Rusko zlikvidovalo vědeckou nadaci "Dynasty", protože je to údajně "cizí agent"

9. 7. 2015

Nadace Dynasty, která v Rusku poskytovala stipendia a granty mladým vědcům, oznámila, že končí svou činnost, protože byla podle kontroverzního zákona z Kremlu označena za "cizího agenta". Nadace fungovala v Rusku od roku 2002 a poskytla mladým ruským vědcům četné granty. Jejím dvaaosmdesátiletým zakladatele je Dmitrij Zimin, úspěšný podnikatel a filatrop, který založil Beeline, jednu z největších sítí mobilních telefonů v Rusku. Zimin se minulý měsíc z Ruska vystěhoval a nyní žije v emigraci v zahraničí.

Nadace se stala nejnovější obětí zákona z roku 2012, podle něhož se musejí všechny nevládní organizace, které dostávají financování ze zahraničí, registrovat jako "cizí agenty" - což naznačuje, že jsou to špioni. Ruské ministerstvo spravedlnosti uvedlo, že Ziminova filantropická nadace je také "cizím agentem", protože Ziminovy bankovní účty, z nichž granty financuje, jsou v zahraničí. Ziminovi stoupenci poukazují na to, že si Zimin své peníze vlastnoručně sám vydělal, a to v Rusku.

Dodávají, že granty - letos Ziminova nadace rozdělila mladým ruským vědcům 8 milionů dolarů - jsou používány k vlasteneckým účelům a přinášejí velký prospěch ruské vědě, která léta trpěla úpadkem, odchodem mozků do zahraničí a rozpočtovými škrty.

Ruské ministerstvo spravedlnosti později rozšířilo svůj útok na Ziminovu nadaci poukazem na to, že Nadace Dynasty financuje Liberální misi, organizaci, v jejímž čele stojí bývalý ruský ministr hospodářství Jevgenij Jasin a jejímž cílem je v Rusku šířit myšlenky liberalismu. Jasin uvedl, že se Zimin vystěhoval z Ruska na dobu neurčitou.

Ruští vědci reagovali na likvidaci nadace Dynasty zuřivě. Více než 3000 vědců, autorů, nakladatelů a studentů podepsalo otevřený dopis, který požaduje, aby ministerstvo spravedlnosti zrušilo své rozhodnutí, které charakterizovali jako "nikoliv obyčejný příklad tupé byrokratické horlivosti, ale přímou ránu hrdosti, prestiži, slávě a budoucnosti Ruska".

Ve středu požadovala horní komora ruského parlamentu, aby úřady zakázaly dvanáct zahraničních nevládních organizací - včetně amerických organizací Freedom House, National Endowment for Democracy a Ukrajinského světového kongresu jako "nežádoucí".

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Související články

Státy bezprecedentně omezují práci lidskoprávních organizací

27.8. 2015

Organizace hájící lidská práva čelí globálně největšímu útlaku za celou generaci. Mnoho zemí schválilo zákony omezující jejich činnost. Téměř polovina států světa zavedla předpisy, které omezují práci desetitisíců organizací po celém světě. ...

Obsah vydání | Čtvrtek 9.7. 2015