Je Řecko evropskou kolonií?

8. 7. 2015 / Karel Dolejší

V české politické publicistice prakticky neexistuje snaha o skutečnou intelektuální nezávislost. Pravicoví publicisté se předhánějí v "prozápadních" stanoviscích, zatímco na "levici" zpravidla dochází odvozeně k obhajobě všeho protizápadního. Dodnes se třeba vypisuje dekády stará historie koloniálních dobrodružství USA v Latinské Americe - a vedle toho se beze všeho hájí minulý i současný ruský kolonialismus na Ukrajině či kdekoliv jinde.

Autoři, kteří by četné problémy irské či indické společnosti nikdy nepovažovali za argumenty ve prospěch tvrzení, že "Irsko a Indie byly vždy přirozenou součástí Velké Británie", přesně stejný přístup uplatňují vůči Ukrajině nebo Gruzii. A zvláštní případ slepoty na jedno oko potom představuje přístup k tomu, co se vlastně v posledních dekádách přihodilo v Řecku.

Od doby, kdy Britové pomohli osvobodit Řecko z osmanské nadvlády, byla někdejší periferní turecká kolonie chudá a měla sklon propadat nedemokratickým vládám. Současně prováděla velmi agresívní zahraniční politiku, která vyvrcholila v letech 1919-1922 útokem vedeným hluboko do tureckého území. Ten šel daleko za hranice Smyrny slíbené během války licoměrnou Dohodou a byl zastaven teprve nedaleko Ankary. V Latinské Americe, kde si typicky militarističtí "levicoví" populisté po nástupu k moci stěžují na slabost armád budovaných s asistenci USA - armád dlouho koncipovaných tak, aby se nehodily do mezistátního konfliktu a daly se použít leda ještě k vnitřní represi - ovšem "loutkové" státy mezistátní konflikty zpravidla nevedou, protože k nim nemají prostředky ani podporu někdejšího protektora prosazujícího zde princip neměnnosti hranic.

Řecká diktatura reprezentovaná jmény Venizelos a Metaxas přežila porážku v Anatolii a i po vypuknutí 2. světové války se úspěšně bránila italskému útoku, dokud do bojů nezasáhlo Německo. Krátce po obsazení Řecka došlo i k napadení SSSR, což znamenalo zlom v politice Kominterny zaměřené na kolaboraci s nacisty a vznik ozbrojených oddílů řecké komunistické strany (ELAS) bojujících proti německé okupaci. Při poválečném dělení Evropy ovšem Stalin uznal Řecko za britskou sféru vlivu a nad ELAS usilující o násilné převzetí moci tak de facto vynesl rozsudek. Mnozí z členů zakázané komunistické strany, kdo přežili následnou bratrovražednou válku, utíkali do jiných evropských zemí a zhusta zde pak vytvořili nejzazší okraj extrémně stalinistického spektra "komunismu". Intelektuálněji zaměření představitelé řecké diaspory z dob dřívějších naproti tomu prokazovali zpravidla méně nadšení pro ortodoxní ideologii kdysi spojenecké mocnosti, která Řecko hodila přes palubu ZDE.

Poválečný monarchistický režim s vojenským převratem v roce 1967 a zejména perioda režimu "černých plukovníků" (1969 - 1974) bezesporu patří k temným stránkám řecké historie, stejně jako vstup země s takovou úrovní vnitřní represe do NATO v roce 1952 motivovaný geostrategickými ohledy na straně Západu.

Zde si dovolím exkurs: Mnohem méně často než zločiny režimu jsou připomínány formy boje, které volí někteří řečtí levicoví radikálové. Řecké Hnutí 17. listopadu vzniklo dva roky po potlačení povstání na athénské Polytechnice, k němuž došlo během neúspěšného pokusu junty o liberalizaci v roce 1973. Hlásilo se k "marxismu" a levicovému nacionalismu a věnovalo se bankovním loupežím, únosům a atentátům. Mezi lety 1975 - 2002 provedlo 103 ozbrojené útoky na vybrané osoby, dopustilo se celkem 2 500 různých zločinů - při nichž loupením, zabíjením i civilistů/cizinců či atentáty v zahraničí bohatě přispělo k jinak beznadějným pokusům zpětně ospravedlnit u západní veřejnosti spojenectví s řeckou juntou.

Teroristická činnost Hnutí 17. listopadu začala však až po skončení vlády junty v roce 1974. Posledním zabitým na seznamu obětí N17 se stal vojenský atašé britské ambasády v Athénách Stephen Saunders, který byl 8. června 2000 cestou do práce zastřelen pachateli na projíždějícím motocyklu ZDE. Pachatelé o oběti lživě tvrdili, že coby brigádní generál pozemních sil osobně velela letce stíhacích bombardérů při náletech na Jugoslávii v roce 1999. Ve skutečnosti se Saunders této války žádným způsobem neúčastnil a terčem se stal z čistě symbolických a propagandistických důvodů.

29. června 2002 byl operativec Hnutí 17. září Savvas Xiros těžce zraněn při výbuchu bomby, kterou se snažil nastražit v přístavu Pireus. Při procesu, v němž byl následně Xiros usvědčen z účasti na Saundersově zavraždění, se prokázal "marxistický" charakter Hnutí 17. září a jeho odhodlání vést "propagandu bojem".

Zatčením klíčových kádrů Hnutí 17. září však "levicový" teror v Řecku neskončil. Další levičácké bojůvky jako "Revoluční boj", "Revoluční buňky", "Spiknutí ohnivých buněk" či "Sekta revolucionářů" vraždící také novináře pokračovaly v násilí během celého období relativní svobody a prosperity od rozkladu vojenské junty až do nástupu globální finanční krize, nemluvě o pozdějším období. V době, kdy existoval jasný prostor pro pokojné politické aktivity, došlo k nejméně 20 ozbrojeným útokům levičáckých radikálů na různé cíle - tedy v průměru jednou za 1,65 roku. Po nástupu globální finanční krize v roce 2008 došlo k 5 takovým útokům - v průměru jednou za 1,4 roku. Nelze tedy tvrdit, že by aktivita teroristů v období relativní svobody a prosperity zeslábla a později byla vystupňována v důsledku finanční krize. Spíše je ještě namístě závěr, že se v zásadě nic nemění - až na to, že v době drastické vojenské vlády podobné aktivity, které by snad tehdy mohly být relativně obhajitelné, neměly šanci na přežití, zato v demokracii, kde nemají co dělat, se jim poměrně dobře daří. (Ultrapravicové teroristické organizace jsou v Řecku prakticky nonexistentní.)

Ale zpět k tématu v nadpisu: Řecko se po skončení vlády junty začlenilo do západních institucí. V roce 1980 se vrátilo do NATO, v roce 1981 se stalo desátým členem Evropského společenství, zárodku pozdější EU. Následoval příliv investic do průmyslu a infrastruktury a později přístup k evropským fondům, což vyvolalo masivní ekonomický růst. Oproti neoliberálním mantrám ale platí, že podstatnou část přitékajících peněz si užili velcí vlastníci, politická třída, její klienti a vrstva státních zaměstnanců. Obyčejní Řekové, včetně asi 40 % zaměstnaných v rodinných firmách, na tomto vývoji participovali pouze nepřímo - a nelze je tedy jednoduše vinit z toho, že během tučných let cosi "probendili a prožrali". Za drastické zlepšení životní úrovně mezi lety 1975 - 2008 mohl především boom v turistice, námořní dopravě a službách, který neměl žádnou spojitost s rozfofrováním půjček a evropských fondů. Samotné přijetí eura však bylo chybou, vedlo k masivnímu zdražování a politická třída reagovala "kreativním" účetnictvím umožňujícím jí získávat ohromné půjčky na státní výdaje, dokud...

V roce 2003 řecká ekonomika vzrostla až o rekordních 5,9 % HDP ZDE. Co je ovšem podstatnější, po celou dobu "evropského" růstu rostly také řecké sociální výdaje - a to nejen v absolutních číslech, ale také jejich podíl na HDP. V roce 2009 dosahovaly podle Eurostatu 28 % HDP (ještě v roce 1998 to bylo jen 20 %), tedy nepatrně méně než v Británii (29 %) nebo Itálii (30 %), zato ovšem více, než třeba ve Španělsku (25 %). Typická extraktivní ekonomika ovšem sociální výdaje minimalizuje ve prospěch výnosů zahraničních investorů. Je naprosto zřejmé, že mezi lety 1981 - 2008 se Řecko výrazně přibližovalo vyspělým evropským zemím nejen co do HDP, ale také ve struktuře výdajů.

Co přišlo poté je a samozřejmě dlouho zůstane předmětem rozhořčených sporů o "správnou" interpretaci. Ať už se ale na globální finanční krizi, roli americké banky Goldman Sachs v řeckých účetních podvodech či otázku legitimity obrany zájmů bankéřů díváte jakkoliv, nepodaří se obhájit verzi, podle níž to co se Řecku přihodilo od roku 2008 představuje nějaký v Bruselu předem naplánovaný scénář a cílový stav.

Je namístě koloniím přiznávat právo spojit se k dosažení nezávislosti s kdekým, kdo nabízí pomoc. V latinskoamerickém kontextu se v minulosti nebylo čemu divit a nebylo hodno přímočarého odsouzení, jestliže se usilovalo o pomoc ze strany SSSR. V postsovětském prostoru analogicky nemůžete apriori odmítnout všechny, kdo jsou ochotni k dosažení nezávislosti spolupracovat s USA.

Nicméně Řecko nebylo a není žádná kolonie Evropské unie. Přes všechny problémy jde v zásadě o plnoprávný členský stát, který se dostal do úzkých kvůli finanční situaci, a jeho finanční těžkosti nikdo v Bruselu nenaplánoval ani nezařídil. Zaječí a proruské tendence v Athénách tedy nejsou téhož řádu jako protikoloniální vzdemnutí v Kolumbii nebo na Ukrajině.

Řecké politické elity si v dobách booomu rychle zvykly žít na dluh a když nastaly těžkosti a tato možnost v podstatě zanikla, z "levé", do té doby okrajové části politického spektra povstal subjekt, který voličům slíbil, že zařídí pokračování toho, co existovalo mezi lety 1981 - 2008.

Nacionalistická ani "antikapitalistická" rétorika by neměla zakrývat zásadně rentiérský charakter ekonomického "programu" hnutí Syriza - "Vy nám budete půjčovat, my nebudeme splácet a budeme národně hrdí, nemůžete totiž ponižovat řecký lid". Tady nejde o nějakou nezávislost, nanejvýš tak ještě slovní. Ve skutečnosti je cílem kombinace naprosté finanční závislosti na Bruselu a okázalé, na odiv vystavované náhražkové politické nezávislosti.

Vytisknout

Související články

Německý internet je plný svědectví o katastrofálním stavu Řecka

9.7. 2015

Řecko je v katastrofální situaci, jak ukazuje toto video. V Aténách je 50 tisíc uprchlíků, představte si, že by to bylo v Praze. V Řecku nemá nezaměstnaný nemocenské pojištění a jedinou pomocí je "lidová" klinika, kde lékaři slouží po své práci, tedy...

Řecké referendum a chybná kalkulace EU

9.7. 2015

Pro nikoho by nemělo být překvapením, že Řekové v referendu odmítli požadavky Evropy na další úsporná opatření jako cenu za poskytnutí fondů umožňujících řeckým bankám, aby fungovaly. Nemělo by to nikoho překvapit ze tří důvodů. Zaprvé vládnoucí koal...

Obsah vydání | Středa 8.7. 2015