Záhady kolem kauzy Snowden

4. 7. 2013

Bývalý zaměstnanec zpravodajské služby NSA Edward Snowden dorazil do Moskvy letem společnosti Aeroflot 23. června, ale od té doby se na veřejnosti neobjevil. Není jasné, jak se mu daří a jaké má plány. Má se za to, že se nachází vtranzitní zóně letiště aje polapen v právní pasti, když USA zrušily jeho pas. Ale kromě toho existují ještě další nejasnosti kolem jeho kauzy.

Proč opustil Hongkong? Má se za to, že ho místní úřady přesvědčily k odletu a naznačovaly, že jinou možnost nemá, protože mu hrozí zadržení a vydání do USA.

Proč odletěl do Ruska? Prezident Vladimir Putin útočí na USA, které obviňuje, že se snaží dominovat v globálních záležitostech, a jeho mluvčí oznámil, že Moskva zváží udělení azylu. Proto mohl Snowden pohlížet na Rusko jako na bezpečnou zemi.

Kde se teď Snowden nachází? Podle Putina vtranzitní zóně letiště Šeremetěvo a nepřekročil ruskou hranici. Ekvádorský prezident Rafael Correa sdělil agentuře AP, že moskevský velvyslanec se se Snowdenem jednou setkal, nicméně hordy novinářů v okolí Šeremetěva Snowdena od příletu ani jednou neviděly. Někteří experti jsou přesvědčeni, že Snowden je v rukou ruských zpravodajských služeb, které se z něj snaží dostat, co ví. Putin to popírá.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 4.7. 2013