Putin požaduje dialog mezi USA a Ruskem

5. 7. 2015

Ruský prezident Vladimír Putin poblahopřál prezidentu Baracku Obamovi v sobotu k americkému Dni nezávislosti a vyjádřil přesvědčení, že Rusko a USA mohou spolupracovat při hledání řešení mezinárodních problémů.

Kreml uvádí, že Putin v telegramu zdůraznil, že navzdory rozdílům mezi oběma zeměmi jsou jejich vztahy důležité pro globální stabilitu a bezpečnost.

V sobotu se vyjádřila Hillary Clintonová, demokratická kandidátka na amerického prezidenta, že Amerika musí být při jednání s Putinem "daleko chytřejší". "Jednala jsem s ním. Zdám ho. Není lehké se s ním dohodnout," řekla Clintonová.

Mezi USA a Ruskem trvá napětí kvůli pokračující ruské intervenci na Ukrajině, kde pokračují boje mezi ukrajinskými jednotkami a (pro)ruskými vojáky. Loni Rusko anektovalo Krym.

Ve středu identifikovala zpráva Pentagonu Rusko a Čínu jako hlavní vojenskou hrozbu americkým zájmům. Rusko "opakovaně dokázalo, že nerespekuje suverenitu svých sousedů a je ochotno používat síly k dosažení svých cílů," praví se v americkém dokumentu Národní vojenské strategie na rok 2015.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 3.7. 2015