen a dětí."

Jsou to děsivé zážitky, svědčí Kempson. "Když vidíte čtrnáct dní stará nemluvňata, lidi z pořezanýma nohama, lidi, kteří nejedli celou řadu dní - nemůžete dělat nic. Dvacet let jsem nebrečel, jsem zatvrzelý bastard. Ale za poslední čtyři měsíce brečím pořád."

Řecká vláda nemá schopnosti se o imigranty postarat, tak na jihu ostrova Lesbos vzali místní lidi věci do vlastních rukou a proměnili starý skautský tábor v provizorní přijímací středisko pro uprchlíky, říkají mu Vesnice Vespolek.

Vozit přijíždějící imigranti z pláží do vnitrozemí je možná právně problematické. Podle řeckého zákona by aktivisté mohli být obvinění z pašování lidí. "Ale, na druhé straně," říká vzdorný Efi Latsoudis, "nemůžeme se dívat v nečinnosti na stovky lidí s dětmi, jak chodí ulicemi a leží na ulicích a nechat je umírat ve slunci. To je nemožné. Je to také trestný čin, nechat někoho zemřít na ulici."

Ve vesnici Molyvos proměnila svůj pozemek za svým známým pobřežním restaurantem v provizorní tábor pro imigranty Australanka Melinda McRostie. Australanka pro imigranty také se svými spolupracovníky vaří. Používá většinou potraviny, které darovali turisté a místní lidé. Na její pozemek se vejde 180 osob, v současnosti je tam 51 Afghánců a jeden Pákistánec, kteří dospávají spánkový deficit, který utrpěli při přeplavbě.

Ultrapravicoví aktivisté se však snaží proti imigrantům šířit nepodložené šokující zvěsti, jako že někdo se vydělal v kostele a poškodil ikony, což se ukázalo, že není pravda.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Související články

Řecké referendum a chybná kalkulace EU

9.7. 2015

Pro nikoho by nemělo být překvapením, že Řekové v referendu odmítli požadavky Evropy na další úsporná opatření jako cenu za poskytnutí fondů umožňujících řeckým bankám, aby fungovaly. Nemělo by to nikoho překvapit ze tří důvodů. Zaprvé vládnoucí koal...

Obsah vydání | Čtvrtek 9.7. 2015