Kaddáfího armáda vyhlásila nové příměří, Západ připravuje další údery

21. 3. 2011

Režim Muammara Kaddáfího v reakci na výzvu Africké unie k okamžitému ukončení nepřátelských akcí vyhlásil nové zastavení palby. Generální tajemník OSN Ban Ki-moon, který je na návštěvě sousedního Egypta, vyzval libyjské orgány, aby "dodržely slovo". Nabídku je třeba "ověřit a testovat", prohlásil Ban Ki-moon na tiskové konferenci v Káhiře.

První vlna náletů vedla k tomu, že Kaddáfí varoval před dlouhou válkou na středozemském válčišti. Tripolis hlásí desítky obětí náletů, nicméně Pentagon to popírá. Tripolis neumožnil novinářům přístup do vybombardovaných míst a reportér BBC Allan Little si povšiml, že údajně civilní oběti západního bombardování jsou kupodivu všechno muži. Little hlásí z Tripolisu, že stovky lidí vášnivě demonstrují na podporu plukovníka Kaddáfího a jsou ochotny pro něho být lidskými štíty. Jejich vzdor proti západním vojenským útokům v neděli prý přitvrdil.

Novináři z Itálie hlásí, že se k náletům připojily čtyři dánské letouny F-16 a tři italské letouny Tornado. Francouzská letadlová loď Charles de Gaulle opustila Toulon a pluje k libyjským břehům.

Americké vojenské zdroje tvrdí, že první kolo náletů bylo "úspěšné" a Kaddáfího ofenzíva na Benghází byla zastavena. Protivzdušná obrana Libye byla "významně degradována" a nad zemí je vynucována bezletová zóna.

Mezitím rychle eroduje křehký politický konsensus, který zajistil schválení Rezoluce č. 1973. Liga arabských států vyjádřila výhrady k průběhu operace. "To co se v Libyi děje se liší od cíle vyhlásit bezletovou zónu, a to co si přejeme je ochrana civilistů, ne bombardování civilistů... Od počátku jsme požadovali pouze to, aby byla zřízena bezletová zóna na ochranu civilistů a abychom se vyhnuli jakýmkoliv jiným událostem nebo dodatečným opatřením," řekl novinářům tajemník LAS Amr Músá. Podle něj právě probíhají přípravy k mimořádnému summitu LAS.

Pokud jde o arabskou účast v akci, mluvčí francouzského ministerstva obrany oznámil, že se Katar rozhodl nasadit čtyři letouny, a nazval to "klíčově důležitým okamžikem".

Rusko, které se při čtvrtečním hlasování Rady bezpečnosti zdrželo, mezitím vyzvalo k ukončení "nerozlišeného používání síly" ze strany koalice. Reagovalo tak na zprávy, podle kterých v Tripolisu zahynulo 48 lidí a 150 jich bylo zraněno. Mluvčí ministerstva zahraničí Alexandr Lukaševič řekl, že nálety zahrnovaly útoky na nevojenské cíle a poškodily silnice, mosty a kardiologické centrum. Čína vyjádřila nad operací politování a prohlásila, že je proti použití síly v mezinárodních vztazích.

Podle mluvčího francouzského ministerstva obrany Paříž plně uplatňuje Rezoluci OSN, ale nepřekračuje její mandát. Podle USA se nálety zaměřily na protiletadlovou obranu. Británie tvrdí, že přijala "veškerá opatření", aby zabránila civilním ztrátám.

Americký velitel admirál Michael Mullen prohlásil, že první fáze kampaně, při níž bylo odpáleno 120 střel s plochou dráhou letu Tomahawk a strategické letouny B-2 shodily na libyjská letiště 40 bomb byla "úspěšná" a nyní se operace zaměřuje na přerušení logistické podpory Kaddáfího jednotek.

Analytici však varují, že další kroky nebudou vůbec snadné, protože půjde o pokus zastavit útoky Kaddáfího pěšáků nacházejících se již uvnitř měst kontrolovaných povstalci, a to pouze s použitím leteckých sil.

Při pátečních a sobotních bojích v Benghází podle místních lékařů zahynulo 85 povstalců a civilistů a 9 loajalistů. Podle korespondentů AFP byly leteckými údery 35 km západně od města zničeny desítky vojenských vozidel.

Podle amerického velitele admirála Mullena cílem není "jít po Kaddáfím" a podle ministra obrany Gatese by bylo "nemoudré", kdyby se koaliční síly o něco takového pokoušely.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 21.3. 2011