Lidé v ČSSD už asi nevědí, co je levice

14. 9. 2010 / Boris Cvek

Málokdy souhlasím se Štěpánem Kotrbou, nicméně jeho kritiku rasismu (Most) a fašismu (Praha 5) musím ocenit a dokonce se mi zdá málo důrazná a příliš osamocená.

Levice byla po staletí nositelkou emancipačního hnutí od prosazení práv dělníků a barevných lidí po homosexuální sňatky a feminismus. Vždy se zastávala těch chudých, podřadných a potřebných. Vždy hlásala univerzální humanistickou morálku, rovnost a solidaritu.

Dokonce i pravicoví politici museli tyto výdobytky přijmout všude v západní společnosti jako něco nezpochybnitelného. Když se pravicový politik postaví proti barevným či přistěhovalcům, čelí oprávněné kritice, že je extremista a nepatří do slušné politiky.

An English version of this article is in CLICK HERE

Vždy musí svůj postoj vysvětlovat tak, že nejde o rasismus, xenofobii či fašismus, nýbrž že mu vadí konkrétní způsob jednání, ne nějaká skupina lidí, již by cejchoval a vyřazoval ze společnosti. Je proto šokující, že v Česku formálně levicoví politici přistupují na způsob uvažování, který je zcela nepřijatelný i v pravé části politického spektra.

Tito "levicoví" politici se tak obracejí nikoli jen proti programu nějaké levicové strany, ale proti levici vůbec, proti jejím dějinám a smyslu existence.

A je velká škoda, že nikdo z ČSSD nedokáže tuto věc takto pojmenovat a uchopit a skrze ni ukázat, proč je levice důležitá a proč ji musejí respektovat všichni soudní občané, i ti pravicově smýšlející. Je dost možné, že lidé v ČSSD už ani nevědí, co to vlastně levice je a jaké má dějiny, nemluvě o tom, že nemají nejmenší ponětí, co by měla levice dělat v 21. století, aby zůstala levicí.

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 14.9. 2010