Boehner: Obama je ochoten nechat USA "spadnout z fiskálního útesu"

14. 12. 2012

Šéf Sněmovny reprezentantů, republikánský poslanec za Ohio John Boehner prohlásil, že rozhovory s Bílým domem o rozpočtu na finanční rok 2013, nikam nevedou a Washington směřuje k "fiskálnímu útesu" v podobě automatického zvyšování daní a škrtů ve veřejných výdajích.

Podle Boehnera si prezident přeje předstírat, že výdaje, v jejichž důsledku neustále narůstá státní dluh, nejsou problémem a není třeba navrhovat úspory. Republikánský představitel tvrdí, že se Bílý dům k věci staví neseriózně, a to svědčí o ochotě nechat ekonomiku spadnout z fiskálního útesu. Ekonomové se shodují, že automaticky zavedená opatření, která by byla výsledkem nedohody o rozpočtu, by USA okamžitě uvrhla do deprese.

Do vypršení posledního termínu pro dohodu zbývá již jen osmnáct dní. Pak budou zrušeny daňové úlevy zavedené prezidentem G. W. Bushem a dojde k výdajovým škrtům v celkovém objemu 1,2 bilionu dolarů během deseti let. Současně s tím by vypršely i některé jiné výhody, například dočasné daňové prázdniny a podpora pro douhodobě nezaměstnané.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 14.12. 2012