Kdyby alkohol ...

31. 3. 2011 / Bohumil Kartous

S páteří to není tak jednoduché, ale krev máme každý. Vzpomněl jsem si na to, když jsem vyplňoval daňové přiznání a zajímal se o nezdanitelné položky základu daně. "Jako dar na zdravotnické účely se hodnota jednoho odběru krve bezpříspěvkového dárce oceňuje částkou 2 000 Kč," praví zákon. Nevím, jestli to ještě někoho zajímá v hodinu dvanáctou.

Možná si řada lidí, stejně jako já, teprve nad daňovým přiznáním rvala vlasy a googlovala nejbližší centrum odběrů krve, zjišťovala rychlost celého procesu a ptala se na limit odběru, aby přepočítala, kolik je třeba odvést státu v krvi a kolik v daleko cennějším oběživu, tedy v penězích.

Nakonec asi většina, po prvotním záchvatu odhodlání, rezignovala, nechávajíc svou krev zcela neužitečně a zbůhdarma proudit organismem. Je to samozřejmě nepříjemný pocit, zvlášť když víme, jak mizernou má krev hodnotu a jak jednoduše a lehce je možné ji prolévat...

Možná by se s tím ale ještě dalo něco dělat. Napadlo mě dávat krev přímo na finančním úřadě, kam by bylo za tímto účelem možné převést část nespokojených lékařů, aby viděli, jak těžce na chléb vezdejší vydělává úředník ministerstva financí.

Možná by zkrotli. Úplně by ale postačilo, kdyby před každým finančním úřadem stála mobilní odběrová jednotka vybavená kromě zařízení na odběr krve také nepostradatelnou tiskárnou na "vyhotovení potvrzení o darování".

Úplně si umím představit upřímností překypujícího ministra Kalouska s etanolovou bublinou vznášející se v okolí jeho úst jak říká "Piju vám krev":)

Někteří by darovali dobrovolně, někteří demonstrativně. Na každý pád by to velmi prospělo bilanci krevních bank, což je samo o sobě hezký cíl. Taková akce by mohla dát veřejným financím smysl, který ztrácejí s každou další vojenskou zakázkou či výběrovým řízením na ozvučení několika sálů. A krom toho, zájem parazitů o takové oběživo by třeba nebyl tak eminentní. Umazat se od špinavých peněz je v této zemi v podstatě žádoucí, zato umazat se od krve...

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 31.3. 2011