USA blokují snahu arabských spojenců vyzbrojovat Kurdy do boje proti "islámskému státu"

3. 7. 2015

Spojené státy blokují snahy arabských spojenců dodat letecky těžké zbraně Kurdům, kteří bojují proti "islámskému státu". A blízkovýchodní země také obviňují USA spolu s Británií, že nemají strategii pro boj s islamisty.

Někteří z nejbližších amerických spojenců se snažili po selhání amerického a britského vedení v operaci proti islamistům postupovat samostatně a dodat těžkou výzbroj přímo Kurdům, i kdyby s tím nesouhlasily irácké úřady a jejich američtí zastánci, kteří dodávají vše pouze přes Bagdád.

Pokusy přesvědčit Obamu o potřebě vyzbrojovat Kurdy přímo selhaly a v červnu je zamítl Senát. Američtí spojenci nyní hledají způsob, jak se obejít bez souhlasu z Washingtonu.

Blízkovýchodní státy považují islamisty za smrtelnou hrozbu a tvrdí, že Bílý dům ji podceňuje a nic vážně míněného nepodniká. Kurdové úspěšně bojují proti islamistickým jednotkám v Iráku i Sýrii, ale těžké zbraně si sami vyrábějí, nebo spoléhají na zbraně kořistního původu. Vláda v Bagdádu dostává značnou pomoc, ale z ní se ke Kurdům nedostane téměř nic. Evropské země nakoupily pro Kurdy množství zbraní, ale američtí velitelé, kteří dohlížejí na vojenské operace v Iráku, dodávky blokují.

Přitom Kurdové si stěžují, že irácká armáda na ústupu přenechává islamistům množství moderních amerických zbraní, proti nimž pak kurdské milice nemají k dispozici nic jiného, než zastaralou výzbroj sovětského původu.

Zejména Saúdská Arábie, Jordánsko a státy Perského zálivu kritizují nedostatek strategie a plánování v rámci Američany vedené kampaně a další spojenci tvrdí, že identifikovali jasné islamistické cíle, ale USA vetovaly útoky.

Zdroj v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 3.7. 2015