Drábkova péče o zdravotně postižené bude minimální

31. 3. 2011 / Jiří Hrebenar

Pomalu si začínám myslet, že pan ministr Drábek tak nějak potichu přejmenoval svůj resort a převrátil jeho činnost v totální opak. Ministerstvo pod vedením koaliční politické strany se musí chovat asociálně. Jedině tak lze uplatňovat pravicovou politiku. Jak je to pomýlený pohled zvláštní politiky TOP09.

Kalouskovi kolegové se rozhodli šetřit na nesprávném místě. Jeden z nich je ministrem zdravotnictví a ten druhý przní sociální politiku tohoto státu. To všechno se děje jenom proto aby došlo k nakojení politické chutě. ODS již pěknou dobu lační po tom, aby nad hlavami handicapovaných zavlála ruka svírající bič. Ti zvláštní lidé neustále něco požadující a používající všelijaké kompenzační pomůcky jsou pro politickou garnituru těžkým břemenem, které je třeba přehodit přes mostní konstrukci někam do řeky.

Přesně o toto se nyní snaží pan ministr Drábek. Handicapovaní si podle jeho názoru žijí nad poměry. Co na tom, že ministerstvo vaří z vody, lže a vymýšlí si jako když se tiskne. Tady jde jenom o pár set tisíc velmi slabých a nemohoucích lidí. Nikoho z okolí širší společnosti to nebude pálit a tak politický mozeček vymyslí geniální plán na to, jak zatočit pro začátek právě s těmi handicapovanými.

Sociální reforma, jak je opatření plné škrtů honosně nazývané, má učinit ze zdravotně postižených chudáky, žebráky a příjemce chudinských dávek. Jasně, oni si mohou za svá postižení. Oni lační jenom po penězích tohoto podivného státu. Kolikrát by i oni tak moc rádi změnili svůj osud a přestali by být závislými na nějaké almužně pocházející ze státní kasy. Co je to za vládu a potažmo za stát, který se nestydí naplivat zdravotně postiženým do obličeje?

Mobilita, která je tolikrát označovaná v připomínkovacích návrzích zákonů je totálně pošlapána a jako starý popsaný list je hozena do zapáleného krbu. Většina lidí dostane jenom 200 korun a kvůli těmto dvěma stovkám je nucen pošlapávat svá základní lidská práva. Musí vpustit pracovníka úřadu práce do svého bytu jinak ztrácí nárok na jakékoli dávky. Úředník přeci musí zjistit, jestli postižený žadatel nebo příjemce dávky není natolik bohatým, že by pro pouhé dvě stovky vyplňoval stohy papírů a podstupoval všelijaká vyšetření.

Příspěvek na pořízení auta bude pro většinu lidí pouhých 12 000 korun. Zdravotně postižení mají jezdit ve starých herkách, u kterých je zázrak, že vůbec vyjedou ze dvora autobazaru. Tomu říkám pokrok. Zvláště když zdravotně postiženému nahrazuje auto nohy.

Ministerská reforma má každopádně omezit péči státu. Zdravotně postižený je hozený do moře a čeká se jestli se naučí plavat. Bude odříznutý od všech možných příjmů a benefitů. Maminky zdravotně postižených dětí ve věku do 3 let přijdou až o více jak 5000 korun měsíčně. Každý zdravotně postižený musí být odříznutý od možnosti pořídit si kompenzační pomůcku, protože tato možnost tolik ruinuje český stát. To, že se někde prakticky raketovou plýtvají peníze a rozkrádá státní kasa je jedno. Jenom ti handicapovaní mají být obíráni jenom proto, že politické klima pravicového chladu si to žádá.

Evropská unie má například evropský průkaz osob se zdravotním postižením jehož zavedení by nestálo ani korunu navíc. Ne naše vláda takto nechce uvažovat. Ona radši místo toho vybere ze státní kasy 5.3 miliardy korun a najme si soukromý subjekt, který vytiskne nesmyslné plastové kartičky. Náš stát je natolik bohatým, že místo šetření tedy vyhodí peníze z okna. Tyto finance se dají použít například k lepší dostupnosti služeb, dají se použít k navýšení finančních prostředků při pořizování auta nebo kompenzačních pomůcek. Slovensko evropský průkaz má, jenom my opět máme svůj projekt, který zavání tunelem jako silně zrající sýr.

Drábkovská reforma mi připomíná péči krkavčího otce, který chce své dítě umořit hladem. Přesně takový efekt má tato pseudoreforma. Lidé se začnou papírově uzdravovat, přestanou mít nárok na cokoli, i když reálně budou postiženými. Veškerá péče, služby, kompenzační prostředky přestanou být dosažitelnými. Tato nová reforma vše vzdálí kosmickou rychlostí. Města se nemusejí zpřístupňovat pro bezbariérový pohyb, protože lidé budou odkázáni na pobyt doma.

Úkolem drábkovských návrhů není pomoc zdravotně postiženým. Jeho jediným úkolem je ušetřit státu peníze. Proto také pana ministra nezajímá, že svou reformou svět handicapovaných vrhne zpět na stromy před rokem 1989. Všechno co funguje, bude zrušené, změněné, pro většinu lidí nedostupné. Tato reforma může být čímkoli, ale rozhodně není reformou.

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 31.3. 2011