Stop nenávisti

3. 7. 2015

tisková zpráva

Středeční demonstrace na Václavském náměstí ukázala, s jak palčivými problémy se Česká republika v souvislosti s hysterií šířenou kolem tématu uprchlictví potýká. Nad davem se vznášely šibenice, hrozící smrtí vlastizrádcům a stejnou rétorikou se zaštiťoval i jeden ze svolavatelů. Policie ČR však nechala toto shromáždění projít až k Úřadu vlády a zakročila proti pokojným demonstrantům, kteří se vůči nenávistným projevům snažili vymezit.

"V návaznosti na sílící projevy xenofobie, rasismu a nedemokratických názorů napříč celou naší společností jsme se rozhodli založit platformu *Stop nenávisti*. Našim cílem je se aktivně postavit zastrašování, vylučování a šíření paniky. V situaci, jako je ta dnešní, právě mlčení a přešlapování na místě napomáhá legitimizovat nenávist", uvedla jedna z mluvčích, dokumentaristka Apolena Rychlíková.

Platforma v otevřeném dopise premiérovi Bohuslavu Sobotkovi a ministrovi vnitra Milanu Chovancovi upozorňuje na skutečnost, že „demonstrace se zvrhávají v nenávistné pochody, propagující ideologie v příkrém rozporu s demokracií a právním státem" a že "zatýkáni a šikanováni policií jsou ti, kteří se nenávisti postaví, ne ti, kdo k ní otevřeně vyzývají.

Zdůrazňuje také, že „společnost postavená na principech základních lidských práv, za kterou Českou republiku pokládáme, se nesmí nechat rozkládat manipulátory, kteří zneužívají lidský strach a nespokojenost k uzurpování politického prostoru a vlivu.“ Zároveň vyzývá oba ústavní činitele mj. k *důkladnému prošetření výhrůžek smrtí “vlastizrádcům”.*

Svůj podpis během jediného dne připojilo více než dva a půl tisíce signatářů, mezi nimiž je mnoho desítek osobností veřejného života. Mezi jinými umělci Helena Třeštíková, Moimir Papalescu, Barbora Kleinhamplová, Vladimír Kokolia, Radka Denemarková, politici Petra Kolínská, Dominik Feri a Václav Láska, vysokoškolští pedagogové Miroslav Petříček, Milena Bartlová, Ivan O. Štampach, Ondřej Slačálek, Michal Pullman, děkanka FF UK Mirjam Friedová a rektor AVU Tomáš Vaněk, signatáři Charty 77 Petr Uhl a Petr Vránek, šéf Romey Zdeněk Ryšavý, předseda spolku Šalamoun John Bok, porodní asistentka Ivana Königsmarková, farář Mikuláš Vymětal a také celá řada organizací a iniciativ Ekumenická akademie, Jako doma, Romea, Mladí zelení, Konexe či Mladí Sociální demokraté. „Široká odezva, kterou náš dopis vyvolal, dokazuje, že velké části české společnosti není lhostejné co se v poslední době děje“, dodává druhý mluvčí platformy, aktivista Martin Marek.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 3.7. 2015