EGYPT:

Hrozí finanční kolaps, referendum ohroženo protestem soudců

12. 12. 2012

Vláda prezidenta Mursího včera odložila až na leden čerpání půjčky ve výši 4,8 miliard dolarů od Mezinárodního měnového fondu, která měla zabránit kolapsu státních financí. Podle ministra financí al-Sajda, který hovořil s agenturou Reuters, vláda údajně potřebuje čas k diskusi s veřejností o přiloženém balíčku ekonomických změn. Egyptská ekonomika trpí odlivem turistů a od svržení exprezidenta Mubaraka před dvěma lety je velmi slabá. Nicméně veřejné protesty proti plánovanému zvyšování daní přinutily Mursího k ústupu.

Vojenská vláda, která následovala po Mubarakově pádu, vyčerpala rezervy v zahraničních měnách, které udržovaly hodnotu egyptské libry. Podle ekonomů je půjčka od MMF nezbytná, protože jinak hrozí kolaps měny a nekontrolovatelná inflace. To by ovšem přineslo další vyostření protestů.

Kromě tohoto problému je navíc ohroženo sobotní referendum o islamistické ústavě, protože hlavní sdružení egyptských soudců oznámilo, že 90% jeho členů odmítá monitorovat hlasování. Soudci tím protestují proti mezitím staženému prezidentskému dekretu, který vyjímal celý proces vzniku a hlasování o ústavě z jejich kontroly. Egyptské zákony vyžadují justiční dohled nad volbami a Mursího poradci tvrdí, že mají dost dobrovolníků mezi soudci, aby hlasování mohlo proběhnout. Emotivní veřejné vyjádření soudce Ahmeda Zenda, předsedy Klubu soudců, však může ještě ovlivnit další pracovníky egyptské justice, a tak není jisté, zda vše opravdu proběhne v souladu se zákonem.

V úterý pokračovaly protesty u prezidentského paláce v Káhiře a vzniklo další napětí, když zde neidentifikovaní ozbrojenci stříleli na demonstranty brokovnicemi a devět jich zranili.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 12.12. 2012