Blíží se Vánoce... Je Česká republika ještě v Evropě?

14. 12. 2010 / Jan Čulík

Jako hlavní článek dnešního vydání Britských listů publikujeme otřesný článek pana inženýra Jiřího Šejnohy z Nové Cerekve "Havlovy děti". Právě nynějších mrazech odpojila energetická společnost přívod elektřiny do domácnosti matky samoživitelky zápolící o to uživit a postarat se o tři malé děti. Kolik takových lidí v dnešní České republice trpí v takovýchto podmínkách? Jak to, že to nikoho nezajímá, zvlášť před Vánocemi?

Jak to, že si média nevšímají takovýchto případů a nevystupují na jejich obranu. Je Česká republika ještě v Evropě?

Každý stát je pouze tak civilizovaný, jak dobře se stará o své nejslabší příslušníky. Je dávno známo, že mezi nejslabší členy společnosti všude patří svobodné matky, které se starají bez partnera o děti. Jak má žena v práci vydělávat, když se bez partnera snaží postarat o své děti? Svým údělem je těžce handicapována a jen primitivní společnost na takový osud kašle.

Kolik matek samoživitelek v dnešní České republice před Vánocemi přežívá s malými dětmi v mrazivém domku s vypnutou elektřinou, o který ji právě připravují exekutoři?

Je drastickou skutečností, že ČR je systematicky vydírána velkými podnikatelskými společnostmi. Každý, kdo přijede do ČR ze západní Evropy, okamžitě zaznamená nejen nezdvořilost a aroganci prodavačů, číšníků a úředníků, ale i to, že velké firmy, operující v České republice, se starají jen o vlastní zájmy.

Ve všech civilizovaných zemích funguje běžná praxe, že má-li zákazník finanční problémy, má zákonné právo dohodnout si s firmou, které dluží nezaplacené účty, splátkový kalendář. Splátkový kalendář musí odpovídat finančním možnostem zákazníka, nikoliv hovět parazitickým zvyklostem nadnárodní firmy! I kdyby zákazník splácel třeba jen 50 Kč měsíčně, právně to musí být přijatelné, pokud platí pravidelně. Případ matky samoživitelky, která prosí energetickou společnost, aby jí slevila z měsíčních splátek za elektřinu ve výši 4200 Kč, a jíž firma odpoví, že "to není možné", je šokující. Kde jsou poslanci? Jak je možné, že tyto do nebe volající skutečnosti nejsou v České republice ošetřeny?

Dokážeme této paní aspoň trochu, nyní, před Vánocemi, pomocí? A dokáží lidé vyvinout nátlak na média a na politiky, aby se tento obecný problém seriózně řešil?

Nejnaléhavější je pomoci v tomto konkrétní případě. Kdo se zajímá, prosíme, napište panu inženýru Šejnohovi. Jeho email je ijs@email.cz. Děkujeme.

O případu vás budeme dál informovat.

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 14.12. 2010