Švédská ministryně: Je třeba zastavit šíření "jedu" nerovnosti a xenofobie

1. 6. 2015

V neobvykle osobním projevu na nedělní stranické konferenci švédských sociálních demokratů ministryně financí Magdalena Anderssonová hovořila o potřebě čelit "jedu" nerovnosti a xenofobie, který se v zemi šíří.

Na stranické konferenci ve Västeråsu ministryně prohlásila, že strana by neměla jen pracovat na splnění volebních slibů ohledně nezaměstnanosti a vzdělávacího systému, ale musí také neutralizovat jed nenávisti, který se šíří kvůli "ignoranci" a proticizineckým náladám.

Hovořila z osobní zkušenosti, protože jako studentka střední školy se účastnila výměnného pobytu v USA. Zde bylo podle ní jasně patrné rozdělení ve třídě, které odráželo nerovnost v americké společnosti. Studenti svážení na výuku z okolních chudinských čtvrtí dosahovali ve třídě těch nejhorších výsledků.

Obecný nedostatek kontaktů mezi chudými a bohatými studenty byl pro dospívající Švédku otřesem.

"A teď o třicet let později stojím zde a vidím, jak se týž jed šíří v mé zemi," dodala ministryně.

"Šíří se v malém, v poznámkách a zneužívání, v ulicích a na webu," vysvětlila Anderssonová. "Šíří se ve velkém, jako ve volebních úspěších založených na xenofobii."

Podle ministryně je nejlepší strategií posilování zaměstnanosti, zlepšování školního prospěchu a úspěšné řízení sociálního systému.

Ekonomická politika, tvrdí Anderssonová, musí překonávat rostoucí přehrady ve společnosti a udržet zemi pohromadě.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Související články

Xenofobie je přirozenost, to je její největší hrozba

29.6. 2015 / Bohumil Kartous

Jan Čulík vyzývá k tomu, abychom se postavili zločinné xenofobii. „Hysterická antiislámská kampaň českých médií a protiislámských aktivistů je zločinecká, protože povede k ztrátám na životech.“ To je příliš velká zkratka, která vede k dojmu, že zastá...

Obsah vydání | Pondělí 1.6. 2015